ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ: ΣΕ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΑΡΤΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Οι θυσίες πιάνουν τόπο

Η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τους στόχους της χωρίς νέα μέτρα, λέει ο Τόμσεν

Δημοσίευση: 16 Απρ 2013 3:43 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:36
 ΑΘΗΝΑ
Μήνυμα αισιοδοξίας εξέπεμψε ο Α. Σαμαράς σε δήλωση του προς τους πολίτες μετά την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "σε λίγο χρόνο η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται πια από το Μνημόνιο, θα είναι μία Ελλάδα ισχυρή που δίνει προοπτική στους ανθρώπους της: τώρα κτίζουμε την Ελλάδα που πραγματικά μας αξίζει".
Επισήμανε ότι εφέτος είναι μία "δύσκολη χρονιά γιατί αντιμετωπίζονται οι αστοχίες των προηγούμενων ετών, αλλά επιτέλους πιάνουμε τους στόχους μας", σημειώνοντας ότι "πετύχαμε την πρώτη ανακούφιση, ανοίξαμε το δρόμο να υπάρχουν νέες ελαφρύνσεις στο μέλλον".
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έως πρόσφατα η Ελλάδα ήταν το παράδειγμα προς αποφυγή, "τώρα η Ελλάδα εμφανίζεται θωρακισμένη από κάθε άποψη", για να εξειδικεύσει: "Εμείς έχουμε πλήρως διασφαλίσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών μας".
"Στόχος μας να βγούμε από τα μνημόνια, αλλά να μείνουμε στο ευρώ. Οι θυσίες πιάνουν τόπο, η κατάσταση αλλάζει, η ψυχολογία αλλάζει", υπογράμμισε εμφατικά.
Στην αρχή του μηνύματός του, ο κ. Σαμαράς είπε ότι "η Ελλάδα σταθεροποιείται και η θέση μας θωρακίζεται", ανακοινώνοντας ότι έκλεισε η συμφωνία για τη δόση των 2,8 δισ. και άνοιξε ο δρόμος για τη δόση των 6 δισ. ευρώ.
Κατόπιν γνωστοποίησε το περίγραμμα των αλλαγών που προβλέπονται: Μεταξύ άλλων ανέφερε τις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τη μείωση κατά 15% στο φόρο ακινήτων, "ο οποίος από το 2014 θα είναι ανεξάρτητος από τα τιμολόγια της ΔΕΗ και από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη", την πρόθεση να εξεταστεί στην επόμενη αναθεώρηση η περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ (ανέφερε την εστίαση) και τη στήριξη των μακροχρόνια ανέργων και των νοικοκυριών που δεν έχουν καμία περίθαλψη.
Απομακρύνσεις στο Δημόσιο
Αναφερόμενος στο Δημόσιο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα απομακρυνθούν εφέτος 4.000 εργαζόμενοι και συνολικά 15.000 έως το τέλος του 2014. Εξειδικεύοντας τις "πηγές" από τις οποίες θα αντληθεί ο αριθμός των προς αποχώρηση, ανέφερε τους επίορκους, όσους θα φύγουν οικειοθελώς και όλους όσοι καταργηθεί η θέση τους.
Όπως είπε, στη θέση αυτών θα προσληφθούν νέοι άνθρωποι, κάνοντας λόγο για "ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου".
"Μόλις πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα,θα μπορούμε να ζητήσουμε παραπάνω περικοπή του χρέους", πρόσθεσε και τόνισε ότι "το δημοσιονομικό κενό καλύφθηκε χωρίς επιπλέον μέτρα", ενώ "ο προϋπολογισμός του 2012 πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις".
Η συμφωνία με την τρόικα
Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ αναφέρουν ότι το Εurogroup θα εξετάσει την έγκριση της αξιολόγησης τον Μάιο, ενώ αναφέρεται πως υπήρξε συμφωνία με τις ελληνικές αρχές ότι οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση, με συνεχιζόμενες προοπτικές για σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ανάγκη για βελτίωση της συλλογής φόρων και για μείωση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ώστε να διασφαλιστεί μια πιο ισορροπημένη και δίκαιη κατανομή της προσαρμογής και να υποστηριχθεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη για τη λήψη πρόσθετων μέτρων.
Σύμφωνα με την τρόικα, οι δράσεις για την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα όπως προβλέπονται στο πρόγραμμα, τείνουν να ολοκληρωθούν και οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει να αναπτύξουν μια συνολική στρατηγική για τον τραπεζικό τομέα μετά την ανακεφαλαιοποίηση.
 Άποψη της αποστολής της τρόικας είναι ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει σε τροχιά.
 
 
Τι προβλέπει η συμφωνία
* Αποχώρηση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων
* Από 73 φορείς ξεκινούν οι απολύσεις στο Δημόσιο
Η συμφωνία περιλαμβάνει τη θέσπιση νέου ενιαίου φόρου στα ακίνητα, μειωμένου κατά 15% σε σχέση με το τέλος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, το οποίο είχε έκτακτο χαρακτήρα. Η είσπραξή του θα γίνει μέσω της ΔΕΗ πάντως και το 2013, ενώ στη συνέχεια θα περάσει στις εφορίες.
Προβλέπει ακόμη νέο καθεστώς εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Όσοι χρωστούν έως 5.000 ή 10.000 ευρώ θα πληρώσουν την οφειλή σε απεριόριστες δόσεις, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, χωρίς ελάχιστο ποσό καταβολής.
Οι υπόλοιποι θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν τα μέσα να αποπληρώσουν την υποχρέωση, ενώ όσοι οφείλουν πάνω από 50.000 ευρώ μόνο με την υπογραφή λογιστή και συνεγγυητών θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Όσον αφορά στα "κόκκινα δάνεια" σε νέα ρύθμιση εντάσσονται μόνο ενήμερα δάνεια για πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass