Πολιτική «θύελλα» από την καταδίκη Παππά

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ - ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΖΗΤΑ Η ΝΔ - ΤΣΙΠΡΑΣ: ΔΕΙΛΟΣ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΔΙΩΞΕΙ ΕΜΕΝΑ - ΠΑΣΟΚ: ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ: ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΤΣΙΠΡΑ

Δημοσίευση: 25 Φεβ 2023 9:00

ΑΘΗΝΑ
Την ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νόμος, δύο χρόνια φυλάκιση, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Ειδικό Δικαστήριο στον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, ενώ στον Χρήστο Καλογρίτσα επιβλήθηκε χρηματική ποινή 5.000 ευρώ, απορρίπτοντας το αίτημα των συνηγόρων του για την αναγνώριση ελαφρυντικών.


Ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστήριου Δημήτρης Ασπρογέρακας ζήτησε να σταλούν στον εισαγγελέα τα πρακτικά με την κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα Ευθαλίας Διαμαντή που είχε καταθέσει ότι «φάκελοι και τσάντες έφευγαν απο γραφείο Καλογρίτσα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Νίκος Παππάς κρίθηκε ομόφωνα ένοχος από το Ειδικό Δικαστήριο για τους χειρισμούς του στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως και ο Χρήστος Καλογρίτσας, που δικάστηκε ως συνεργός του πρώην υπουργού για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Η απόφαση είναι αμετάκλητη και δεν επιδέχεται κανενός ενδίκου μέσου. Πάντως, προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προανήγγειλε ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Παππά, Γιάννης Μαντζουράνης, σε δήλωσή του μετά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Οπως τόνισε, «όταν η πολιτική εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου, τότε η δικαιοσύνη εξέρχεται».

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΙΠΡΑ
«Δειλό» και «πιστό στην οικογενειακή παράδοση» Ειδικών Δικαστηρίων για τους πολιτικούς αντιπάλους χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν τόλμησε να διώξει εμένα, τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο, παρά μονάχα υπουργούς της κυβέρνησής μου. Οι πολιτικοί για τις αποφάσεις τους κρίνονται πρωτίστως από τον λαό. Και αν έχουν διαπράξει αξιόποινα αδικήματα, οφείλουν να διώκονται από το φυσικό τους δικαστή και όχι από τις εκάστοτε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Δεν πήρε το μάθημά του από την πρόσφατη περιπέτεια της πολιτικής μας ζωής, όταν ο πατέρας του ήταν πρωθυπουργός. Και για λόγους προφανούς πολιτικής σκοπιμότητας, επέλεξε να ανοίξει ξανά έναν επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο για τη Δημοκρατία. Τον δρόμο της ποινικοποίησης της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ας γνωρίζει όμως, ότι συνήθως η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Και ότι στο τέλος θα κινδυνεύσει να πέσει ο ίδιος, μέσα στο λάκκο που περίτεχνα άνοιξε για τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Την τελική ετυμηγορία, άλλωστε, θα τη δώσει σύντομα ο ελληνικός λαός», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Στην ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα απάντησε με δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Ο κ. Τσίπρας, εξαιτίας του πανικού που τον έχει καταλάβει μετά την ομόφωνη καταδίκη του κ. Παππά, του παλαιότερου και στενότερου συνεργάτη του, λέει πράγματα παράλογα, ασυνάρτητα και θεσμικά επικίνδυνα», σημείωσε ο κ. Οικονόμου. Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Ο κ. Παππάς δικάστηκε και καταδικάστηκε ομόφωνα από τους φυσικούς του δικαστές στο Ειδικό Δικαστήριο, στο οποίο είχε παραπεμφθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη κι όχι από τη Βουλή, όπως ακριβώς προβλέπεται στο Σύνταγμα και στην κείμενη νομοθεσία». «Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι για να κρατάει τον κ. Παππά στον ΣΥΡΙΖΑ και τα ψηφοδέλτια του, ο κ. Παππάς «κρατάει» δυνατά τον κ. Τσίπρα. Το ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι με τι, αλλά θα το μάθουμε κι αυτό», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Οικονόμου.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΗ
Λίγο νωρίτερα, ο Νίκος Παππάς έκανε την πρώτη του δήλωση, σχολιάζοντας πως «ο ελληνικός λαός με την εντολή του θα φέρει δικαιοσύνη παντού». Η δίκη αυτή ήταν πολιτική. Έγινε για να κρύψει ο Μητσοτάκης τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, τους «γαλάζιους κοριούς» και τις «γαλάζιες ακρίδες». Η δίκη αυτή έγινε επειδή πλούσιοι συμπολίτες μας πλήρωσαν ψηφισμένους φόρους και αναγκάστηκαν να τηρήσουν το Σύνταγμα. Η δίκη αυτή έγινε για να χτυπηθεί η παράταξή μας και να μην ξαναπληρώσουν οι πλούσιοι. Αλλά για αυτό δε θα αποφασίσουν κάποιοι δικαστές. Θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Ο οποίος με την εντολή του θα φέρει δικαιοσύνη παντού. Έχουμε κάνει το καθήκον μας και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον».

 

ΠΑΣΟΚ: ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ
«Σήμερα η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε. Ο ομόφωνα καταδικασμένος Νίκος Παππάς είναι ο στενότερος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και ως εκ τούτου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτεθειμένος για την κάλυψη που του παρείχε» σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος.
«Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ζητήσαμε εξαρχής να τηρηθούν απόλυτα όροι διαφάνειας και νομιμότητας σύμφωνα με το Σύνταγμα.
Αντιθέτως, η τότε Κυβέρνηση με την αντισυνταγματική διαδικασία, που ακολούθησε, επέλεξε τα παιχνίδια παρασκηνίου για να μοιράσει άδειες σε φιλικούς επιχειρηματίες.
Σήμερα η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε. Το ειδικό δικαστήριο καταδίκασε ομόφωνα τον πρώην υπουργό και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππά, και τον φίλα προσκείμενο στην τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ επιχειρηματία, Χ. Καλογρίτσα, για παρεμβάσεις στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.
Ο ομόφωνα καταδικασμένος Νίκος Παππάς είναι ο στενότερος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και ως εκ τούτου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτεθειμένος για την κάλυψη που του παρείχε. Αναρωτιόμαστε: Τι θα πει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα βγάλει άραγε ανακοίνωση όπως έκανε προ ημερών πανηγυρίζοντας για την εισαγγελική πρόταση, μιας και παγίως η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει τη Δικαιοσύνη αλά καρτ, όπως έπραξε στο παρελθόν και με τις ανεξάρτητες αρχές; Ή θα παραδεχτεί και σήμερα «ότι υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας»;

 

ΘΡΑΣΟΣ ΤΣΙΠΡΑ
Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την καταδίκη του Νίκου Παππά στην υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες, έκανε το ΚΚΕ. Το Κομμουνιστικό Κόμμα αναφέρει πως η απόφαση καταδεικνύει ότι εκείνη την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ «διατήρησε και ενίσχυσε τον έλεγχο των ΜΜΕ», ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον Αλ. Τσίπρα με αφορμή δήλωσή του σχετικά με την καταδίκη του Παππά. «Το ΚΚΕ επιμένει ότι η βασική πολιτική ευθύνη του κυρίου Παππά και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με το ότι διατήρησαν και ενίσχυσαν τον έλεγχο των ΜΜΕ από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, απ’ τον οποίο απορρέουν και οι σχέσεις διαπλοκής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων» αναφέρει αρχικά, και συνεχίζει με την επίθεση στον Αλ. Τσίπρα: «Από κει και πέρα, η δήλωση του κ. Τσίπρα ότι “πολιτικοί οφείλουν να διώκονται απ’ τον φυσικό τους δικαστή κι όχι απ’ τις εκάστοτε κυβερνητικές πλειοψηφίες”, συνιστά απίστευτο θράσος και υποκρισία. Γιατί ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ -μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- που στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση απέρριψε, όπως κάνει συνήθως, την πρόταση του ΚΚΕ για πλήρη κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, ώστε οι υπουργοί να διώκονται όπως όλοι οι πολίτες και αυτή η δίωξη να μην εξαρτάται απ’ την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Προφανώς, γιατί όλοι τους θέλουν να αξιοποιούν τέτοιου είδους διατάξεις για πολιτικές σκοπιμότητες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass