Κόντρα στη Βουλή για τα Τέμπη

*Μεταξύ Βορίδη-Ανδρουλάκη *Χατζηδάκης: Στα όρια του σουρεαλισμού η πρόταση προανακριτικής ως προς το πρόσωπό μου

Δημοσίευση: 25 Νοε 2023 7:25

ΑΘΗΝΑ
Σε ένα πολιτικό μπρα-ντε-φερ για τις ευθύνες που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών αλλά και την ίδια την συζήτηση για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, επιδόθηκαν στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Παίρνοντας τον λόγο προκειμένου να απαντήσει στις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ και την κριτική που άσκησε για την απροθυμία της πλειοψηφίας να στηρίξει την προανακριτική, ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε προσχηματική τη συζήτηση καθώς όπως είπε αν δεν υπήρχε η δικογραφία του Ευρωπαίου εισαγγελέα για δημοσιονομική συμμόρφωση δεν θα υπήρχε και η πρόταση.
«Αν θέλετε να ερευνήσουμε αυτό, το αδίκημα λέγεται ανθρωποκτονία. Θέλετε να ερευνήσουμε ανθρωποκτονίες; Αν το θέλετε γιατί δεν διαλαμβάνετε το αδίκημα αυτό στη πρότασή σας; θεωρείτε, ότι οι συγκεκριμένες παραβάσεις συνδέονται αιτιακά με ανθρωποκτονίες; Γιατί δεν το έχετε βάλει μέσα; Για να μην τις βάλετε μέσα θεωρείτε ότι δεν συνδέεται. Εσείς καταθέσατε την πρόταση. Εσείς που το ζητάτε αυτό, εφόσον ακριβώς δεν μιλάτε γι’ αυτές, άραγε τη ποινική αυτή διερεύνηση για δημοσιονομική συμμόρφωση θα τη ζητούσατε; Όχι, γιατί είναι ελάσσων αλλά γιατί τέτοιες διορθώσεις γίνονται συνεχώς. Όταν σας κατηγορούμε για πολιτική εκμετάλλευση αυτό εννοούμε. Προσχηματική συζήτηση δεν θα την είχατε κάνει αν δεν θέλατε να κάνει σύνδεση με το δυστύχημα», είπε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε: «Για να συνεννοηθούμε, ότι για τους 3 υπουργούς οι πράξεις είναι παραγεγραμμένες. Γιατί δεν το λέτε; Θα πάνε στην επιτροπή να πουν τι ότι έχει παραγραφεί η πράξη; Μας μένει η συζήτηση για Καραμανλή. Όταν την φέρνατε τη πρόταση δεν ξέρατε ότι κρίνει η βουλή επί ποινικής υποθέσεως; Δεν το ξέρατε αυτό; Τώρα τι μας το λέτε να τρομάξουμε; Προφανώς θα κρίνουμε επί ποινικής υποθέσεως που αποφασίσατε να φέρετε. Καταλαβαίνω το πολιτικό αδιέξοδο και γι’ αυτό είστε εδώ με τις ανυπόστατες πολιτικές αιτιάσεις σας».

Ο Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ
«Βρισκόμαστε εμείς σε πολιτικό αδιέξοδο και όχι οι ενορχηστρωτές της νέας συγκάλυψης;», απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «ο βιασμός της λογικής έχει όρια. Δεν μιλάμε για οποιαδήποτε υπόθεση, δεν δίνει περιθώριο για φαυλότητα, μιλάμε για τον θάνατο 57 συνανθρώπων μας. Που είναι ο κ. Καραμανλής; Το πόρισμα λέει ξεκάθαρα απιστία».
Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση πως δεν ψηφίζει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ επειδή γνωρίζει τις ευθύνες των γαλάζιων στελεχών και του κ. Καραμανλή.

ΔΗΛΩΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
Η πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής, ως προς εμένα, είναι στα όρια του σουρεαλισμού, αναφέρει στο υπόμνημά του προς την εθνική αντιπροσωπεία, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
«Με κατάπληξη, που δεν έχει προηγούμενο, ενημερώθηκα για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε σχέση με τα Τέμπη, καθώς περιλαμβάνεται και το όνομά μου. Η κατάπληξη δεν σχετίζεται μόνο με το γεγονός ότι ήδη η Βουλή έχει αποφασίσει για το συγκεκριμένο θέμα να συσταθεί εξεταστική επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει όλα τα θέματα ως προς την κακοδαιμονία του ελληνικού σιδηροδρόμου. Ακόμη περισσότερο η πρόταση αυτή ως προς εμένα είναι στα όρια του σουρεαλισμού!», αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και συνεχίζει: «Εγώ, ως υπουργός Μεταφορών, τον Σεπτέμβριο του 2007, βρήκα υπογεγραμμένη τη σύμβαση με αριθμό 10005/5-9-2007 σε σχέση με την προμήθεια συστήματος γραμμής ETCS επιπέδου 1 με συναφείς υπηρεσίες (τηλεδιοίκηση και ηλεκτροκίνηση) για τον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Η σύμβαση αυτή εκτελέστηκε αμέσως και όπως αποδεικνύεται από σχετικά δημοσιεύματα στις 4 Σεπτεμβρίου 2008 έκανα τα εγκαίνια στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Λάρισα. Ακόμη περισσότερο, μέχρι το τέλος του 2008, οπότε και έφυγα από το υπουργείο, είχε ολοκληρωθεί η τηλεδιοίκηση και η ηλεκτροκίνηση καθ’ όλο το μήκος του δικτύου όπου υπήρχε διπλή γραμμή και δεν κατασκευάζονταν άλλα έργα. Κατηγορούμαι άραγε για αυτό; Ότι εκτέλεσα στην ώρα της μια σύμβαση;».
«Όταν τριάμισι χρόνια αργότερα ήμουν αρμόδιος για ένα χρόνο για τα θέματα των Μεταφορών, ως υπουργός Ανάπτυξης-Ανταγωνιστικότητας-Υποδομών-Μεταφορών και Δικτύων, διαπίστωσα ότι τμήματα του δικτύου είχαν βανδαλιστεί με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί σε πολλά τμήματα η τηλεδιοίκηση και η ηλεκτροκίνηση. Αμέσως, ήρθαμε σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση του ζητήματος» υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρχικά, είχε αντιρρήσεις διότι δεν ήθελε να χρηματοδοτήσει δυο φορές το ίδιο έργο. Εν πάση περιπτώσει, μετά από διαπραγματεύσεις βρέθηκε ένας τρόπος προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμφωνήθηκε επί της αρχής να προχωρήσει η χρηματοδότηση του έργου και πάλι με Ευρωπαϊκούς Πόρους. Εν τω μεταξύ, από τον Ιούνιο 2013 έπαψα να είμαι αρμόδιος για θέματα μεταφορών και στη θέση μου τοποθετήθηκε ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος αργότερα προχώρησε στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Διερωτώμαι, λοιπόν και πάλι, ποιο είναι το θέμα; Πού προκύπτει οποιαδήποτε εμπλοκή μου; Είμαι βέβαιος ότι οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιληφθούν ότι εκ παραδρομής συμπεριελήφθη το δικό μου όνομα. Διαφορετικά θα πρόκειται, όπως ήδη σημείωσα, για μια σουρεαλιστική πολιτική πράξη» τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass