«Χόρεψε» η Γαύδος, επιφυλακή στο Αγιο Ορος

* Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης * Καθησυχαστικός ο Λέκκας για Αθω

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2024 7:45

ΑΘΗΝΑ
Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε ανοιχτά της Κρήτης το απόγευμα της Τετάρτης 28 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την τελική μέτρηση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο εντοπίζεται 15 χλμ. ανατολικά βορειοανατολικά της Γαύδου.
Πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ανέφεραν ότι το χτύπημα του εγκέλαδου ήταν αρκετά αισθητό και μάλιστα στο Ηράκλειο, με την ένταση να αναστατώνει τους κατοίκους.
«Προ ολίγου, σεισμός μεγέθους 5,2 κοντά στη Γαύδο, στο θαλάσσιο χώρο σε απόσταση περίπου 45 χλμ. νοτίως των Σφακίων. Είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε αν είναι ο κύριος. Αυτό θέλει δουλειά για να απαντηθεί. Πάντως ο σεισμός έγινε σε σημαντική απόσταση από την Κρήτη. Αναμένουμε ειδήσεις από τη Γαύδο που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο» αναφέρει σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Δεν υπάρχουν προς το παρόν αναφορές για ζημιές σε Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο.
Σύμφωνα με τη δήμαρχο Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, όπως είπε στο ΑΠΕ «κουνηθήκαμε αρκετά κάποιοι φοβήθηκαν, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές μόνο για οικιακά σκεύη και ποτήρια που έπεσαν σε κουζίνες και καταστήματα».
Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας στο Ρέθυμνο Μιχάλης Σαρρής είπε στο ΑΠΕ ότι «δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές, γίνονται οι σχετικές επικοινωνίες με χωριά και οικισμούς και αρμόδιους. Νιώσαμε πολύ έντονα το φαινόμενο. Ταρακουνηθήκαμε σοβαρά». Ο δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός, δήλωσε στο ΑΠΕ πως υπήρξε μεγάλη αναστάτωση, «ενημερώθηκα για κάποιες ρωγμές στο δημαρχείο, έστειλα μηχανικό να αξιολογήσει και θα ενημερώσω σχετικά». Πάντως άλλες προς το παρόν αναφορές για ζημιές δεν υπάρχουν. Υπενθυμίζεται ότι τα δεδομένα για τον σεισμό που προέρχονται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ή από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο είναι λύσεις προερχόμενες από το αυτόματο υπολογιστικό σύστημα, χωρίς τη συμμετοχή σεισμολόγου. Ενημερώνονται συνεχώς με την άφιξη νέων δεδομένων.
ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
Καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τη σεισμική ακολουθία που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στη Χαλκιδική και κυρίως στην περιοχή του Αγίου Όρους εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας, επισημαίνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αυτή είναι αυστηρά καθορισμένη σε μήκος έξι με επτά χιλιόμετρα και δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό». Με αυτόν τον τρόπο ο καθηγητής τη διαχωρίζει κατηγορηματικά από τον μεγάλο σεισμό του 1932 στην Ιερισσό με 7,1 Ρίχτερ.
«Στην ακραία περίπτωση η σεισμική ακολουθία που παρατηρείται στην προαναφερόμενη περιοχή τους τελευταίους μήνες μπορεί να δώσει μέχρι και πέντε Ρίχτερ και κάτι, μια ένταση που δεν θα δημιουργήσει επιπτώσεις», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας ότι «η άλλη περίπτωση που υπάρχει είναι αυτή η σεισμική ακολουθία να φύγει αθόρυβα, ακριβώς όπως αθόρυβα και ήρθε».
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε ότι στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της αντιπεριφέρειας Χαλκιδικής στον Πολύγυρο, στο πλαίσιο της τακτικής σύγκλισης του συντονιστικού οργάνου της Πολιτικής Προστασίας, διαπιστώθηκε ότι «η ευρύτερη περιοχή είναι καλά οργανωμένη και ακολουθούνται όλα όσα επιτάσσει το θεσμικό πλαίσιο», γεγονός που, όπως πρόσθεσε, τον χαροποίησε σημαντικά. Ακολούθως είπε: «Και έτσι μπορώ να πω σε τουρίστες και πολίτες ότι δεν πρέπει να είναι θορυβημένοι, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να ακολουθούν όλες τις συστάσεις των Αρχών, όταν και εάν αυτές δοθούν ή δίνονται».
Για μια «γόνιμη» σύσκεψη, στην οποία υπήρξε καθολική συμμετοχή όλων των φορέων της περιοχής, όπως συμβαίνει για τις πλημμύρες και τις φωτιές, μίλησε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το θέμα «σεισμός» αντιμετωπίζεται με μεγάλη σοβαρότητα από όλους.
Λέγοντας ότι αφορμή για την κινητοποίηση αυτή υπήρξε η σεισμική ακολουθία που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην περιοχή, είπε: «Οι επιστήμονες μας ενημέρωσαν για τα ευρήματά τους και μας εξήγησαν την κατάσταση σε χάρτες και γραφήματα και όλα όσα μας κατέθεσαν ουσιαστικά συνάδουν στο ότι δεν πρόκειται για μια σεισμική ακολουθία που θα πρέπει να κρατά στο “κόκκινο”». Βέβαια, όπως έσπευσε να επισημάνει, «εμείς, οι Αρχές και όλοι όσοι είμαστε στην υπηρεσία των πολιτών, επισκεπτών και τουριστών σε όλη τη Χαλκιδική παραμένουμε σε επιφυλακή και αφήνουμε τους επιστήμονες να κάνουν την περαιτέρω έρευνά τους».
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε ότι αμφότεροι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη «συμφωνήσαμε να βρισκόμαστε σε επαφή με τους επιστήμονες και να ενημερωνόμαστε όταν πρέπει για τις εξελίξεις». Υπενθυμίζεται ότι οι σεισμοί στην περιοχή σημειώνονται τακτικά και κάποιοι γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί. Μάλιστα, τρεις από αυτούς είχαν το τελευταίο διάστημα μέγεθος πάνω από 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ – ο τελευταίος, 4,3 Ρίχτερ το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.
Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass