ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΕΝΤΡΟΜΟΙ ΝΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ»

Δήμαρχοι ανέθεταν έργα με… το στόμα!

* Θέμα κατάργησης των χωρικών αντιπεριφερειαρχών «άνοιξε» στην Ένωση Περιφερειών ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος

Δημοσίευση: 20 Νοε 2014 11:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:23

Του Γιώργου Μακρή

«Στο υπουργείο Εσωτερικών παρακολουθούμε έντρομοι να αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των οργανισμών αυτοδιοίκησης μέσω δικαστικών αποφάσεων στις οποίες άνθρωποι των δημάρχων καταθέτουν υπέρ των εργολάβων. Μας γίνονται καταγγελίες ότι δήμαρχοι έλεγαν προφορικά στον εργολάβο: «Κάνε μου το έργο αυτό».

Αυτό αποκάλυψε ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιώργος Ντόλιος μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ), στην οποία συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου (υπουργός κ. Αργύρης Ντινόπουλος, αναπληρωτής υπουργός κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης).

Ο κ. Γ. Ντόλιος ξεκαθάρισε ότι έχει συγκεκριμένα παραδείγματα να αναφέρει καθώς, όπως είπε, δήμαρχοι τον επισκέπτονται στο γραφείο του και του προσκομίζουν στοιχεία από τέτοιου είδους προφορικές αναθέσεις έργων που συνέβησαν και στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο.

Η αποκάλυψη του κ. Γ. Ντόλιου για ένα ζήτημα που, κατά κοινή ομολογία, απασχόλησε και απασχολεί πολλές περιφέρειες και δήμους, έρχεται λίγες ώρες μόνο πριν την κατάθεση (αύριο το μεσημέρι) στη Βουλή του προϋπολογισμού του 2015, στον οποίο προβλέπονται, σύμφωνα με πληροφορίες, νέες περικοπές στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ (ενδεχομένως να είναι και μεγαλύτερες), ενώ ταυτόχρονα παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για το πώς θα καλυφθεί το μικρότερο από το προγραμματισμένο πλεόνασμα της αυτοδιοίκησης στον προϋπολογισμό του 2014.

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ

Οι περιφερειάρχες, πάντως, με εισήγηση του προέδρου της ΕΝΠΕ κ. Κώστα Αγοραστού εξασφάλισαν τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών ότι η μισθοδοσία των υπαλλήλων των περιφερειών θα εξακολουθήσει να γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από το 2011 μέχρι σήμερα οι υπάλληλοι στις αιρετές περιφέρειες έχουν μειωθεί κατά 33% και ζήτησε να προκηρυχθούν και να καλυφθούν μόνιμες θέσεις προσωπικού.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία επίσης του κ. Κ. Αγοραστού, οι αιρετές περιφέρειες εξασφάλισαν την υποστήριξη του υπουργείου Εσωτερικών στο αίτημα που θα υποβάλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης για την εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να συντηρηθούν δρόμοι αλλά και να καλυφθούν δαπάνες όπως καθαρισμού από χιόνια και πτώσεις βράχων.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

Από τη χθεσινή εφ’ όλης της ύλης συζήτηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣ με το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών προέκυψε ακόμη ότι:

-Το υπουργείο Εσωτερικών θα αναθέσει μελέτη ζητώντας τη συνδρομή των περιφερειών αλλά και συγκοινωνιολόγων για το πώς θα γίνεται στο μέλλον η μεταφορά μαθητών. Από την πλευρά της η Ένωση Περιφερειών ξεκινά καταγραφή για το πόσοι μαθητές, σε πόσα και ποια δρομολόγια και με ποιο τρόπο (ΚΤΕΛ, ταξί ή ΙΧ γονέων) μεταφέρονται σε κάθε περιφέρεια. Η ΕΝΠΕ ζητεί οι δαπάνες για τη μεταφορά μαθητών να είναι μεταβιβαστικές πληρωμές, δηλαδή όσες μεταφορές χρειάζονται τόσα χρήματα να δίνονται από τον προϋπολογισμό και να μην εγγράφονται αυτά τα χρήματα στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) της αυτοδιοίκησης.

-Ο υφυπουργός κ. Γ. Ντόλιος «άνοιξε» θέμα κατάργησης των χωρικών αντιπεριφερειαρχών εκφράζοντας μάλιστα την έκπληξή του που κάτι τέτοιο δεν αναδείχτηκε στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο. Όπως είπε, η κατάργηση των χωρικών αντιπεριφερειαρχών θα συμβάλει στην ενοποίηση των περιφερειών.

-Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θα ζητήσει να αρθεί η απαγόρευση προσλήψεων ΔΕ στην αυτοδιοίκηση τουλάχιστον για τους χειριστές μηχανημάτων.

-Στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση που ξεκινά θα ανοίξει διάλογος για το ποιες αρμοδιότητες θα ασκεί η κεντρική κυβέρνηση και ποιες οι δήμοι και οι περιφέρειες.

-Υπουργείο Εσωτερικών και Ένωση Περιφερειών συστήνουν κοινή επιτροπή που θα καταγράψει τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση β’ βαθμού προκειμένου να δοθούν λύσεις με νομοθετική πρωτοβουλία που θα έλθει στη Βουλή. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θέλει να ξεκινήσει αμέσως ο διάλογος αλλά δηλώνει με παρρησία στους αυτοδιοικητικούς: «Μην περιμένετε θαύματα».

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ως περιφέρειες έχουμε αλλάξει τα δεδομένα αυτά τα τέσσερα χρόνια. Δώσαμε δείγματα γραφής και περάσαμε θετικά την αξιολόγηση των πολιτών που είναι και οι πιο αυστηροί κριτές. Ρίξαμε χρήμα στην τοπική οικονομία, προωθήσαμε έργα χρήσιμα για την ανάπτυξη της χώρας μας. Παραλάβαμε το ΕΣΠΑ στο 18% και το φθάσαμε στο 80%. Δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Με λίγα κάναμε πολλά και όχι με πολλά λίγα.

Μειώθηκε το προσωπικό μας, μειώθηκαν οι πόροι μας αλλά εμείς εκπέμψαμε το εξής μήνυμα: αναλαμβάνουμε ευθύνες και παλεύουμε με όσα μέσα έχουμε. Δείξαμε ότι υπάρχει μια άλλη Ελλάδα που μπορεί και δημιουργεί. Σ’ αυτήν την πορεία μας δείξαμε ότι είμαστε δημιουργικά χρήσιμοι, ότι μπορούμε να διεκδικούμε με δυναμικό αλλά πειστικό τρόπο.

Πετύχαμε να μειώσουμε κατά 60% τα λειτουργικά έξοδα σε σχέση με τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις χωρίς να μειώσουμε την ποιότητα και την ποσότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε στους πολίτες.

Δεν είπαμε «όχι» σε καμιά αρμοδιότητα που μας εκχωρήθηκε επειδή βάζουμε το εμείς πάνω από το εγώ, επειδή θέλουμε να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα στο κοινωνικό σύνολο. Εμείς δεν είπαμε «δεν αναλαμβάνουμε την αρμοδιότητα αν δεν μας εκχωρήσετε τους πόρους» γιατί δεν εκδικούμαστε τον τελικό αποδέκτη, τον άνθρωπο επειδή το κράτος, η κυβέρνηση δεν μας έδωσε τα χρήματα».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Στο φλέγον θέμα της αξιολόγησης, θέση της Ένωσης Περιφερειών όπως εκφράστηκε και χθες είναι: «Οι περιφέρειες είναι υπέρ της αξιολόγησης αλλά με τρόπο που δεν θίγει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική αυτοτέλειά τους και δεν αντίκειται στις κείμενες διατάξεις της νομοθεσίας που ρυθμίζουν τα θέματα της τροποποίησης των οργανισμών των περιφερειών.

Θέση της ΕΝΠΕ είναι ότι η τροποποίηση του οργανισμού μιας υπηρεσίας στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι θεμιτό να έχει ως βάση και αφετηρία την εξυπηρέτηση των ειδικότερων αναγκών της συγκεκριμένης γεωγραφικής ενότητας και κοινωνίας, και για τον λόγο αυτό πρέπει αφενός να προκύπτει ως κοινωνική και οργανωσιακή αναγκαιότητα, αφετέρου το νέο οργανωτικό σχήμα θα πρέπει να προέλθει έπειτα από διεύρυνση του διαλόγου με τους οικονομικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς της περιφέρειας.

Η αξιολόγηση των δομών των περιφερειών με σκοπό την τροποποίηση του οργανογράμματος, θα πραγματοποιηθεί νομίμως, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις οικείες διατάξεις, όταν κριθεί απαραίτητο από τις αρμόδιες περιφερειακές αρχές, σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας της τοπικής αυτοδιοίκησης».

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass