ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ: ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ 153, ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 4ΕΤΙΑΣ

Αποκλείω οικουμενική ή συγκυβέρνηση

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2015 0:51 | Τελευταία ενημέρωση: 08 Δεκ 2015 1:14


ΑΘΗΝΑ
Ασφαλής με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών δήλωσε ότι αισθάνεται ο Αλέξης Τσίπρας ενώ δεσμεύτηκε ότι οι κύριες συντάξεις δεν θα περικοπούν περαιτέρω… Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξής του στην ΕΡΤ ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει ήδη ξεπεράσει τους δυσκολότερους κάβους και τόνισε πως οι συντηρητικοί κύκλοι δεν χάνουν την ευκαιρία να πλήξουν την κυβέρνηση.
Σχετικά με τις συντάξεις τόνισε πως "θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις. Μια δωδέκατη μείωση στις συντάξεις δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα» ανέφερε και δεσμεύτηκε για το εν λόγω ζήτημα. «Είναι μια δύσκολη μάχη και θα ήταν ευκολότερη αν είχαμε την στήριξη της αντιπολίτευσης, ακόμα και των εργοδοτικών οργανώσεων» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Πρέπει να βρούμε αξιοπρεπείς δουλειές για τους άνεργους και ταυτόχρονα να μην λεηλατήσουμε τους συνταξιούχους».
Ειδικά για το ασφαλιστικό τόνισε δε, ότι η κυβέρνηση έχει συγκροτημένη πρόταση για το ασφαλιστικό και ότι θα έρθει σύντομα στη Βουλή. «Προβλέπει διαρθρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, εξασφαλίζει ότι όποιος έχει εργασθεί επί 15 έτη δικαιούται εθνική σύνταξη, ως βάση πάνω στην οποία θα χτισθεί η αναλογική σύνταξη, προβλέπει ενοποίηση ταμείων, ενώ σε ότι αφορά την κάλυψη του 0,4% υπάρχει και η πρόταση για μια μικρή αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς η οποία θα αποσβεσθεί στο μέλλον, καθώς από το 2017 και μετά προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ».
Αναφερόμενος στο διάλογο των πολιτικών αρχηγών και στο ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης δήλωσε πως "περνάμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον β’ παγκόσμιο πόλεμο. Πρέπει να κάνουμε διάλογο και να έχουμε συνεννόηση, τόσο για αυτό το θέμα, όσο και για το ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση. Εγώ δεν ζήτησα από κανένα να ψηφίσει κανένα νόμο. Όταν μαζευόμαστε σε ένα τραπέζι με τον ΠτΔ δεν το κάνουμε για να πείσουμε ο ένας τον άλλο να συγκυβερνήσουμε. Ζήτησα το αυτονόητο: να ανταλλάξουμε απόψεις και να δούμε αν υπάρχει εθνική γραμμή πλεύσης. Αποκλείω την οικουμενική ή μια συγκυβέρνηση γιατί δεν το χρειαζόμαστε. Αισθάνομαι πολύ ασφαλής με τους 153 βουλευτές. Η συνάντηση με τους αρχηγούς δεν είχε τέτοιους στόχους. Προ διμήνου είχαμε εκλογές και ο ελληνικός λαός αποφάσισε, είπε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε τις δυο αναχωρήσεις τις περιμέναμε από την επόμενη των εκλογών, ίσως να τις επιταχύναμε. Αυτά που πιστεύουμε ότι θα γίνουν, θα γίνουν. Θα φέρουμε στη Βουλή το αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης. «Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση τετραετίας». Δεν κάνει καλό στην αντιπολίτευση να πιστεύει ότι θα ξυπνήσει μια μέρα και η κυβέρνηση θα έχει πέσει. Η αστάθεια δεν βρίσκεται στην κυβέρνηση, βρίσκεται στην αντιπολίτευση.
Για τις ευρύτερες συναινέσεις τόνισε πως "ορίζοντα της τετραετίας υπάρχουν μεγάλα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα. Το όραμά μου δεν είναι να διαχειριστώ την εξουσία αλλά να κάνω τομές», είπε. Αν δεν λύσουμε το ασφαλιστικό θα το βρούμε μπροστά. Σε αυτά τα ζητήματα δεν αρκεί να λες έχω το 35%. Θα θελήσω να δημιουργήσω ευρύτερες συναινέσεις στην κοινωνία, και γιατί όχι αυτές να αποτυπωθούν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. «Αυτό όμως δεν συνιστά αδυναμία να κυβερνήσουμε. Δεν θα τους βγει σε καλό να το βλέπουν έτσι».
Ειδικά για το Βασίλη Λεβέντη, ανέφερε πως ¨"το μιντιακό σύστημα που τον χλεύασε τώρα τον έχει κάνει συνομιλητή, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε θα επιδιώξει να τον συναντήσει και να συζητήσει τις απόψεις του. Του είπα ότι με πολλά από αυτά που λέει δεν διαφωνεί κανείς. Όταν λέει να απολυθούν όσοι πιάστηκαν με ρουσφέτι έχει δίκιο. Το ζήτημα είναι να βρεθεί το τρόπος που θα εφαρμοστεί αυτό".
Σχετικά με τη διαπλοκή τόνισε ότι «είμαι πρωθυπουργός της χώρας, δεν είναι χρυσός οδηγός να λέω ονόματα. Εγώ βάζω τους κανόνες». Αν κάποιος είχε συνηθίσει να ρίχνει λεφτά για να μην ελέγχονται τα δάνειά του ή να μην πληρώνει τους φόρους του, αυτό τελείωσε. «Θέλετε να με βρίζετε, να με χτυπάτε, κάντε το, αυτό τελείωσε», τόνισε ο πρωθυπουργός. Σε αυτό τον τόπο πρέπει να μπουν κανόνες. Περάσαμε νόμο για τις τηλεοπτικές συχνότητες ώστε να μπουν κανόνες και να υπάρξουν έσοδα στο δημόσιο. Δεν θέλουμε να χτυπήσουμε τα μέσα που δεν στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να μπουν κανόνες.
Για τη στάση του Γαβριήλ Σακελλαρίδης και την αντιπολίτευση, ανέφερε ότι "τιμώ την στάση αρχής του Γ. Σακελλαρίδη. Το γιατί το έκανε θα πρέπει να απαντήσει ο ίδιος. Η αντιπολίτευση έκανε διαδηλώσεις υπέρ των μέτρων που και η ίδια ψήφισε το καλοκαίρι και τώρα λέει δεν ψηφίζει. Ο Ευ. Μεϊμαράκης έλεγε μάλιστα να συγκυβερνήσουμε".
Για τα κόκκινα δάνεια, τόνισε πως η κυβέρνηση Σαμαρά άφησε μηδέν προστασία. Οι δανειστές ξεκίνησαν από το 16% και φτάσαμε στο 60%. Ακόμα και ο πρόεδρος Ολαντ ήρθε στην Αθήνα και είπε αυτό που δεν έλεγαν οι δικοί μας, ότι πρέπει να προστατευθούν οι πρώτες κατοικίες των αδύναμων. Οι λεπτομέρειες για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα. Είναι σύνθετο θέμα, το οποίο απαιτεί και από την κυβέρνηση τεκμηριωμένη θέση. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν επιχειρηματίες που έχουν τα κέρδη στο εξωτερικό και τις επιχειρήσεις τους στο κόκκινο. Θέλουμε να αποκλείσουμε πλήρως τα distress funds, το παλεύουμε.
Για τα εργασιακά επίσης ανέφερε πως είναι μια διαδικασία διαλόγου που έχει καθυστερήσει με ευθύνη των θεσμών. Δεν θα είναι στην πρώτη αξιολόγηση, θα γίνει μετά. Η συμφωνία λέει ότι θα ακολουθήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρώπης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass