Κεντρική προτεραιότητα η ανάταξη του ΕΣΥ

* ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΟΠΟΥ ΠΡΟΗΔΡΕΥΣΕ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ * ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟΛΜΗΡΕΣ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΓΙΑ ΟΡΑΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2024 7:40

ΑΘΗΝΑ
Το υπουργείο Υγείας επισκέφθηκε χθες το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και προήδρευσε σε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τις κυβερνητικές προτεραιότητες στην υγεία.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης συζητήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας, η αναδιοργάνωση των εφημεριών, η ανακαίνιση των κέντρων υγείας, οι λίστες αναμονής για τα χειρουργεία, η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και οι προσλήψεις, ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης, η στήριξη των δομών υγείας σε απομακρυσμένες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές, το σκέλος της πρόληψης μέσω των προγραμμάτων παροχής διαγνωστικών εξετάσεων και η βελτίωση του ΕΚΑΒ.
Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση «έχει θέσει τη δραστική μεταρρύθμιση και ανάταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως μία από τις κεντρικές πολιτικές προτεραιότητες αυτής της τετραετίας». Υπογράμμισε ότι τις μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί «σύντομα οι πολίτες θα αρχίσουν να βλέπουν και να τις διαπιστώνουν οι ίδιοι ως χρήστες του Εθνικού Συστήματος Υγείας» και επισήμανε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει αυτές τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Ειδική μνεία έκανε ο πρωθυπουργός «στα ζητήματα τα οποία αφορούν στη δημόσια υγεία και στις προληπτικές εξετάσεις, διότι όσο σημαντική κι αν είναι η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία μας, η υγεία δεν αρχίζει και τελειώνει στην πόρτα του νοσοκομείου».
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι υφυπουργοί Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Μάριος Θεμιστοκλέους και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης.
Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η ανάταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι μια δύσκολη άσκηση και σημείωσε ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπιστούν τα διαχρονικά προβλήματα με θάρρος.
«Κι αυτό ακριβώς κάνουμε υλοποιώντας ένα πολύ τολμηρό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων σε όλες τις πτυχές της Υγείας. Μεταρρυθμίσεις, τις οποίες πιστεύω ότι σύντομα οι πολίτες θα αρχίσουν να βλέπουν και να τις διαπιστώνουν οι ίδιοι ως χρήστες του ΕΣΥ» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως τόνισε, οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις υποδομές. «Έχουν να κάνουν με την προσθήκη του απαραίτητου προσωπικού, με την αναδιάταξη εργασιών, με τη χρήση της τεχνολογίας, με την αντιμετώπιση διαχρονικών προβλημάτων και ελλείψεων που έχουμε στις άγονες περιοχές, στα νησιά μας, στις ορεινές περιοχές» συμπλήρωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει το σχέδιο και τη βούληση να υλοποιήσει αυτές τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις. «Έχουμε μια πολύ καλή ομάδα στο υπουργείο Υγείας και τώρα η ευθύνη περνάει σε σας για να υλοποιήσουμε πια αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει», τόνισε.
Ειδική μνεία έκανε στα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και τις προληπτικές εξετάσεις, υπογραμμίζοντας ότι «όσο σημαντική κι αν είναι η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία μας, η υγεία δεν αρχίζει και τελειώνει στην πόρτα του νοσοκομείου. Γι’ αυτό και αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στην πρωτοβάθμια υγεία, στις προληπτικές εξετάσεις αλλά και στη δημόσια υγεία με προγράμματα που θα μας επιτρέψουν να έχουμε συνολικά έναν υγιή πληθυσμό έτσι ώστε να μπορούμε να προλαμβάνουμε και όχι κατ’ ανάγκη πάντα να παρεμβαίνουμε εκ των υστέρων».
Επιπλέον, τόνισε ότι «η εμπειρία της πανδημίας μας υποχρέωσε όλους να αποκτήσουμε πιο εξειδικευμένες γνώσεις για τα ζητήματα του ΕΣΥ και γνωρίζετε πολύ καλά ότι το χαρτοφυλάκιο αυτό το παρακολουθώ προσωπικά γιατί αναγνωρίζω απόλυτα τη μεγάλη σημασία και τη μεγάλη προτεραιότητα που έχει η υγεία για όλους τους πολίτες».
«Και βέβαια πρέπει να ακούμε τους ασθενείς. Να είναι οι ίδιοι αυτοί οι οποίοι τελικά θα μας βοηθήσουν στην αξιολόγηση του ΕΣΥ, να μας λένε τι δεν κάνουμε καλά, να μας λένε και τι κάνουμε καλά διότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρά τις μεγάλες δυσκολίες στέκεται όρθιο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass