ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΕ ΛΕΤΑ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

«Η Ιταλία στηρίζει την ελληνική προσπάθεια»

* Συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού και με τον Βενιζέλο

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2013 4:05 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:51
ΑΘΗΝΑ
Θετικό μήνυμα τόσο για την Ιταλία όσο και για ολόκληρη την ΕΕ χαρακτήρισε ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, την είδηση ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, όπως ανέφερε στις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Υπογράμμισε δε τη σημασία της τήρησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας, τονίζοντας ότι η Ιταλία θα σταθεί στο πλευρό της.
Ο κ. Λέτα υποστήριξε ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση και ότι από εδώ "θα αναγεννηθεί η Ευρώπη", ενώ χαιρέτισε τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, μιλώντας για μία "θετική ένδειξη για το μέλλον".
Υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα και σημείωσε πως η Ιταλία θα στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση "ώστε να υπάρξει σεβασμός στην τήρηση των όρων και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει", έναντι των δανειστών. "Είναι σημαντικό αυτό να συμβεί χωρίς καθυστερήσεις", τόνισε.
Ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει σεβασμός και στις θυσίες των πολιτών. "Οι θυσίες δεν είναι ο στόχος αλλά ένα εργαλείο για να φτάσουμε στη Γη της Επαγγελίας που είναι η ανάπτυξη και η ανάσχεση της ανεργίας" είπε.
Τέλος ο κ. Λέτα ανέφερε πως έχει απευθύνει πρόσκληση στον πρωθυπουργό που θα αναμένεται να επισκεφθεί την Ιταλία το φθινόπωρο προκειμένου να συζητήσουν την αλλαγή φρουράς στην εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, καθώς η Ελλάδα της παραδίδει τη σκυτάλη. Τόνισε δε ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ προέβλεψε πως ιταλικές εταιρείες θα επενδύσουν στην Ελλάδα.
ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΥΦΕΣΗΣ
Με θερμά λόγια απευθύνθηκε στον κ. Λέτα ο Αντώνης Σαμαράς τονίζοντας ότι συζήτησαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες με έμφαση στις στρατηγικές για την ανάσχεση της ύφεσης, η οποία - όπως είπε - αποτελεί εμπόδιο για τις μεταρρυθμίσεις και την έξοδο από την κρίση.
Τόνισε δε ότι μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος, η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας θα τεθεί σε προτεραιότητα από την κυβέρνηση του και ανέφερε πως δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί ανάπτυξη στην Ελλάδα αν η ΕΕ διολισθήσει σε ύφεση.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι συζήτησε με τον ομόλογό του πρωτοβουλία κατά της λαθρομετανάστευσης όπως είπε. "Εμείς έχουμε ανακόψει την εισροή λαθρομεταναστών και τώρα πρέπει να επισπεύσουμε τον επαναπατρισμό", πρόσθεσε.
Υπογράμμισε δε ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα καθώς οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Μεσογείου "δίνουν ιδιαίτερη γεωστρατηγική διάσταση στην περιοχή μας" με αποτέλεσμα αυτή να παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην ενεργειακή τροφοδοσία της ΕΕ.
Έμφαση έδωσε επίσης στην περιοχή του Ιονίου και της Αδριατικής. Χαρακτήρισε δε "τεράστια επιτυχία" για την Ελλάδα και την Ιταλία την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό TAP.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά του στον ιταλό ομόλογό του για το πολύνεκρο δυστύχημα στην Καμπανία.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-ΛΕΤΑ
Στην ανάγκη να διαμορφωθεί ένα μίγμα ευρωπαϊκής πολιτικής που θα εγγυάται την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, και θα δίνει απάντηση στις αγωνίες των ευρωπαϊκών κοινωνιών οι οποίες πιέζονται από τα προγράμματα προσαρμογής και τις πολιτικές λιτότητας, αναφέρθηκαν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Βενιζέλος είχε την ευκαιρία να τονίσει ότι η έννοια του ευρωπαϊκού πολιτικού Νότου έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία και σημείωσε ότι στον τομέα αυτό, οι δυο χώρες μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο, ενόψει και των διαδοχικών προεδριών του Συμβουλίου της ΕΕ που θα ασκήσουν το προσεχές έτος.
Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη να διαμορφωθεί και να προωθηθεί μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των επιμέρους κρατών-μελών, ιδίως στο χώρο της Μεσογείου, κάτι που συνδέεται, και με την αξιοποίηση των θαλασσίων ζωνών, πάντοτε, βεβαίως, εντός του πλαισίου των προβλέψεων του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών της περιοχής.
Εξάλλου, η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της επικείμενης ελληνικής προεδρίας.
Όπως συμφωνήθηκε, επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Βενιζέλος θα επισκεφθεί τη Ρώμη, στα μέσα του προσεχούς Σεπτεμβρίου, προκειμένου να έχει συναντήσεις με την υπουργό Εξωτερικών, Ε. Μπονίνο, και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Έντσο Μιλανέζι, με σκοπό, το συντονισμό των δύο προεδριών του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς και την ανάληψη άλλων κοινών πρωτοβουλιών.
ΤΟ KKE
«Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας - Ιταλίας συμφωνούν: Η έξοδος από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου- με ή χωρίς μνημόνιο - περνάει μέσα από το παραπέρα τσάκισμα των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της υλοποίησης των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης και της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ για την συνάντηση Α. Σαμαρά- Ε. Λέτα, ενώ υπογραμμίζεται ότι «οι επενδύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις που θα προσελκύσουν και Ιταλούς επενδυτές, δεν πρόκειται να δώσουν δουλειά στο 1,5 εκατ. των ανέργων, που θα γίνουν περισσότεροι γιατί θα προστεθούν και οι χιλιάδες απολυμένοι του δημοσίου».
«Οι κοινές προτεραιότητες της Ελληνικής και Ιταλικής προεδρίας στην ΕΕ, θα αφορούν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ελληνικών και ιταλικών μονοπωλιακών ομίλων. Αυτά τα συμφέροντα θα εξυπηρετήσει και η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, που - εκτός των άλλων - θα εμπλέξει τους λαούς των δύο γειτονικών χωρών στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την ενέργεια και τους αγωγούς» αναφέρει επιπλέον η ανακοίνωση του ΚΚΕ και καταλήγει ότι «η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στην οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass