ΠΟΣΟΙ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Λιγότεροι κατά 28% οι εισακτέοι στα ΤΕΙ

Δημοσίευση: 12 Ιουν 2013 3:14 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:50

Περισσότεροι υποψήφιοι εισάγονται φέτος στα Πανεπιστήμια και λιγότεροι στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, σύμφωνα με τους αριθμούς που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος για το ακαδημαϊκό έτος 2013-14.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ανακοινώθηκαν και οι αριθμοί εισακτέων στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 ανέρχεται στις 69.288 εκτός των διαφόρων ειδικών κατηγοριών. Έτσι, στον παραπάνω αριθμό εισακτέων προστίθενται και οι θέσεις εισακτέων για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, την Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου (ΑΣΤΕΡ), την Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Αγ. Νικολάου (ΑΣΤΕΑΝ), καθώς και οι καθ' υπέρβαση του αναφερόμενου αριθμού εισακτέων οι υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών (αθλητές, τέκνα Ελλήνων εξωτερικού, υπότροφοι αλλοδαποί και ομογενείς, Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης κ.ά.)

Ο αριθμός των εισακτέων έχει βασιστεί στις εξής παραμέτρους:

- στον αριθμό εισακτέων και εισαχθέντων για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013,

- στο μέσο ετήσιο αριθμό εισακτέων και εισαχθέντων για τουλάχιστον μία πενταετία,

- στις προτάσεις των Ιδρυμάτων, όπου αυτές υπήρχαν, και

- στην αναδιάρθρωση και τον εξορθολογισμό του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας που υλοποιήθηκε με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ».

Όπως σημειώνει το υπουργείο Παιδείας, «αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Ιδρύματα, παρότι τα Τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ μειώθηκαν κατά 25%, μειώνεται κατά 8,94%. Ειδικότερα, στα Πανεπιστήμια αυξάνεται σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 4,76%, ενώ στα ΤΕΙ μειώνεται κατά 28,1%. Παράλληλα στην ειδική σειρά, δηλαδή στις κατηγορίες των πολυτέκνων, των τριτέκνων και των ειδικών περιπτώσεων με κοινωνικά κριτήρια οι εισακτέοι ανέρχονται σε ποσοστό 20%».

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Σύμφωνα με τον πίνακα που ανακοίνωσε το υπ. Παιδείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα εισαχθούν φέτος 80 φοιτητές.

Συγκεκριμένα ο αριθμός των εισακτέων στις Σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο ΤΕΙ Θεσσαλίας είναι ο ακόλουθος!

* ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ:

- ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  105

- ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ & ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ   90

- ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  130

- ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ

- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ   110

- ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ      130

- ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

- ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ         145

- ΙΑΤΡΙΚΗΣ         80

- ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ    95

- ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ        70

- ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ

- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 100

- ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  115

- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ     180

- ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ        130

- ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ        105

- ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ   115

- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ      160

- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ 110

- ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 100

* ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

- ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ  100

- ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ    120

- ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 100

- ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ       150

- ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ     150

- ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ      120

- ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ       135

- ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ (ΛΑΡΙΣΑ)       100

- ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ (ΤΡΙΚΑΛΑ)    100

- ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ  ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ  ΤΕ         100

- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ       130

- ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ       150

- ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ- ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 100

- ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ-ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ         100

ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ

Για πτώση των βάσεων κάνουν λόγο οι καθηγητές που ασχολούνται με τις πανελλαδικές εξετάσεις. Μια πτώση που διαφαίνεται μετά την μείωση του αριθμού των εισακτέων, που ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Παιδείας για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα.

Φέτος θα εισαχθούν 6.806 λιγότεροι υποψήφιοι συγκριτικά με πέρυσι. Στα πανεπιστήμια θα εισαχθούν 2.113 περισσότερα άτομα σε σχέση με πέρυσι και στα ΤΕΙ 8.919 λιγότερα άτομα σε σχέση με πέρυσι.

Είναι, πάντως, αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι Ιατρικές και Νομικές Σχολές των αστικών κέντρων (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) δεν έχουν μείωση , αλλά μικρή αύξηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας:

- Στις Ιατρικές Σχολές είχαμε μικρή αύξηση εισακτέων και έτσι στην Αθήνα εισάγονται φέτος 170 άτομα, έναντι 160 πέρυσι. Και στην Θεσσαλονίκη όπου πέρυσι εισήχθησαν 160 άτομα, φέτος θα εισαχθούν 190. Στην Οδοντιατρική σχολή Αθήνας εισάγονται 90 έναντι 85 πέρυσι.

- Δεν παρατηρείται μεγάλη αύξηση των εισακτέων στις φυσικομαθηματικές σχολές, όπως αναμενόταν μετά τις αρχικές προτάσεις του υπουργείου Παιδείας κατά τον σχεδιασμό της «Αθηνάς». Έτσι, στο Μαθηματικό τμήμα Αθήνας θα εισαχθούν φέτος 260 υποψήφιοι, ενώ πέρυσι είχαν εισαχθεί 250. Στο τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης εισάγονται 180 ενώ πέρυσι είχαν εισαχθεί 170.

- Στις Νομικές επίσης δεν είχαμε μείωση εισακτέων, αλλά μικρή αύξηση. Στην Αθήνα όπου πέρυσι είχαν εισαχθεί 400 άτομα, φέτος εισάγονται 415. Στην Θεσσαλονίκη φέτος εισάγονται 365 (πέρυσι 350). Στην περιφέρεια παρατηρείται μικρή μείωση. Έτσι, στην Θράκη, εισάγονται φέτος 400 άτομα, ενώ πέρυσι είχαν εισαχθεί 480.

-Στα Πολυτεχνεία επίσης δεν υπήρξε θεαματική αύξηση. Στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου φέτος εισάγονται 125 άτομα (πέρυσι 100). Στους Πολιτικούς Μηχανικούς του ΕΜΠ φέτος εισάγονται 140 (πέρυσι 130).

- Στα Παιδαγωγικά αντίθετα, οι εισακτέοι μειώνονται, αφού τα τελευταία χρόνια μειώνεται συνεχώς και η ζήτησή τους. Φέτος δόθηκαν 190 θέσεις στο Παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Αθηνών (πέρυσι ήταν 200).

- Στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών και το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης εισάγονται φέτος 210 άτομα (πέρυσι εισήχθησαν 190 άτομα). Στην Στατιστική 110 άτομα (πέρυσι 70).

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass