ΜΕ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Μαζική συμμετοχή σε ειρηνική πορεία

Δημοσίευση: 18 Νοε 2014 10:20 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:18

 

 

 

ΑΘΗΝΑ

Χωρίς σημαντικά προβλήματα και με μαζική συμμετοχή από τους διαδηλωτές ολοκληρώθηκε η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, με την οποία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στην πορεία υπερέβησαν τις 25.000.

Ογκώδης ήταν η συμμετοχή στα μπλοκ του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.

Τα μέτρα της Αστυνομίας ήταν δρακόντεια, με 7.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στην περιοχή του Hilton ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και αστυνομικές δυνάμεις.

Τα ΜΑΤ απώθησαν τους διαδηλωτές κάνοντας χρήση χημικών και κρότου λάμψης, όταν ομάδα που αποκόπηκε από τον κύριο όγκο της πορείας κινήθηκε κατά των αστυνομικών.

Ένταση σημειώθηκε και στους Αμπελόκηπους, κοντά στον Πύργο Αθηνών, ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, με αποτέλεσμα τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση κρότου λάμψης και χημικών.

Από τα μικροεπεισόδια υπήρξαν επτά διαδηλωτές τραυματίες.

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Μικρής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν και στα Εξάρχεια, μετά το τέλος της πορείας.

Πριν από την πορεία, η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε τουλάχιστον 45 προσαγωγές.

Άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό στο Σύνταγμα, τον Ευαγγελισμό, το Μέγαρο Μουσικής και τους Αμπελόκηπους που είχαν κλείσει λόγω της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Κλειστός παρέμεινε  ο σταθμός του μετρό στο Πανεπιστήμιο.

 

20.00 Ολοκληρώθηκε η πορεία.

19.50 Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και στο κέντρο της Πάτρας, κατά τη διάρκεια πορείας.

19.45 Τα μπλοκ του ΚΚΕ πέρασαν μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία.

19.30 Χωρίς προβλήματα η αποχώρηση των διαδηλωτών από την Αλεξάνδρας. Προς τα Εξάρχεια οδεύει ένα μέρος της πορείας. Μεγάλη η συμμετοχή στα μπλοκ του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ που έφτασαν στην αμερικανική πρεσβεία. Εκτιμάται ότι φτάνουν τις 10.000 διαδηλωτών.

19.20 Στις φλόγες παραδόθηκαν κάδοι απορριμμάτων στην Αλεξάνδρας.

19.15 Μέσω της λεωφόρου Αλεξάνδρας αποχωρούν οι διαδηλωτές. Κυκλοφοριακό έμφραγμα στους δρόμους της Αθήνας.

19.05 Χρήση χημικών από τις δυνάμεις των ΜΑΤ εναντίον διαδηλωτών στη λ. Αλεξάνδρας.

19.00 Τα τελευταία μπλοκ της πορείας έφθασαν στην πρεσβεία. Ακολουθεί η ογκώδης πορεία του ΚΚΕ που κινήθηκε μόνο του και σε απόσταση από τους υπόλοιπους διαδηλωτές.

18.45 Χαμηλής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν στο ύψος του Hilton όταν υπήρξε συμπλοκλή ανάμεσα σε διαδηλωτές από τα μπλοκ των αντιεξουσιαστών με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Έγινε χρήση χημικών και κρότου- λάμψης από τις διμοιρίες των ΜΑΤ προκειμένου να απωθήσουν τους διαδηλωτές.

18.35 Με αλλεπάλληλες παύσεις και αργό βήμα, η κεφαλή της πορείας έφτασε έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Ισχυρή είναι η περιφρούρηση των μπλοκ, με "κορδόνια" από ξύλινα δοκάρια-σημαίες. Τρεις σειρές δυνάμεων των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί μπροστά από την πρεσβεία. Από πίσω τους βρίσκεται το μπλόκο των λεωφορείων των ΜΑΤ.

18.30 Όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, πριν από την πορεία έγιναν πάνω από 30 προσαγωγές ατόμων από διάφορα σημεία της Αθήνας.  Οι προσαγωγές είχαν προληπτικό χαρακτήρα και οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια για εξακρίβωση στοιχείων.

18.25 Σε σχήμα Π η περιφρούρηση των ΜΑΤ γύρο από τα μπλοκ των αντιεξουσιαστών.

18.20 Με μεγάλη πυκνότητα, τα πρώτα μπλοκ φτάνουν στην αμερικανική πρεσβεία. Ομάδα διαδηλωτών έκαψε μία σημαία της ΕΕ και μία σημαία των ΗΠΑ.

18.15 Μεγάλη η συμμετοχή των διαδηλωτών στα μπλοκ του ΚΚΕ που βρίσκονται στην ουρά της πορείας.

18.05 Στην τελική ευθεία υπό τους ήχους συνθημάτων η κεφαλή της πορείας. Το πρώτο μπλοκ είναι αυτό των Φοιτητικών Συλλόγων.

18.00 Σύμφωνα με τη ΝΕΡΙΤ, που επικαλείται αστυνομικές πηγές, ο αριθμός των διαδηλωτών υπερβαίνει τις 20.000. Άλλες πηγές κάνουν λόγο για 25.000 και άνω.

Τι προηγήθηκε

Εκατοντάδες πολίτες προσήλθαν στο Πολυτεχνείο για να τιμήσουν τους νεκρούς της εξέγερσης του 1973.

Πολλά ήταν τα μικρά παιδιά που με τους γονείς ή τους παππούδες τους άφησαν ένα γαρίφαλο στο μνημείο.

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική στον χώρο του Πολυτεχνείου, αλλά και στη γύρω περιοχή.

Νωρίτερα, εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών έγινε η κατάθεση στεφάνου από εκπροσώπους της Συγκλήτου του ΕΜΠ, στη μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου.

Στεφάνι στον χώρο του Πολυτεχνείου στην Αθήνα κατέθεσε για λογαριασμό της Βουλής των Ελλήνων και του προέδρου της, Β. Μεϊμαράκη, ο γενικός της γραμματέας, Αθ. Παπαϊωάννου.

Στεφάνι κατέθεσε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους Δ. Βίτσα, γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, τον Νίκο Βούτση γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τον Ιάσωνα Καλαθά, από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, Γραμματέα Σπουδάζουσας.

Ο κ. Βούτσης είπε: «Θυμάμαι την εξέγερση του Νοέμβρη, τους αγώνες του λαού μας. Ενθαρρύνουμε και τιμάμε τους αγώνες του σήμερα για μια νέα μεταπολίτευση, έτσι ώστε ο λαός μας να φύγει από την κατάντια που τον έχουν σπρώξει. Τιμάμε τους αγώνες που είναι για τη μνήμη απέναντι στη λήθη».

Στο χώρο του Πολυτεχνείου βρέθηκε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, που σε δηλώσεις της ανέφερε:

«Η ελευθερία και η δημοκρατία είναι πολύ ακριβές για να νομίζουμε ότι άπαξ κερδίσαμε. Πριν 41 χρόνια κάποια παιδιά ανέβηκαν στις ταράτσες, την Πέμπτη κάποια παιδιά διεκδίκησαν κάποιο πλακόστρωτο. Θέλω να πω στους νέους και τις νέες ότι τα λάικ, τα τουίτς και τα ποσταρίσματα δεν είναι αρκετά».

«Ένα λουλούδι για τα παιδιά που αγωνίστηκαν»

  Ο Παναγιώτης, μαθητής της Γ' Δημοτικού ήρθε με τον μπαμπά του. «Ήρθα να δω την πόρτα που γκρέμισε το τανκς και να αφήσω ένα λουλούδι για τα παιδιά που τότε αγωνίστηκαν για την ελευθερία» λέει και ο μπαμπάς του προσθέτει: «τον έφερα να δει από κοντά τι συνέβη στο Πολυτεχνείο. Στο σχολείο κάνουν απλώς μία γιορτή, τίποτα περισσότερο».

Η Σάρα είναι από την Τανζανία και πηγαίνει στην Δ' Δημοτικού. «Μ’ έφερε ο μπαμπάς μου για να τιμήσουμε τα παιδιά που αγωνίστηκαν για την ελευθερία μέσα από το Πολυτεχνείο» είπε.

Ο Παναγιώτης πηγαίνει μόλις στην πρώτη τάξη του δημοτικού και βρέθηκε στο Πολυτεχνείο μαζί με τη γιαγιά του, η οποία δηλώνει: «Την εβδομάδα των γεγονότων του Πολυτεχνείου ο μπαμπάς του μικρού ήταν νεογέννητος κι εγώ αντί να είμαι μαζί του ήμουν έξω στους δρόμους. Μέσα στο Πολυτεχνείο βρίσκονταν τα αδέλφια μου και τα ξαδέλφια μου».

Ο Νίκος μαθητής στη Β' Γυμνασίου λέει: «Με συγκινεί πολύ αυτή η επέτειος. Ήρθα να τιμήσω τα παιδιά που σκοτώθηκαν εδώ για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι».

ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΑΠΗ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΣΤΕΦΑΝΙ

Ανάλογες σκηνές αποδοκιμασίας διαδραματίστηκαν και σε άλλα πανεπιστήμια καθώς το κλίμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παραμένει τεταμένο και η αστυνομική "επιστράτευση" για την 17η Νοέμβρη είναι πρωτοφανής.

Υπό τους ήχους των συνθημάτων των φοιτητών κατέθεσε στεφάνι και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σημειώνεται πως το πρωί δεν επετράπη στις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο.

Σε τεταμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνου της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο μνημείο του Πολυτεχνείου στο ΑΠΘ.

Την ώρα που οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ φώναζαν συνθήματα για το Πολυτεχνείο, πολυάριθμη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ προσπάθησε να καλύψει τις φωνές τους με συνθήματα της δικής της παράταξης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν παρόντες οι βουλευτές Τάσος Κουράκης, Λίτσα Αμανατίδου-Πασχαλίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη και Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass