Προκλητική η κυβερνητική αδράνεια για τη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2024 7:00

ΑΘΗΝΑ
Για «προκλητική και επικίνδυνη αδράνεια» της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η περυσινή πλημμύρα στην Θεσσαλία κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωσή του, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου, αναφέρει: «Έναν χρόνο μετά την καταστροφή της Θεσσαλίας από το χτύπημα της κακοκαιρίας, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζει την προσεχή Δευτέρα φιέστα για να ανακοινώσει αντιπλημμυρικά έργα. Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο Παγασητικός κόλπος έχει πνιγεί από νεκρά ψάρια, ως αποτέλεσμα της περσινής πλημμύρας, και οι πολίτες της περιοχής έχουν οδηγηθεί στην απόγνωση.
Η αδράνεια της κυβέρνησης, εδώ κι έναν χρόνο, δεν είναι απλώς προκλητική: είναι επικίνδυνη. Ολόκληρη η περιφέρεια Θεσσαλίας αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου ολική καταστροφή, που έχει δραματικές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία της περιοχής. Και ο κ. Μητσοτάκης αντί να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες, βρήκε μία ακόμη ευκαιρία για μπίζνες με ολλανδικές εταιρείες, αγνοώντας προκλητικά την εγχώρια επιστημονική κοινότητα.
Για μία ακόμη φορά, αποδεικνύεται ότι η «αριστεία» της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξαντλείται στις φιέστες και στο μοίρασμα δημόσιου χρήματος σε φίλους και ημέτερους. Κι όλα αυτά τη στιγμή που μία ολόκληρη περιφέρεια βρίσκεται κυριολεκτικά ένα βήμα πριν την καταστροφή».

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Εν τω μεταξύ, επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή στοιχεία της Eurostat που αφορούν την κατανάλωση και την παραγωγή εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η αξιωμτική αντιπολίτευση σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει πως «οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μόνο για το θεαθήναι», ενώ προσθέτει ότι «σκοπός τους είναι να μοιράσουν τα κονδύλια σε φίλους και ημετέρους, αδιαφορώντας για τους πολίτες και το μέλλον της χώρας».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
Ακόμα μια είδηση, που αφορά τους οικονομικούς δείκτες της Ελλάδας σε σύγκριση με αυτούς των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβεβαιώνει ότι η πολιτική της κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί τροχοπέδη για τη χώρα. Η πρόσφατη αξιολόγηση της Eurostat που αφορά τον τομέα της Κατανάλωσης και της Παραγωγής δείχνει ότι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης περί δήθεν σύγκλισης με την Ε.Ε. απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.
Την ίδια στιγμή, τα αποτελέσματα αυτά θέτουν πολύ σοβαρά ερωτηματικά αναφορικά με τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα, η Eurostat δημοσίευσε πρόσφατα τα αποτελέσματα αξιολόγησης των κρατών-μελών σχετικά με τον στόχο της Υπεύθυνης Κατανάλωσης και Παραγωγής. Αυτός αποτελεί τον δωδέκατο από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDGs), τους οποίους έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Eurostat, υστερεί σε βασικούς στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ε.Ε.
ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
• 26,3% σε κίνδυνο φτώχειας/αποκλεισμού (Ε.Ε: 21,65%)
• 10,6% εργαζόμενοι-φτωχοί (ΕΕ: 8,2%)
• 26,7% δαπανά >40% εισοδήματος για στέγαση (Ε.Ε: 8,7%)YΓEIA
• Καλύτερο προσδόκιμο υγιούς ζωής (65,9 έτη vs 64 ΕΕ)
• 6,4% αδυνατεί να καλύψει ιατρικά έξοδα (ΕΕ: 2%)
• 23,6% χάνει απαραίτητες εξετάσεις/θεραπείες (49% στα φτωχά νοικοκυριά)
• 32,3% χάνει οδοντιατρικές υπηρεσίες (69,5% στα φτωχά νοικοκυριά)
Εργασία/Ανάπτυξη
• Κατά κεφαλήν εισόδημα: €18.690 (Ε.Ε: €29.030)
• Μακροχρόνια ανεργία: 7,7% (Ε.Ε: 2,4%)
• Εργαζόμενοι 20-64 ετών: 66,3% (Ε.Ε: 74,6%)
• Νέοι εκτός εκπαίδευσης/εργασίας: 15,3% (ΕΕ: 11,7%)

ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ
Διαθέσιμο εισόδημα 33% κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (2η χειρότερη επίδοση μετά τη Βουλγαρία).
Η σύνδεση μεταξύ του Ταμείου Ανάκαμψης και των SDGs δεν αφορά μόνο τη χρηματοδότηση αλλά και την ευθυγράμμιση των στρατηγικών σχεδίων ανάκαμψης και ανάπτυξης με τους παγκόσμιους στόχους βιωσιμότητας. Αυτή η ευθυγράμμιση εξασφαλίζει ότι οι προσπάθειες ανάκαμψης συμβάλλουν θετικά στη μακροπρόθεσμη παγκόσμια βιωσιμότητα, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη πρέπει να είναι πράσινη, συμπεριληπτική και ανθεκτική.
Όλα τα παραπάνω αποκαλύπτουν ότι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μόνο για το θεαθήναι. Όπως προκύπτει, ο μοναδικός σκοπός τους είναι να μοιράσουν τα κονδύλια σε φίλους και ημετέρους, αδιαφορώντας για τους πολίτες και το μέλλον της χώρας. Άλλη μια ευκαιρία θα πάει χαμένη;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass