Eχει μειωθεί το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού

*Αλλά δεν έχει απομακρυνθεί ως πιθανότητα, δήλωσε ο Κ. Παπαζάχος *Συνολικά 95 σεισμοί χθες στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού *Οι 13 άνω των 4 Ρίχτερ

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2025 7:16

ΑΘΗΝΑ
Ο Κώστας Παπαζάχος, Καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, μίλησε στην εκπομπή του Mega «Χαμογέλα και Πάλι» για την σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη.

Οι ειδικοί προσπαθούν να διαπιστώσουν αν το φαινόμενο θα εκτονωθεί με όλες αυτές τις σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ημερών ή αν βρισκόμαστε ακόμα σε μια προσεισμική δραστηριότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
«Ξέρουμε ακριβώς πού είναι η ακολουθία, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όμως δεν έχει μειωθεί αλλά είναι σε ύφεση τις τελευταίες μέρες. Και χθες είχαμε σεισμούς 4 Ρίχτερ κτλ. Έχει μειωθεί το ενδεχόμενου μεγάλου σεισμού αλλά δεν έχει απομακρυνθεί σε επίπεδο να λέμε ότι είναι ασήμαντο. Ξέρουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολη η λειτουργία των σχολείων, έχει και μία προληπτική έννοια», ανέφερε αρχικά.
«Δυστυχώς είμαστε σε μια εποχή που ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει και να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις με οποιονδήποτε τρόπο. Χθες είδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «έκρηξη ηφαίστειου τώρα». Γι’ αυτό λέμε στον κόσμο να ακούει τις επίσημες ενημερώσεις. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως αν γίνει μεγάλος σεισμός θα έχει μετά και μεγάλη μετασεισμική ακολουθία που θα είναι πολύ έντονη για άλλη μία βδομάδα. Δεν είναι ότι θα γίνει ένας σεισμός και μετά θα βρεθεί λύση στο θέμα. Θα είναι μία δύσκολη αυτή η εβδομάδα, είναι δύσκολες οι σεισμικές ακολουθίες γιατί έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια. Η Σαντορίνη θα πρέπει να προετοιμαστεί ότι και οι επόμενες βδομάδες δυστυχώς θα είναι ανάλογες. Το ηφαίστειο είναι ένα ξεχωριστό φαινόμενο και το παρακολουθούμε ξεχωριστά. Υπάρχει η πιθανότητα να σβήσει η σεισμική δραστηριότητα που υπάρχει στο ηφαίστειο. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα και μην τα συγχέουμε», συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος.

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΚΠΑ
Εν τω μεταξύ το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης, καθώς και στη ζώνη Σαντορίνης - Αμοργού, πλησίον της νησίδας Ανύδρου. Για την παρακολούθηση της σεισμικότητας σε πραγματικό χρόνο στην περιοχή αυτή, έχει διαμορφωθεί ειδική σελίδα στον ιστότοπο του Τομέα Γεωφυσικής και Γεωθερμίας του ΕΚΠΑ, με διαδραστικό χάρτη ο οποίος συνδυάζει επίκεντρα των πρόσφατων σεισμών, σεισμολογικούς σταθμούς και ενεργά ρήγματα στην περιοχή μελέτης: http://www. geophysics.geol .uoa.gr/stations/ gmaps3/santorini_amorgos_zone.php

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΕΚΠΑ
Το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol .uoa.gr/), από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 7 Φεβρουαρίου 2025, έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά πάνω από 11,700 επιλεγμένους σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 9,600 με μεγέθη Μ≥1.0.
Στις 6 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,400 σεισμοί, με ~400 να έχουν μέγεθος Μ≥2.5, 18 σεισμούς με Μ≥4.0, και 5 σεισμούς με Μ≥4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 4.7. Στις 7 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,300 σεισμοί, με ~270 να έχουν μέγεθος Μ≥2.5, 8 σεισμούς με Μ≥4.0, και 2 σεισμούς με Μ≥4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος Μ=4.8.
Σχήμα 1. Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη-Αμοργός-Ίος) που καταγράφηκαν στις 6-7 Φεβρουαρίου (ML) και στις 8 Φεβρουαρίου (καθημερινή ανάλυση). Η ακτίνα των κύκλων είναι ανάλογη του μεγέθους του σεισμού (υπόμνημα επάνω-δεξιά), ενώ τα επίκεντρα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4.5 σημειώνονται με αστέρι. Ο χρωματισμός ανταποκρίνεται στο εστιακό βάθος, σύμφωνα με τη χρωματική κλίμακα (δεξιά).
Οι περισσότεροι σεισμοί εντοπίζονται σε ένα τμήμα μήκους ~12 km νοτιοδυτικά της Ανύδρου, το οποίο ήταν ήδη ενεργό τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 8η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 95 σεισμοί, εκ των οποίων 13 με μεγέθη M≥4.0 και 3 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=4.8. Κατά τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σταδιακά μία μικρή μείωση του αριθμού των σεισμών στην περιοχή.
Σχήμα 2. Απόσπασμα από τον διαδραστικό χάρτη κατανομής σεισμών στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού, οι οποίοι προέκυψαν από την καθημερινή ανάλυση της σεισμικότητας από το ΕΣ-ΕΚΠΑ.
(http://www.geophysics.geol.uoa.gr/stations/gmaps3/santorini_amorgos_zone.php)
Συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.
Τα μέλη της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων είναι:
Αντωναράκου Ασημίνα, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Αρκαδόπουλος Νικόλαος, Καθηγητής Χειρουργικής, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής
Βασιλάκης Εμμανουήλ, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Διακάκης Μιχαήλ, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Ευελπίδου Nίκη – Νικολέττα, Καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Καβύρης Γιώργος, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Καρτάλης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής
Λάγιου Παγώνα, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας
Λέκκας Ευθύμιος, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Συντονιστής Επιτροπής
Μαυρούλης Σπυρίδων, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Πικουλής Εμμανουήλ, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής
Σταύρου Πήλιος-Δημήτρης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Ψυχολογίας
Χατζηχρήστου Χρυσή, Καθηγήτρια Τμήματος Ψυχολογίας
Υπεύθυνος για την προβολή του έργου και των δράσεων της Επιτροπής είναι το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κ. Δημήτρης Κουτσομπόλης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass