ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Σέριφο και Κρήτη

Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2013 3:18 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:50
ΡΟΔΟΣ
Έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα, τέσσερα ελικόπτερα, περισσότεροι από 250 πυροσβέστες με 30 και πλέον οχήματα, «παλεύουν» από τις 5 χθες τα ξημερώματα να ελέγξουν τα μέτωπα του πύρινου εφιάλτη που μαίνεται στη νότια Ρόδο.
Με σύμμαχο τις καιρικές συνθήκες, όπως τονίζει σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, δίνεται συντονισμένη μάχη, ώστε να «χτυπηθούν» γρήγορα τα μέτωπα της φωτιάς. Περιμετρικά των χωριών στη Νότια Ρόδο έχουν ανοιχτεί ζώνες πυρασφάλειας, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς σε κατοικημένες περιοχές.
Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις του δασαρχείου, της πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το απόγευμα του Σαββάτου, που εκδηλώθηκε η φωτιά, έχουν αποτεφρωθεί περισσότερα από 30.000 στρέμματα δασικής έκτασης.
«Το μόνο ευχάριστο από την τραγωδία, που πλήττει τη Ρόδο, είναι ότι ο αέρας κόπασε λίγο μετά τις 10 το βράδυ, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στις επίγειες δυνάμεις να ανασυνταχθούν και να κινηθούν ευέλικτα για να περιορίσουν το μέτωπο της φωτιάς» δηλώνει ο κ. Μαχαιρίδης.
Επίσης, όπως έγινε γνωστό, 65 πυροσβέστες και οχήματα διαφόρων υπηρεσιών έφτασαν στη Ρόδο από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Υπάρχει, πάντως, συγκρατημένη αισιοδοξία ότι έως το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά.
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τις Δημοτικές Ενότητες Νότιας Ρόδου και Λίνδου, μετά από την εισήγηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, καθώς οι πύρινες γλώσσες απείλησαν κατοικημένες περιοχές.
Μεγαλύτερος κίνδυνος υπήρξε για το χωριό Βατί και για τους κατοίκους των περιοχών Γεννάδιου, Λαχανιά και Προφυλιών καθώς η φορά των ανέμων κατεύθυνε προς εκείνες τις περιοχές τη φωτιά.
ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Αναζωπυρώθηκαν οι εστίες της πυρκαγιάς στην περιοχή της Μεσαράς Ηρακλείου που είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ύστερα από ολονύχτια μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων οι οποίες δίνουν νέα μάχη για να περιορίσουν τις φλόγες λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Τα σημαντικότερα μέτωπα της φωτιάς εμφανίσθηκαν και πάλι κοντά στην Πόμπια και το Αντισκάρι, ενώ το απόγευμα οι φλόγες έφθασαν για μια ακόμη φορά κοντά στον οικισμό Πηγαϊδάκια και ζητήθηκε και η συνδρομή ελικοπτέρων για αντιμετώπιση της κατάστασης.
* Εξάλλου, πυρκαγιά ξέσπασε αργά το Σάββατο και στη Σέριφο σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση, ενώ χρειάστηκε να εκκενωθεί το χωριό Μεγάλο Λιβάδι, με κατοίκους και τουρίστες να απομακρύνονται με βάρκες!
Πληροφορίες κάνουν λόγο για ζημιές σε μία αγροικία και ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο -πιθανώς παλαιές αποθήκες- που βρίσκονταν μακριά από κατοικημένη περιοχή.
Οι επίγειες δυνάμεις στο νησί ενισχύθηκαν με 21 άτομα πεζοπόρο τμήμα με δύο οχήματα, ενώ νωρίτερα επιχειρούσαν από αέρος δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass