ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΠΟΥ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

Τρέχει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2015 0:12

ΑΘΗΝΑ

Στους τομείς συνεργασίας που τέθηκαν στο επίκεντρο της τριμερούς Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις των τριών αρχηγών μετά την τριμερή.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησαν για ενεργειακά δίκτυα και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, για την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zhor στην Αίγυπτο, την περαιτέρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, την προώθηση αγωγών ενέργειας μέσα από τον ελλαδικό χώρο.

Παράλληλα, συζήτησαν την επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των τριών χωρών, όπου αυτό είναι δυνατό και πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Τόνισε ότι ξεκαθαρίζουν ότι η συνεργασία τους αυτή δεν εξελίσσεται στο πλαίσιο μιας λογικής αποκλεισμού τρίτων χωρών ή εναντίον τρίτων χωρών.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι συμφώνησαν να επιταχυνθεί η συνεργασία σε όλους τους τομείς και ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας, ένα συμβούλιο που θα συναντάται τακτικά και θα συντονίζεται από τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών.

Συμφώνησαν, είπε, στη δημιουργία εξειδικευμένης επιτροπής για θέματα γαλάζιας οικονομίας που αφορά σε τομείς συνεργασίας ναυτικού περιεχομένου, όπως και της διαλιμενικής συνεργασίας.

Ακόμα, συμφώνησαν από εδώ και στο εξής οι συναντήσεις τους να έρχονται ως επιστέγασμα υλοποίησης όσων έχουν συμφωνήσει και ότι στην επόμενη τους συνάντηση, που μετά από πρωτοβουλία του Αλ Σισι θα γίνει στο Κάιρο τον επόμενο χρόνο, «ελπίζουμε ότι θα έχουμε να παρουσιάσουμε έργο που πιθανώς να εξειδικευτεί και με τα εγκαίνια συγκεκριμένων πρωτοβουλιών ή έργων, στο αιγυπτιακό έδαφος, αργότερα στο κυπριακό, το ελληνικό, που θα αφορούν την τριμερή συνεργασία των τριών κρατών».

Αναφερόμενος στα επίπεδα συνεργασίας των τριών χωρών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «όλα αυτά τα επίπεδα συνεργασίας έχουν ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο που βγαίνουμε σταδιακά αλλά με αυτοπεποίθηση από διαφορετικού τύπου, βαθύτατες όμως, κρίσεις στις χώρες μας. Κρίσεις που αντιμετωπίζουμε με επιτυχία και από τις οποίες οι λαοί μας βγαίνουν με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία».

Οι δηλώσεις

Απόλυτα επιτυχή χαρακτήρισε την τριμερή συνάντηση ο Νίκος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας ότι η Διακήρυξη της Αθήνας προάγει το Διεθνές Δίκαιο, την ασφάλεια και την ειρήνη.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «Κύπρος και Ελλάδα αποφασίσαμε να στηρίζουμε τα ζητήματα που προωθούν τις σχέσεις ΕΕ και Αιγύπτου». Επίσης, σημείωσε ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή. «Η συνεργασία μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Οι ενεργειακές πηγές μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων», τόνισε.

Η σημερινή τριμερής συμβολίζει την ακλόνητη δέσμευσή μας για την κοινή συνεργασία, είπε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη του για τα πρακτικά βήματα που αποφασίστηκαν.

Συμφωνήσαμε στην ανάγκη εύρεσης δίκαιης λύσης του Παλαιστινιακού προβλήματος με την δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στη βάση των αποφάσεων της 4ης Ιουνίου 1967 και πρωτεύουσα την Α. Ιερουσαλήμ είπε ο πρόεδρος της Αιγύπτου. Ανέφερε επίσης την στήριξη της Αιγύπτου στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στην βάση της ενότητας του νησιού και βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Τι προηγήθηκε

«Εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή στη σχέση των τριών χωρών και, θέλω να ελπίζω, στέλνουμε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα φιλίας, συνεργασίας για την προκοπή και την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν ξεκινήσει η κατ' ιδίαν συνάντηση.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «αυτά που θα αποφασίσουμε σήμερα και θα συνυπογράψουμε, θα είναι πολύ σημαντικά, θα είναι ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός».

Υπογράμμισε ότι αυτή η τρίτη κατά σειρά τριμερής συνάντηση των τριών χωρών «διεξάγεται σε μια ιδιαίτερη περίοδο, περίοδο όπου βλέπουμε αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή και άρα εμείς ως θεματοφύλακες της καλής συνεργασίας, της ειρήνης και της σταθερότητας έχουμε να κάνουμε πάρα πολύ σημαντικά βήματα για να εξασφαλίσουμε την ειρηνική συνύπαρξη, αλλά και την ευημερία και τη συνανάπτυξη των κρατών μας, δίνοντας το μήνυμα της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε ότι «τη στιγμή που η περιοχή μαστίζεται από αποσταθεροποίηση και αντιμετωπίζει την τρομοκρατία, την ίδια στιγμή υπάρχουν χώρες οι οποίες συζητάνε συνεργασία, προκειμένου να επιτευχθεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη».

Έκανε λόγο για πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά και πολλά προνόμια «τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος των χωρών, των λαών μας, δίνοντας έτσι ένα παράδειγμα προς μίμηση για την καλή συνεργασία με σκοπό την επίτευξη της ανάπτυξης».

«Το κοινό όραμα και των τριών για ειρήνη, σταθερότητα στην περιοχή και -μέσα από τη συνεργασία- ευημερία των λαών μας, και γενικότερα των χωρών της περιοχής, δίνει την ευκαιρία να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι αυτή η συνεργασία στόχο και σκοπό έχει την σταθερότητα και την ειρήνη και δεν στρέφεται εναντίον κανενός» τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Και αυτό είναι το πιο σημαντικό» συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης «ότι μέσα από τις συνέργειες, μέσα από την οριοθέτηση και τη θεσμοθέτηση του τρόπου συνεργασίας των τριών και όχι μόνο, δημιουργούνται ακριβώς οι προοπτικές επιτυχούς έκβασης αυτού του εγχειρήματος».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass