Ξανά σε δίλημμα για σοσιαλδημοκρατία η Αριστερά

Θα τα συζητήσουμε όλα στο Συνέδριο δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ * Ανακοινώθηκε το Σχέδιο Προγραμματικών Θέσεων * Αιχμές Τεμπονέρα για την υπουργοποίησή του

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2024 7:11
Δεν ήταν εύκολη απόφαση, έπρεπε να δώσω εξηγήσεις στην  οικογένειά μου για το δάνειο των 230.000, δήλωσε ο Στ. Κασσελάκης Δεν ήταν εύκολη απόφαση, έπρεπε να δώσω εξηγήσεις στην οικογένειά μου για το δάνειο των 230.000, δήλωσε ο Στ. Κασσελάκης

ΑΘΗΝΑ
Το Σχέδιο Προγραμματικών Θέσεων έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου: «Το Σχέδιο Προγραμματικών Θέσεων παρά τα στενά χρονικά περιθώρια, υποδηλώνει τη δέσμευση για την τήρηση του συμφωνημένου οδικού χάρτη για έναν ουσιαστικό προσυνεδριακό διάλογο και τη διεξαγωγή του έκτακτου Συνεδρίου στις 23-25 Φεβρουαρίου. Επίσης, αποδεικνύει ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε αυτήν τη νέα φάση επανεκκίνησης της πορείας του με συσπείρωση, ανανέωση και ανασυγκρότηση επιβεβαιώνει τις αρχές και τις αξίες του, τις πολιτικές και κοινωνικές αναφορές του. Αναδεικνύει τις σημαντικές παρακαταθήκες του και ταυτόχρονα κάνει με τόλμη αυτοκριτική στην πορεία του.
Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις απαιτεί έναν προγραμματικό ορίζοντα που εκτείνεται πολύ πέρα από όσα μπορέσαμε να εφαρμόσουμε 2015-2019 σε συνθήκες εξωτερικού καταναγκασμού και δημοσιονομικών περιορισμών.
Επικαιροποιεί τις προγραμματικές του κατευθύνσεις και δίνει απαντήσεις στα κρίσιμα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι γεωπολιτικές και ευρωπαϊκές εξελίξεις και οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.
Δηλώνει τον στόχο του ισχυρού ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τη δέσμευση του μετασχηματισμού του σε ένα πραγματικά ανοικτό, μαζικό, ευρωπαϊκό, δημοκρατικό, οικολογικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς που εκφράζει την προοδευτική παράταξη και δίνει την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που αποτελεί μία από τις ισχυρότερες δυνάμεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ηγείται της προσπάθειας προοδευτικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αγωνίζεται για τη νικηφόρα πορεία στις ευρωεκλογές, για την αλλαγή των ευρωπαϊκών συσχετισμών και μία Δημοκρατική, Κοινωνική και Πράσινη Ευρώπη!».
ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟ
Εν τω μεταξύ μετά και τις δηλώσεις του στο δελτίο ειδήσεων του Star ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης έδωσε εξηγήσεις στα στελέχη του κόμματος για όλα όσα έχει αναφέρει τις τελευταίες 20 ημέρες.
Aπό το δάνειο στα κομματικά Mέσα, μέχρι την παρ’ ολίγον υπουργοποίηση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και για τις προχθεσινές δηλώσεις του για την κομματική πειθαρχία στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Για το «προεδρικό δάνειο» ο κ. Κασσελάκης τόνισε προς τα μέλη της ΠΓ ότι «δεν ήταν μια εύκολη απόφαση και έπρεπε να εξηγήσω και στην οικογένειά μου. Δεν μου είναι ευχάριστο και μένα και να εξηγώ και να μπαίνω στη διαδικασία αυτή».
Αναφερθείς στην οικονομική κατάσταση των κομματικών ΜΜΕ ο κ. Κασσελάκης ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά ότι «δεν πρόκειται να δεχθώ επιχειρηματικά συμφέροντα να ελέγχουν με οποιοδήποτε τρόπο το κόμμα, για μένα αυτό είναι κόκκινη γραμμή», όπως φέρεται να είπε. Διαβεβαίωσε μάλιστα τα στελέχη ότι η απόφαση για το μέλλον της «Αυγής» και του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» θα ληφθεί σε έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου θα συζητηθούν τα συγκεκριμένα ζητήματα.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φέρεται να επανέλαβε ότι «η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια για εμάς είναι αυτονόητη», σε συνέχεια της κομματικής πειθαρχίας που προανήγγειλε στην προχθεσινή συνέντευξή του.
Συνεργασιες και Κεντροαριστερα
Απαντώντας στην τοποθέτηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος συνυπέγραψε την πρόταση για την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στους Ευρωσοσιαλιστές μαζί με τους Κώστα Ζαχαριάδη και Γιάννη Ραγκούση, ο κ. Κασσελάκης φέρεται να τόνισε ότι είναι ευπρόσδεκτη η πρόταση και ότι «το θέμα αυτό θα το δούμε στο Συνέδριο, θα συζητηθεί εκεί».
Ωστόσο, μεταφέροντας την εμπειρία του από την επίσκεψή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις επαφές του με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εκεί, το τελευταίο έδειξε ότι περιμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ να ηγηθεί, όπως φέρεται να είπε ο κ. Κασσελάκης.
Όπως περιέγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς άκουγαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις του, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ότι τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έδειξαν ότι περιμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ να ηγηθεί.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κασσελάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει θέμα με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, καθώς αυτό δεν διανύει την καλύτερη περίοδο.
Αιχμές Τεμπονέρα
για την υπουργοποίηση
Εν τω μεταξύ, προβληματισμό και αιχμές άφησε ο Διονύσης Τεμπονέρας για την αχρείαστη εσωστρέφεια που προκάλεσαν οι διαρροές από την ηγετική ομάδα.
Ο κ. Τεμπονέρας φέρεται να εξέφρασε την ενόχλησή του -αλλά και πολλών στελεχών και μελών του κόμματος- για τους χειρισμούς της ηγετικής ομάδας και τις ασαφείς διαρροές και τη δημοσιοποίηση του δανεισμού, καθώς έδωσαν λάθος εικόνα για τα οικονομικά του κόμματος.
Πιο αιχμηρά όμως τοποθετήθηκε απέναντι στον κ. Κασσελάκη για τη δημοσιοποίηση της πρότασης υπουργοποίησής του, καθώς, όπως είπε, έστειλε λάθος μήνυμα, τονίζοντας ότι σε συνθήκες ρευστοποίησης του πολιτικού περιβάλλοντος και πολιτικής σύγχυσης ενισχύεται το επιχείρημα ότι «όλοι ίδιοι είναι».
Παραδοξότητα
η κομματική πειθαρχία
Την ενόχλησή του φέρεται να εξέφρασε και για την επιβολή της κομματικής πειθαρχίας στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Την πρόταση νόμου, όπως είπε, την υπογράφει σύσσωμη η ΚΟ και μοιάζει παράδοξη ως επιλογή, αφού η πρόταση νόμου υπογράφεται από το σύνολο των βουλευτών και ουσιαστικά ακυρώνεται.
«Όχι» στη Σοσιαλδημοκρατία
Δεν χρειαζόμαστε ούτε μια Αριστερά της περιχαράκωσης ούτε μια επάνοδο στην προβληματική Σοσιαλδημοκρατία, φέρεται να είπε απευθυνόμενος και στον κ. Κασσελάκη που γκρέμισε τις γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και προς τους κ. Θεοχαρόπουλο, Ραγκούση και Ζαχαριάδη που ζήτησαν να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών.
Εν μέσω προεκλογικής περιόδου ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν «συναντήσεις κορυφής» και γι’ αυτό η πρόταση για μέτωπο δημοκρατίας, όπως προτείνει, οφείλουν στον ΣΥΡΙΖΑ με διεργασίες βάσης να είναι εκείνοι οι επισπεύδοντες στον συντονισμό των προοδευτικών δυνάμεων. Δεν υπάρχει χρόνος για ηγεμονισμούς και κομματική περιχαράκωση, παρακολουθώντας τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία να καταστρέφεται, φέρεται να είπε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass