ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΤΟΛΜΑ ΚΑΙ ΦΟΒΑΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ»

Κομισιόν: Συρρίκνωση το 2013, ανάκαμψη το 2014

Ανασυγκρότηση δεν γίνεται στο πλαίσιο των μνημονίων, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2013 3:41 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:01
 ΑΘΗΝΑ
Για την Ελλάδα που "τολμά να ελπίζει και φοβάται να αποτύχει" μιλά ο Economist σε άρθρο του περί της ελληνικής οικονομίας, για την οποία αναφέρει ότι είναι ακόμα επισφαλής, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης.
Όπως τονίζει, η επιστροφή των διαδηλωτών στην πλατεία Συντάγματος, την 1η Μαΐου, ήταν μια ανησυχητική υπενθύμιση των πιέσεων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση συνασπισμού, καθώς προσπαθεί να εκπληρώσει τους όρους του δεύτερου πακέτου διάσωσης.
Η πίεση θα ενταθεί -υπογραμμίζει- εάν η οικονομία παραμείνει κολλημένη στην ύφεση.
Υπάρχουν άραγε σημάδια οικονομικής ανάκαμψης στον ορίζοντα; διερωτάται -ρητορικά- ο συντάκτης.
Περιγράφοντας τις ενδείξεις που δείχνουν μια αλλαγή κλίματος, το άρθρο μιλάει για σημάδια βελτίωσης στην Αθήνα.
Για παράδειγμα, οι διαδηλώσεις της φετινής Πρωτομαγιάς δεν ήταν ογκώδεις, όπως εκείνες του παρελθόντος, υπάρχει ανάκαμψη της εμπορικής κίνησης στην Ερμού, ενώ στο Κολωνάκι άνοιξαν νέα μαγαζιά.
Όπως τονίζεται, "σε όλη τη χώρα, το κλίμα έχει βελτιωθεί σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012, όταν είχαν κορυφωθεί οι φόβοι για ένα Grexit".
Το άρθρο μιλά ακόμη για τις αυξημένες κρατήσεις για την τουριστική περίοδο, ενώ υπογραμμίζει ότι άρχισαν ξανά τον Απρίλιο τα έργα στους αυτοκινητόδρομους που είχαν ανασταλεί για δύο χρόνια, επιστρέφει η ρευστότητα, η κυβέρνηση άρχισε να αποπληρώνει αυτά που χρωστάει στους ιδιώτες, ενώ οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων -που είχαν μειωθεί κατά 37% τον περασμένο Ιούνιο-, αυξήθηκαν κατά 9%.
"Μια ανάκαμψη θα πρέπει να συμβεί αργά η γρήγορα: το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί 20% από το 2007. Όμως οι δοκιμασίες δεν έχουν τελειώσει, δεδομένου ότι η ύφεση θα φτάσει το 4,4% το 2013, λόγω και των μέτρων λιτότητας. Ωστόσο τα μέτρα αποδίδουν, όπως η μείωση του ελλείμματος και η αναμενόμενη εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος" αναφέρεται.
Σημαντικός για τον Economist είναι ο ρόλος που θα παίξουν οι τράπεζες, λόγω ανακεφαλαιοποίησης.
Αντίθετα, οι πολίτες δεν θα δουν σύντομα το πρόσωπο της ανάκαμψης. Όπως τονίζεται, η ανεργία έχει φτάσει το 27,2%, ενώ οι μισθοί έχουν μειωθεί σημαντικά, ιδιαίτερα ο κατώτατος.
Πολλές είναι οι ελπίδες από τις ξένες επενδύσεις, ωστόσο, το περιβάλλον είναι ακόμα εχθρικό και η γραφειοκρατία δημιουργεί εμπόδια, αναφέρει το άρθρο.
Ορισμένα από αυτά ξεπερνιούνται, όμως ακόμα πρέπει να γίνουν αρκετά.
"Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε επισφαλές σημείο. Μια ανάκαμψη θα πρέπει να συμβεί αργά η γρήγορα" τονίζεται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, για την οποία λέει ότι καθημερινά αποδεικνύεται επικίνδυνη, εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία. Σημειώνει ότι η συνεχιζόμενη για έξι χρόνια ύφεση και ο «πρωταθλητισμός» στην ανεργία μόνο αισιοδοξία δεν μπορούν να γεννούν και καταλήγει πως η παραγωγική ανασυγκρότηση δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο των μνημονίων.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής: «Οι προβλέψεις της Κομισιόν για ύφεση 4,2 % κατά το τρέχον έτος στην οικονομία της χώρας μας για έκτη συνεχή χρονιά και με δείκτη ανεργίας που την κατατάσσει πρωταθλήτρια εντός της Ευρώπης μόνον αισιοδοξία δεν μπορούν να γεννούν.
» Το συμπέρασμα είναι ένα και αδιαμφισβήτητο: η παραγωγική ανασυγκρότηση που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την αναστροφή της καθοδικής πορείας δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο των μνημονίων.
» Η κυβέρνηση χωρίς άλλο σχέδιο πέραν του καταστροφικού μνημονίου αποδεικνύεται καθημερινά πόσο ανίκανη και επικίνδυνη είναι. Όλοι πλέον κατανοούν πως δεν μπορείς να απαντάς στην ύφεση με περισσότερη λιτότητα και ύφεση.
» Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, έχοντας έγκαιρα καταγγείλει τις μνημονιακές πολιτικές που ισοπεδώνουν τη χώρα μας και τις επιπτώσεις του γερμανοκεντρικού σχεδίου για την Ευρώπη που την αποδομούν ολοταχώς, αποτελεί τη βασική αξιόπιστη πολιτική δύναμη που έχει προχωρήσει σε μια ουσιαστική εναλλακτική επεξεργασία, γεγονός που του αναγνωρίζεται καθημερινά».
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass