Αλληλοκαρφώνονται ΟΣΕ - ΡΑΣ για εκπαίδευση σταθμαρχών

* Ζήτημα ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων θέτει η πρώτη μήνυση επιβάτιδος * Συνεδριάζει σήμερα το Συντονιστικό Κέντρο Ασφάλειας Σιδηροδρόμων

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2023 9:05

Την αντίδραση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) προκάλεσε η ανακοίνωση της ΡΑΣ (Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων) σχετικά με την εκπαίδευση των σταθμαρχών.
Η ΡΑΣ έκανε λόγο για «ελλιπή και ανεπαρκή» εκπαίδευση και ζήτησε να αποσυρθούν όλοι όσοι εκπαιδεύτηκαν μαζί με τον σταθμάρχη της Λάρισας.


Ο ΟΣΕ σε απάντηση τονίζει πως η ΡΑΣ «εκφράζει απόψεις και λαμβάνει αποφάσεις χωρίς ενδελεχή διερεύνηση και τεκμηρίωση» και παραθέτει λεπτομέρειες για τη διαδικασία που ακολουθείται στην εκπαίδευση για τη στελέχωση στα πόστα των σταθμαρχών. Σημειώνει μάλιστα ότι ουδέποτε «ζητήθηκαν βεβαιώσεις περί ολοκλήρωσης της διαδικασίας».
Η ανακοίνωση του ΟΣΕ αναφέρει: «Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο εν μέσω μιας πολύ δύσκολης και οδυνηρής συγκυρίας για την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό σιδηρόδρομο, επίσημοι φορείς να εκφράζουν απόψεις και να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς ενδελεχή διερεύνηση και τεκμηρίωση των αναφερομένων σε αυτές, ειδικά όταν έχουν υπάρξει κοινωνοί σε αυτά επί των οποίων αποφαίνονται.
Σε ό,τι αφορά λοιπόν το Δελτίο Τύπου της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), σήμερα Παρασκευή 17.3.2023, ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) σημειώνει τα ακόλουθα:
Με το από 28.7.2022 έγγραφό περί «Βασικής Εκπαίδευσης Προσωπικού Κλάδου Κυκλοφορίας», το οποίο κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων και στη ΡΑΣ, εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Οργανισμού, η υλοποίηση της Βασικής Εκπαίδευσης Προσωπικού Κυκλοφορίας Σταθμαρχών. Στο ανωτέρω έγγραφο περιγράφεται η διαδικασία και το αντικείμενο εκπαίδευσης τα οποία είναι απολύτως συμβατά με τον Οδηγό Σπουδών που η ίδια η Ρυθμιστική Αρχή ενέκρινε με την από 29.7.2021 απόφασή της.
• Σε αυτή δε την εγκύκλιο αναφέρεται ρητώς ο τρόπος με τον οποίο υλοποιείται η εκπαίδευση. Επιπλέον με το από 9.3.2023 έγγραφο ο Οργανισμός ενημέρωσε αναλυτικά τη Ρυθμιστική Αρχή για τον τρόπο υλοποίησης του Β κύκλου, προσκομίζοντας:
Α) Τα φύλλα παρουσίας - πρακτικής μαθητείας ανά μήνα από όλες τις Επιθεωρήσεις του Οργανισμού (Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα, Λιανοκλάδι, Θεσσαλονίκη) στις οποίες βρέθηκαν οι υπό εκπαίδευση σταθμάρχες με αναφορά ανά θεματική ενότητα στους εκπαιδευτές ανά Επιθεώρηση.
Β) Τη διδακτέα ύλη της θεωρητικής εκπαίδευσης η οποία έχει διαχωριστεί σε δύο κύκλους, ώστε να συμβαδίζει με το στάδιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και να λειτουργεί συν επικουρικά και βοηθητικά με την πρακτική μαθητεία σε πραγματικές συνθήκες.
Ουδέποτε ζητήθηκαν (ούτε κατά τον επιτόπιο έλεγχο, ούτε με το από 9.3.2023 έγγραφο της Αρχής που αφορούσε στη διενέργεια αυτεπάγγελτης έρευνας σχετικά με το δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023) βεβαιώσεις περί ολοκλήρωσης της διαδικασίας.
Οι βεβαιώσεις ολοκλήρωσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων πιστοποιούνται με εσωτερική αλληλογραφία των εμπλεκόμενων Διευθύνσεων του Οργανισμού και είναι στη διάθεση κάθε αρμόδιου φορέα εφόσον ζητηθούν. Επομένως ήταν στη διάθεση και της ΡΑΣ η οποία έχει την αρμοδιότητα ελέγχου σε ζητήματα ασφάλειας.
Ο Οργανισμός λειτουργώντας απολύτως μέσα στα θεσμοθετημένα πλαίσια και αντιλαμβανόμενος την ευαισθησία του θέματος απέναντι και στην κοινή γνώμη, θα απαντήσει με απόλυτη ακρίβεια, λεπτομέρεια και τεκμηρίωση σε όλα όσα η Αρχή αναφέρει (βασιζόμενη καταρχάς σε «ισχυρές ενδείξεις»).
Εως τότε καλό είναι να εκφράζονται δημοσίως μόνο οριστικά και τεκμηριωμένα συμπεράσματα. Είναι ώρες ευθύνης για όλους και όχι ώρες διάχυσης ευθυνών».
ΚΑΡΦΙΑ ΣΤΟΝ ΟΣΕ
Λίγη ώρα νωρίτερα, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων εξέδωσε ανακοίνωση επιρρίπτοντας σοβαρές ευθύνες στον ΟΣΕ για το επίπεδο εκπαίδευσης του προσωπικού.
Όπως σημειώνει, «η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας που διεξάγει για τη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, διαπίστωσε σοβαρές ενδείξεις παράβασης από τον Διαχειριστή Υποδομής, ήτοι τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ Α.Ε.), που σχετίζονται με το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειάς του».
Η ΡΑΣ, μεταξύ άλλων, επισημαίνει πως, με τα έως σήμερα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, διαβλέπει ισχυρές ενδείξεις ότι ο θεωρητικός και πρακτικός κύκλος εκπαίδευσης που παρείχε ο Διαχειριστής της Σιδηροδρομικής Υποδομής (ΟΣΕ) σε προσωπικό του ΟΣΕ που επιτελεί κρίσιμα καθήκοντα (σταθμάρχες - κλειδούχους) υπήρξε ελλιπής και, ως εκ τούτου, ανεπαρκής.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Εν τω μεταξύ με πρωτοβουλία του Υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για θέματα υποδομών και μεταφορών, Γ. Γεραπετρίτη, συγκροτείται Συντονιστικό Κέντρο Ασφάλειας Σιδηροδρόμων με έδρα την αίθουσα διαχείρισης κρίσεων του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών του ΟΣΕ.
Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε αυτό θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΟΣΕ, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και της Hellenic Τrain. Σκοπός της επιτροπής θα είναι ο συντονισμός δράσεων που αφορούν τη συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών ασφαλείας των σιδηροδρόμων.
Η πρώτη συνεδρίαση του συντονιστικού κέντρου θα λάβει χώρα το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023.
ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης παρουσίασε το σχέδιο για την επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, θα χρειαστεί μια μεταβατική περίοδος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ στη συνέχεια συγκεκριμένα δρομολόγια ανά τη χώρα θα επανεκκινούν, με την αρχή να γίνεται στις 22 Μαρτίου.
Ειδικά όσον αφορά τη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου, ημέρα Σάββατο, με πρωινό ζεύγος μόνο σε πρώτη φάση.
ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ
ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ
Η πρώτη μηνυτήρια αναφορά, η οποία βάζει στο κάδρο των ποινικών ευθυνών την πολιτική ηγεσία και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, κατατέθηκε για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Σύμφωνα με το dikastiko.gr, η μήνυση που κατέθεσε 19χρονη επιβάτης του δεύτερου βαγονιού του τρένου, που συγκρούστηκε με την εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη, υποβλήθηκε την Παρασκευή από τους δικηγόρους της Θεόδωρο Μαντά και Λουκά Αποστολίδη.
«Με τη μηνυτήρια αναφορά που καταθέσαμε, ζητάμε την πλήρη διερεύνηση σε σχέση με την τέλεση πληθώρας ποινικών αδικημάτων, τελεσθέντων εξ οιουδήποτε υπαιτίου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού και συμμετόχου, με πράξεις ή διά παραλείψεως ανεξαρτήτως της θέσεώς τους, είτε στην ιεραρχία των διοικήσεων του τριχοτομημένου ΟΣΕ είτε στα πολιτικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη και την εποπτεία του, αφενός σε βάρος της εντολέως μας και αφετέρου εις βάρος των επιβατών του μοιραίου τρένου “Intercity 62”», αναφέρουν οι συνήγοροι της 19χρονης.
Με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο η μήνυση θέτει ζήτημα αναζήτησης ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, ενώ ζητά συγκεκριμένα να διερευνηθούν τα εξής πέντε αδικήματα: Παράβασης καθήκοντος, κατ’ άρθρο 259 ΠΚ, επικίνδυνης παρέμβασης στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς, κατ’ άρθρο 291 ΠΚ, σωματικής βλάβης από αμέλεια, κατ’ άρθρο 314 ΠΚ, βαριάς σωματικής βλάβης, κατ’ άρθρο 310 ΠΚ, έκθεσης, κατ’ άρθρο 306 ΠΚ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περιγράφοντας όσα έζησε η 19χρονη από την Αθήνα, η οποία φοιτά στη Θεσσαλονίκη αναφέρει μεταξύ άλλων: «Άκουγα εκκωφαντικούς θορύβους και κρότους και τα φώτα έσβησαν. Επικρατούσε παντού χάος και το μόνο που μπορούσα να διακρίνω ήταν εστίες φωτιάς και φλόγες που πλήθαιναν διαρκώς. Άπαντες οι επιβάτες, χτυπημένοι και σοκαρισμένοι από τη σύγκρουση, προσπαθούσαμε μανιωδώς να βρούμε τρόπο να εξέλθουμε του τρένου, πράγμα ιδιαιτέρως δυσχερές ένεκα της προηγηθείσας ανατροπής του.
Κατάφερα να πετάξω μερικές από τις αποσκευές μου από ένα παράθυρο και προσπάθησα να πηδήξω έξω από το τρένο. Το παράθυρο απείχε αρκετά μέτρα από το έδαφος και η πτώση ήταν πολύ επικίνδυνη, ωστόσο ουδεμία άλλη επιλογή είχα, καθώς ο καπνός από τη φωτιά εντός του βαγονιού ήταν πολύ πυκνός και η φωτιά -απόρροια της σύγκρουσης- είχε ήδη περάσει στο βαγόνι, στο οποίο βρισκόμουν. Κατάφερα να πηδήξω από το φλεγόμενο τρένο κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, κατά την έξοδό μου από το παράθυρο του βαγονιού, τα μαλλιά μου και το σώμα μου κάηκαν από τις φλόγες της φωτιάς. Η πτώση μου στο έδαφος ήταν σφοδρή. Αποτέλεσμα αυτής ήταν να υποστώ βαρύτατες σωματικές βλάβες, μεταξύ των οποίων εγκαύματα και κάταγμα στον αριστερό μου αγκώνα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass