Κόντρα για το Παιδιατρικό Ογκολογικό Κέντρο

ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ *ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ *ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2023 7:10

ΑΘΗΝΑ
Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων και αναφορές από τους εισηγητές και αγορητές των κομμάτων για την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, άρχισε χθες στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων η επί της αρχής συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας για τη «Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία ‘Ογκολογικό Κέντρο Παίδων ‘Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ’, εκσυγχρονισμός του δικαίου για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημοσίας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις».


Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της επιτροπής, Βασίλης Οικονόμου, πρότεινε και έγινε ομόφωνα αποδεκτό να τηρηθεί και στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων της εθνικής τραγωδίας που σημειώθηκε στα Τέμπη. «Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, είναι καλύτερες, ποιοτικές, δωρεάν υπηρεσείες υγείας για όλους. Περισσότερες μεταμοσχεύσεις», τόνισε η υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας επί της αρχής του νομοσχεδίου.
Στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι με το νέο σχήμα του Παιδιατρικού Ογκολογικού Νοσοκομείου ανοίγει ακόμα περισσότερο ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, απάντησε με το παράδειγμα του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, λέγοντας: «Ρωτήστε τους ασθενείς του εάν είναι ευχαριστημένοι από την περίθαλψη που λαμβάνουν και εάν χρειάζεται να πληρώσουν ή όχι. Στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου βγάζει χρήματα κάποιος ολιγάρχης ή λειτουργεί ευνομούμενα και έχει τη δυνατότητα μιας μεγαλύτερης ευελιξίας ώστε να έχει καλύτερες δομές;». Επισήμανε ότι είναι άλλο το δημόσιο σύστημα υγείας και άλλο το κρατικό σύστημα υγείας. Οι υπηρεσίες σ’ ένα εθνικό σύστημα υγείας μπορεί να παρέχονται από όλους». Τόνισε πως «η συνεργασία σε μέσα και υπηρεσίες είναι κεφαλαιώδες σε κάθε σύστημα υγείας», «ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει ένα δύσκολο γεωγραφικό προφίλ». Ο στόχος μας, υπογράμμισε «θα πρέπει να είναι η προσφορά των καλύτερων υπηρεσιών Υγείας εκεί που τις χρειάζεται και όποτε τις χρειάζεται».
Ειδικά για τη μορφή του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ», ως νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, ανέφερε πως θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες μέσα από την ευελιξία που θα έχει. Είναι αυτονόητο πως κανένας δεν θα πληρώνει από τους ασθενείς. Διευκρίνισε ότι το νέο Κέντρο θα πληρώνει τους ίδιους φόρους που πληρώνει η κάθε μονάδα Υγείας, «δεν αλλάζει τίποτα, δεν υπάρχει ίχνος κέρδους ή ολογαρχίας, υπάρχουν μόνο καλύτερες προσφερόμενες υπηρεσίες». Σαφώς, είπε η υφυπουργός, «εάν η νέα αυτή δομή, χρειαστεί μια ειδικότητα ή υπηρεσία που δεν θα την έχει, όπως γίνεται και σήμερα σε όλα τα νοσοκομεία, θα μπορεί να καλυφθεί από τις μονάδες των παιδιατρικών νοσοκομείων που απέχουν 50 με 100 μέτρα». Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, δήλωσε επιφύλαξη επί της Αρχής του νομοσχεδίου, καθώς είναι όπως είπε «κάθετη η αντίθεσή μας στη μετατροπή της ογκολογικής μονάδας στο Παίδων «Αγία Σοφία» σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Έχουμε αντίρρηση στο συνολικό πλαίσιο των ρυθμίσεων που αφορούν τα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση Covid αυτήν την περίοδο». Αντιθέτως «θετική, επί της αρχής, αλλά με σοβαρές επιφυλάξεις, είναι η θέση μας στο κομμάτι που αφορά το σχέδιο των μεταμοσχεύσεων». Για το «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων», είπε πως η κυβέρνηση συνεχίζει με συστηματικό τρόπο αυτό που έκανε όλη την προηγούμενη περίοδο, σε αντίστοιχες δωρεές όπως του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τόνισε πως «η μετατροπή από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ για τη συγκεκριμένη μονάδα, δεν είναι ούτε αθώα, ούτε πολιτικά ουδέτερη. Η κυβέρνηση έχει μια δυσανεξία και απέχθεια προς το «Δ» και μια λατρεία προς το «Ι» και αυτή η αλλαγή δεν είναι χωρίς περιεχόμενο. Στην ουσία προετοιμάζει το έδαφος για να έχουμε την απαραίτητη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια».
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κατά τις επόμενες συνεδριάσεις για τη στάση του κόμματός του. Σχετικά με τη μορφή του ΝΠΙΔ του «Ογκολογικού Κέντρο Παίδων ‘Μαριάννα Βαρδινογιάννη- ΕΛΠΙΔΑ’» σημείωσε ότι «για πρώτη φορά, έχουμε την απόσχιση και την αυτονόμηση τμημάτων δημοσίων νοσοκομείων σε ένα νέο κέντρο. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, απέρριψε και κατήγγειλε το νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά το ογκολογικό κέντρο, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Η νομική του μορφή ως ΝΠΙΔ είπε, «δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά συνέχεια αντίστοιχων άλλων πολιτικών στην Υγεία, που εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και ΝΔ» και διαμορφώνει «τις δημόσιες μονάδες Υγείας σε αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες».  Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για τη στάση του κόμματός της επί της αρχής του νομοσχεδίου. Τήρησε αμφιβολίες σε τι θα βοηθήσει αυτή η μορφή της νέας δομής ως ΝΠΙΔ για να παρέχονται υπηρεσίες που είναι αυτονόητες για ένα νοσοκομείο Παίδων. Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Μαρία Απατζίδη, επέκρινε την κυβέρνηση ότι «τη στιγμή που ως χώρα βρίσκεται σ’ ένα πένθος και η κοινωνία βοά από τον θάνατο νέων ανθρώπων, φοιτητριών και φοιτητών, φέρνει ένα νομοσχέδιο που κάνει ακόμα περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις». Πρόκειται είπε «για μια ακόμη απόπειρα περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ από την «Μητσοτάκης ΑΕ», που επιτρέπει τη σύσταση του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων «Μαριάννας Β. Βαρδογιάννη- ΕΛΠΙΔΑ» όπου εκεί θα μεταφερθούν τα ογκολογικά τμήματα των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας» Η επιτροπή αποφάσισε σήμερα το πρωί να διεξαχθεί η συνεδρίαση της ακρόασης των φορέων και το μεσημέρι η επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου. Η β’ ανάγνωση του σχεδίου νόμου θα διεξαχθεί το πρωί της Πέμπτης ώστε την ερχόμενη Τετάρτη να εισαχθεί στην ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass