Αποχωρούν οι Δικαιωματιστές από τον ΣΥΡΙΖΑ

Μαζικές αποχωρήσεις από Πειραιά και Μαγνησία με πυρά κατά Κασσελάκη *Θέμα ωρών η δημιουργία ανεξάρτητης ΚΟ, λέει ο Γ. Σταθάκης

Δημοσίευση: 23 Νοε 2023 7:43

ΑΘΗΝΑ
Νέο κύμα αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ, με πυρά κατά Κασσελάκη, την ώρα που πυκνώνουν οι φήμες για έξοδο και των 7 βουλευτών της ομάδας Αχτσιόγλου.

Χθες με κοινή δήλωσή τους, 90 μέλη του Τομέα Δικαιωμάτων του κόμματος ανακοίνωσαν ότι φεύγουν από το κόμμα. Μεταξύ των αποχωρούντων ο υπεύθυνος του τομέα Πάνος Λάμπρου και η συντονίστρια Βασιλική Κατριβάνου, καθώς και οι πρώην βουλευτές Αννέτα Καββαδία και Τασία Χριστοδουλοπούλου, που ανήκουν στην Ομπρέλα.
Στο κείμενο που μοίρασαν στα ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι με την αποχώρησή τους «παύει ουσιαστικά να υπάρχει ο εμβληματικός Τομέας Δικαιωμάτων που τα τελευταία 12 χρόνια είχε σημαντική παρουσία στον χώρο των δικαιωμάτων και της Αριστεράς με εκατοντάδες δράσεις, καμπάνιες αλληλεγγύης, πρωτοβουλίες και ανακοινώσεις».
Προεξοφλούν ακόμη πως «την σημερινή δήλωση αποχώρησης αναμένεται να ακολουθήσει κύμα νέων αποχωρήσεων από όλη την χώρα, ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, Ρομά, ΛΟΑΤΚΙ+κοινότητας, Αναπήρων, κρατουμένων, καθώς και σε πλήθος πρωτοβουλίες του αντιρατσιστικού και του αντιφασιστικού κινήματος».

Ο Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα χθες ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του (Παραπολιτικά 90,1) αποκάλυψε ότι «είναι θέμα ωρών η δημιουργία νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδα από τους αποχωρήσαντες βουλευτές. «Εκτιμώ ότι αυτή θα επιτευχθεί και ότι έχει βρεθεί ο αριθμός των 10 βουλευτών. Ο χώρος που θέλουμε να φτιάξουμε πρέπει να έχει μια πολιτική ταυτότητα πιο διευρυμένη και να έχει μέσα μεγάλη δόση οικολογίας. Φυσικά θέλουμε και τον κ. Κόκκαλη μαζί μας», τόνισε.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Επίσης χθες ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους 21 μέλη από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ. Στην δήλωσή τους απευθύνουν δριμύ «κατηγορώ» κατά του κ. Κασσελάκη κάνοντας λόγο για κλίμα τοξικότητας και ηγεμονικού αυταρχισμού, επικρίνοντας την στάση του για το «μαξιλάρι» των 37 δισ ευρώ και σημειώνουν: «Διαπιστώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται σε τροχιά εκφυλισμού και διάλυσης, εμείς μέλη της Ο.Μ. Β’ Διαμερίσματος Πειραιά αποχωρούμε και ζητάμε τη διαγραφή μας από τα μητρώα του κόμματος καθώς και την αφαίρεση των διευθύνσεων μας από τις λίστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του κόμματος ή/και του iSYRIZA».

ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Στη δίνη των καταιγιστικών εξελίξεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ, διαλύεται και η τοπική οργάνωση της Μαγνησίας, σύμφωνα με το gegonota.news.
Αποχώρησαν από το κόμμα 18 μέλη καθώς θεωρούν πως «η κουλτούρα του αρχηγισμού, του μεσσιανισμού και της αναζήτησης εσωτερικού εχθρού είναι ξένη στις αξίες της Αριστεράς. Η αυξανόμενη τοξικότητα στη δημόσια σφαίρα, με παράλληλη ρευστοποίηση της οργανωτικής λειτουργίας, ακυρώνει την πολιτική λειτουργία», όπως αναφέρουν.
Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο δηλώνουν και τονίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ που τόλμησε να κάνει την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα, δέχτηκε ανελέητη επίθεση και βρέθηκε να αντιμετωπίζει σήμερα το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο μέσα στο κόμμα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Ο κ. Κασσελάκης, ως επαγγελλόμενος μεσσίας, δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά. Καθημερινά αποδομεί βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και επιδίδεται με απίστευτη ταχύτητα σε μια βίαιη μετάλλαξή του. Προσέβαλε επανειλημμένα τις αξίες, την ιστορία και το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ. Εκφράζει προσωπικές απόψεις που απηχούν και ταυτίζονται με το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, δίχως να βουλεύεται με τα όργανα του κόμματος. Έφτασε στο σημείο να καταργήσει ουσιαστικά την Κεντρική Επιτροπή. Ένα όργανο που του απαγορεύουν να ψηφίσει προτάσεις που κατατίθενται, που του απαγορεύουν να πάρει αποφάσεις, παύει να υφίσταται. Και αν δεν υπάρχει Κ.Ε. πώς μπορεί να υπάρχει δημοκρατικό κόμμα.
»Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό συναντηθήκαμε στο ΣΥΡΙΖΑ από διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές διαδρομές, στην κορυφαία στιγμή ενότητας και σύνθεσης της Ελληνικής Αριστεράς, στη μεταπολίτευση. Κάναμε όλοι και όλες μαζί πράξη την κουλτούρα της σύνθεσης, με σεβασμό στην έκφραση κάθε διαφορετικής άποψης της αριστεράς και των προοδευτικών ιδεών.
»Είμαστε περήφανοι για τη μάχη που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες, με την οικονομία χρεωκοπημένη και τις προσπάθειές μας υπονομευμένες από το πολιτικό σύστημα που χρεωκόπησε τη χώρα και το οικονομικό κατεστημένο, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, με ένα καθαρό διάδρομο και με την κοινωνία όρθια.
»Δυστυχώς, στην ίδια περίοδο, και κυρίως μετά τις εκλογές του 2019, δεν μεριμνήσαμε για την πολιτική λειτουργία του κόμματος – στο όνομα μιας θολής και όπως αποδείχθηκε αναποτελεσματικής διεύρυνσης. Κυρίως, όμως, δεν καταφέραμε να ενισχυθούν τα κοινωνικά κινήματα και τα συνδικάτα ως ισχυρός παράγοντας στη χώρα.
»Διαφωνήσαμε με τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, αλλά συμμετείχαμε στη διαδικασία, με σεβασμό στο αποτέλεσμα. Η διαδικασία και οι μετέπειτα εξελίξεις επιβεβαίωσαν τις επιφυλάξεις μας. Φέρουμε κι εμείς μέρος της ευθύνης, καθώς συναινέσαμε στη διεξαγωγή του συνεδρίου μετά την εκλογή προέδρου, παραβαίνοντας τις αρχές μας.
»Θεωρούμε ότι η κουλτούρα του αρχηγισμού, του μεσσιανισμού και της αναζήτησης εσωτερικού εχθρού είναι ξένη στις αξίες της Αριστεράς. Η αυξανόμενη τοξικότητα στη δημόσια σφαίρα, με παράλληλη ρευστοποίηση της οργανωτικής λειτουργίας, ακυρώνει την πολιτική λειτουργία.
»Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς στην απαξίωση της πολιτικής. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την συνθήκη πολιτικής ομηρείας ως εν δυνάμει “βαρίδια”, “υπονομευτές” και “αποστάτες”.
»Τιμούμε την ιστορία και τους συλλογικούς μας αγώνες. Θεωρούμε ότι η Αριστερά είναι αναγκαιότητα και η κυβερνησιμότητα την προϋποθέτει. Μόνο με συγκροτημένη αριστερή πρόταση μπορούμε να υπερασπίσουμε τα λαϊκά συμφέροντα, να διεκδικήσουμε την κυβέρνηση με αξιοπιστία και να χαράξουμε το δρόμο για ένα εναλλακτικό αναπτυξιακό μοντέλο προς όφελος του λαού. Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, δεν έχουμε πλέον καμία σχέση με το κόμμα του κυρίου Κασσελάκη. Επιθυμία μας είναι να στρατευθούμε στην προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου φορέα με κορμό την Ανανεωτική και Ριζοσπαστική Αριστερά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass