Ζητά την προστασία εξωιδρυματικού επιδόματος

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2024 14:25

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κατέθεσαν βουλευτές ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων και ο Λαρισαίος Γιώργος Λαμπρούλης, με θέμα την εξαίρεση από την κατάσχεση και τον συμψηφισμό του εξωιδρυματικού επιδόματος.


Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στην ερώτηση: «Το επίδομα απολύτου αναπηρίας και το εξωιδρυματικό επίδομα, που χορηγείται στους πάσχοντες από τετραπληγία-παραπληγία ασφαλισμένους φορέων κοινωνικής ασφάλισης, έπρεπε να εξαιρεθούν από το εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, όπως εξαιρείται αντίστοιχα η προνοιακή οικονομική ενίσχυση, που χορηγείται στους ανασφάλιστους και τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, με την ίδια αναπηρία.
Η διαφορετική μεταχείριση των ανωτέρω παροχών, που χορηγούνται σε άτομα τα οποία τελούν υπό τις ίδιες συνθήκες ως προς την πάθησή τους και πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις αναπηρίας, συνιστούσε άνιση φορολογική μεταχείριση μεταξύ ομάδων με τα ίδια χαρακτηριστικά.
Τελικά το 2022 με τον ν. 4972 με το άρθρο 169 παρ.1 προβλέφθηκε ότι το εξωιδρυματικό επίδομα ανεξαρτήτως του φορέα που το χορηγεί, καθώς και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε ειδικές κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες, εξαιρείται πλέον από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, ωστόσο δεν εξαιρείται από την κατάσχεση και τον συμψηφισμό.
Στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης πρέπει να επεκταθεί στα επιδόματα αυτά η προστασία από την κατάσχεση και τον συμψηφισμό για χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες και πιστωτικά ιδρύματα, όπως προβλέπεται για την προνοιακή ενίσχυση, καταλήγει η ερώτηση για να ρωτήσουν τους υπουργούς αν προτίθεται η κυβέρνηση για την προστασία του εξωιδρυματικού επιδόματος και κάθε συναφούς ποσού να προχωρήσει σε  έκδοση νέας ρητής διάταξης, όπως προτείνει και ο Συνήγορος του Πολίτη,  περί εξαίρεσής τους από την κατάσχεση και τον συμψηφισμό».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass