ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ

Ελλάς -Σερβία συνεργασία για το νερό

* Μεταξύ αυτών και ο Λαρισαίος πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ και γ. γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Αχ. Μητράκος

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2015 1:22
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών

Της Λένας Κισσάβου

Στην προστασία των υδάτινων πόρων και τη δημιουργία ενός μετώπου αντίστασης στο ρεύμα ιδιωτικοποίησης του νερού στην Ευρώπη, συμφώνησαν οι εργαζόμενοι σε δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης Ελλάδας και Σερβίας, στη συνάντηση που είχαν αντίστοιχα μέλη των δύο Ομοσπονδιών τους στο Βελιγράδι.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στον στόχο μιας ευρύτερης συνεργασίας που επιθυμεί να χτίσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, με τις αντίστοιχες σε όλη την Ευρώπη, σε μια προσπάθεια συσπείρωσης και κοινού μετώπου δράσης σε όσα τους αφορούν.

Ειδικότερα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Παύλος Δραγκόνας και ο Λαρισαίος γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΛ κ. Αχιλλέας Μητράκος, επισκέφθηκαν τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της αντίστοιχης Ομοσπονδίας της Σερβίας, προκειμένου να χτίσουν ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας και να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες σε θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Όπως δήλωσε στην «Ε» ο κ. Μητράκος, στη συνάντηση διαπιστώθηκε η αμοιβαία θέληση για ανάπτυξη πιο ισχυρών δεσμών μεταξύ των δύο φορέων και ήδη δρομολογούνται κοινές δράσεις.

Επίσης όσον αφορά σε θέματα λειτουργίας επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης στη Σερβία, ο κ. Μητράκος μας ενημερώνει ότι: «Λειτουργούν ακριβώς με τη ίδια νομική μορφή, με τις ελληνικές, και αντιμετωπίζουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα, όπως έλλειψη προσωπικού, πρόβλημα πιέσεων για ιδιωτικοποίηση, ενώ το κράτος με τους νόμους που ψηφίζει και τις ενέργειες που κάνει και αφορούν στη διαχείριση αυτών των επιχειρήσεων, δείχνει ότι στοχεύει στην αποδυνάμωσή τους, δίνοντας έδαφος να εισέλθουν ιδιώτες στη λειτουργία τους. «Εβαλαν ήδη πόδι...», μας είπαν χαρακτηριστικά οι Σέρβοι συνάδελφοί μας.

Συμπεράναμε ότι έχουμε πολλά κοινά που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι, σε ευρύτερο πεδίο, έξω από τα όρια της χώρας τους ο καθένας για να έχουμε και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

ΣΤΟΧΟΙ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ…

Αναλυτικότερα για τους στόχους της συνάντησης και τις δράσεις που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της συνεργασίας που θα αναπτυχθεί, τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας μας είπαν: «Σκοπός ήταν η γνωριμία με τα σέρβικα συνδικάτα με στόχο την περαιτέρω συνεργασία και δικτύωση σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο της συνάντησης αναπτύχθηκαν διάφορα θέματα που αφορούσαν κυρίως εργασιακά, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα.

Θέσαμε υπόψη τις περικοπές που έχουν γίνει στους μισθούς και στις συντάξεις στη χώρα μας με τα μνημόνια.

Τα συνδικάτα της Σερβίας αν και περνούν κρίση κυρίως λόγω της ανεργίας, εντούτοις λειτουργούν πολύ ικανοποιητικά. Η πολιτεία συμμετέχει με παρουσία υπουργών στα συνέδρια, αποδεχόμενη τον ρόλο τους, χωρίς να προσπαθεί να τα απαξιώσει όπως συμβαίνει στη χώρα μας.

Συμφωνήσαμε για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων να συνεχιστούν οι επαφές και οι συζητήσεις σε θέματα που αφορούν δικαιώματα και διεκδικήσεις εργαζομένων, αλλά και ανταλλάσσοντας εμπειρίες για βελτίωση της εργασίας και λειτουργίας των επιχειρήσεων που εργαζόμαστε.

Ξεκινώντας την προσπάθεια σύσφιγξης των σχέσεων πρότειναν να πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα τουρνουά διάφορων αθλημάτων (διοργανώνουν κάθε χρόνο στη χώρα τους με συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών) με συμμετοχή και δικών μας ομάδων, σε ξενοδοχείο που θα τους προτείνουμε εμείς κοντά σε θάλασσα, για να κάνουν ταυτόχρονα και τις διακοπές τους, με δικά τους έξοδα.

Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους συνδικαλιστές της φίλης χώρας για τη θερμή φιλοξενία τους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass