ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

«Ξεσκονίζουν» το Δημόσιο με στόχο 11.000 απολύσεις

* Κλειστοί σήμερα οι Δήμοι * Στο «μάτι» του Κυρ. Μητσοτάκη όσοι διορίστηκαν μετά το 1994 εκτός ΑΣΕΠ

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2013 2:45 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:26
   
ΑΘΗΝΑ
Δύο φάσεις προβλέπονται για την ολοκλήρωση της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με τις πληροφορίες για το σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν ελληνική κυβέρνηση και τρόικα. Μέχρι το τέλος Ιουλίου το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει να δώσει στην τρόικα 4.250 ονόματα υπαλλήλων που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα.
Πηγές αναφέρουν πως στην πρώτη λίστα θα υπάρχουν 2.200 σχολικοί φύλακες, 2.000 εκπαιδευτικοί και 50 έως 60 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που θεωρούνται πλεονάζον προσωπικό. Αμέσως μετά και στο τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να δοθεί στην τρόικα και η δεύτερη λίστα με τους υπόλοιπους υπαλλήλους, που φαίνεται ότι θα προέλθουν από τη δημοτική αστυνομία (3.500), από τα υπουργεία (2.000), από την Παιδεία (1.500 καθηγητές, που δεν ασκούν τα καθήκοντά τους) και από τους ΟΤΑ (1.250).
Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας όλοι οι υπάλληλοι θα αμείβονται με το 75% των αποδοχών τους και στην περίπτωση που εντός 8μηνου δεν μετακινηθούν σε άλλες θέσεις τότε θα απολυθούν. Η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει 11.000 απολύσεις. Εκφράζονται φόβοι ότι αυτοί που θα απολυθούν θα είναι περίπου το 20% έως 25% των υπαλλήλων που θα βρεθούν στο καθεστώς της κινητικότητας.
Οι υπάλληλοι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι εκείνοι που διορίστηκαν μετά το 1994 εκτός ΑΣΕΠ, πρόταση που είχε καταθέσει δημοσίως ο Κυρ. Μητσοτάκης αρκετό καιρό προτού γίνει υπουργός. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζει πάντως πως όσο υπάρχουν αποχωρήσεις από τις δεξαμενές των επίορκων, των συμβασιούχων και εκείνων που κατέχουν θέσεις με πλαστά πιστοποιητικά τόσο θα μειώνονται οι απολύσεις μόνιμων υπαλλήλων.
ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ
Κλειστοί θα μείνουν, σήμερα, όλοι οι δήμοι της χώρας, σύμφωνα με απόφαση του έκτακτου Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Θα λειτουργήσουν μόνο οι κοινωνικο-προνοιακές δομές. Μετά τη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον υπ. Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, σήμερα το μεσημέρι, στην οποία θα παραβρεθεί και ο υπ. Διοικητικής. Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, το προεδρείο της ΚΕΔΕ και οι επικεφαλής των παρατάξεων θα αξιολογήσουν τα δεδομένα που θα προκύψουν και θα αποφασίσουν για την περαιτερω στάση τους. Την πρόταση του προέδρου ης ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη, υποστήριξε και ο επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στη Ν.Δ., δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης. Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των παρατάξεων που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ και στη ΔΗΜΑΡ κ. Σ. Τζόκας και Γ. Ιωακειμίδης υποστήριξαν ότι οι δήμαρχοι πρέπει να πάνε αποφασισμένοι στη συνάντηση και σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, να κηρύξουν απεργία διαρκείας. Όπως υποστήριξε ο κ. Ιωακειμίδης, η αναλογία των ΟΤΑ, για ένταξη σε κινητικότητα συγκριτικά με τους υπόλοιπους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης είναι 1.100 - 1.200 άτομα. Και είπε χαρακτηριστικά: «Να ψάξουμε να τα βρούμε αυτά τα άτομα. Να ματώσουμε. Αλλά να ματώσουμε λίγο». Και επισήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αιρετοί και εργαζόμενοι «έπρεπε να είναι ένα από την αρχή. Αλλά δεν το κάναμε». Ο κ. Τζόκας σημείωσε ότι πλέον «ο κίνδυνος δεν είναι μια καχεκτική Αυτοδιοίκηση, αλλά μια "κλινικά νεκρή" Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για κοινωνικό κανιβαλισμό» και κατηγόρησε για «γκεμπελισμό τα ΜΜΕ που έχουν προχωρήσει σε επιχείρηση συκοφάντησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και, όπως ανέφερε, «μιλούν για ανθρώπους με νούμερα, λες και είναι κρέας. Δεν έχει τέλος αυτή η κατάσταση. Δεν υπάρχει όριο στην παρακμή». Κατέληξε λέγοντας: «Να πάμε σε σύγκρουση. Αν δε σε σέβεται κάποιος, πρέπει να σε φοβάται. Πρέπει κάποια στιγμή να δείξουμε το ανάστημά μας. Δεν συμφωνώ με απολύσεις. Δεν μπορώ να συμφωνήσω άνθρωποι να μείνουν άνεργοι και να μην έχουν αύριο να θρέψουν την οικογένειά τους».
ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΚΑΜΙΝΗΣ
Κατά τη συνεδρίαση, παρεμβάσεις έκαναν οι πρόεδροι της ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΠΟΠ- ΟΤΑ, καθώς και ο αντιπρόεδρος του Σωματείου των Δημοτικών Αστυνόμων του Δήμου Αθηναίων κ. Θ. Τάτσης. Από τις παρεμβάσεις των δημάρχων, ιδιαίτερη ένταση προκλήθηκε με την παρέμβαση του δήμαρχου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη, ο οποίος και προπηλακίσθηκε, κατά την αποχώρησή του, από τις εκατοντάδες των εργαζομένων που είχαν συγκεντρωθεί στην ΚΕΔΕ.
Μετά τη λήξη της έκτακτης συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Θέμης Μπαλασόπουλος δήλωσε ότι «η σημερινή συνάντηση αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα, διότι συμπορεύονται οι δήμαρχοι και οι εργαζόμενοι». Και πρόσθεσε: «Είναι στο χέρι μας να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση. Νωρίτερα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία κατηγορεί τον υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «καταφέρθηκε εναντίον των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χρησιμοποιώντας φράσεις απαράδεκτες και απαξιωτικές». Η ΠΟΕ-ΟΤΑ κατηγορεί την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη ότι «θέλουν να διαιρέσουν τους εργαζομένους στο Δημόσιο για να μπορέσουν να επιτύχουν τις απολύσεις που η τρόικα απαιτεί και οι υποτακτικοί της στην Ελλάδα τρέχουν να εκτελέσουν, είτε με τη «διαθεσιμότητα», είτε με την «κινητικότητα».
Η ΔΗΜΑΡ
Η εμμονή της τρόικας να συνδεθεί η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων με απολύσεις, από μέσο ορθολογικής κατανομής του προσωπικού γίνεται μέσο απορρύθμισης, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ με αφορμή τις σχετικές συζητήσεις των εκπροσώπων των δανειστών με την κυβέρνηση.
Αποδεχόμενη αυτή τη λογική η κυβέρνηση, στην ουσία «υπονομεύει τη διοικητική μεταρρύθμιση» σημειώνει η ΔΗΜΑΡ και επισημαίνει ότι «η αποδέσμευση της κινητικότητας από τις απολύσεις, που είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Μάιο, στην ουσία τώρα αθετείται με τρόπο κυνικό».
Ο Γ. ΑΚΡΙΒΟΥΛΗΣ
«Οι μνημονιακοί συνεταίροι Σαμαράς-Βενιζέλος, στην αγωνιώδη τους προσπάθεια να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των δανειστών, χωρίς πρόγραμμα και θέσεις, εφορμούν στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλειά της».
Αυτά τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Γραμματέας Αυτοδιοίκησης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Γιώργος Ακριβούλης, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την απόφαση της για μετάταξη των υπαλλήλων της δημοτικής αστυνομίας.
«Σήμερα η Δημοτική Αστυνομία, αύριο οι σχολικοί φύλακες, μεθαύριο η καθαριότητα, το πράσινο και μετά τι άλλο;» καταλήγει ο κ. Ακριβούλης.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass