Η ΕΥΠ υπάρχει για να παρακολουθεί...

ΔΕΜΙΡΗΣ: A PRIORI, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ * ΣΥΡΙΖΑ: ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ * ΝΔ: ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ * Ο ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ ΑΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2022 9:00

ΑΘΗΝΑ
Κατά πλειοψηφία, μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ, ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, μετά την κεκλεισμένων των θυρών ακρόασή του, έλαβε την θετική έκφραση γνώμης και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τον διορισμό του στην θέση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Αντίθετα, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν αρνητική γνώμη.

Σύμφωνα με πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εάν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι, πέραν του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη, ο κ. Δεμίρης απάντησε: «Έχω πλήρη έλεγχο της υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, a priori κανείς δεν εξαιρείται…».
Boυλευτές της αντιπολίτευσης υποστήριξαν κατόπιν ότι η εν λόγω αναφορά του κ. Δεμίρη συνιστά ομολογία πως όντως υπάρχουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα που παρακολουθούνται, γεγονός που προκάλεσε ένταση και διαξιφισμούς στην αίθουσα.
Kυβερνητικές πηγές σχολίαζαν μετά το τέλος της συνεδρίασης πως για μια ακόμα φορά μια απόρρητη διαδικασία «κανιβαλίστηκε και διαστρεβλώθηκε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ
Νέα επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις δηλώσεις του νέου διοικητή της ΕΥΠ στη Βουλή, αναφορικά με το θέμα των υποκλοπών. Όπως σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, «μετά την  άρνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου να διαψεύσει πως παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί, σήμερα ο κ. Δεμίρης, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, επιβεβαίωσε ακόμα πιο εμφατικά το παρακράτος Μητσοτάκη». Και προσέθεσε ότι, σε απανωτές ερωτήσεις βουλευτών για το αν υπάρχουν και άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, «ο ίδιος (σ.σ. ο κ. Δεμίρης) απάντησε ότι ‘έχω πλήρη έλεγχο της Υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, κανείς δεν εξαιρείται’».
«Το μόνο που έχει να κάνει πλέον ο κ. Μητσοτάκης», τόνισε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, «είναι να πει δημοσίως ποιους ακόμα βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθεί, για ποιους ακριβώς λόγους και εν συνεχεία να παραιτηθεί».
Και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τα ‘δεν ήξερα’ και ‘φταίει ο ανιψιός μου για το λάθος’ τελειώσανε. Τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι».

ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: ΝΑ ΚΛΗΘΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Χάρης Καστανίδης με δήλωσή του ζητά να προσέλθει εκ νέου ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης προκειμένου να ενημερώσει εάν γίνονται παρακολουθήσεις και αυτή την στιγμή πολιτικών προσώπων. Μία ενημέρωση, που όπως τονίζει, θα πρέπει να γίνει πριν τη συζήτηση της πρό ημερησίας συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την Ολομέλεια που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή.
«ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΑΣΤΕ;»
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA και του δημοσιογράφου Βασίλη Λαμπρόπουλου, με έγγραφο που έστειλαν στην ΑΔΑΕ δύο πολιτικά πρόσωπα, ο πρώην ευρωβουλευτής, Κώστας Χρυσόγονος, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ζητούν να μάθουν αν παρακολουθούνται τα τηλέφωνά τους.
Η Ν.Δ.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας με ανακοίνωσή της επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι εργαλειοποιεί την υπόθεση Ανδρουλάκη πέφτοντας σε διπλό… φάουλ! Πρώτον τις διαρροές… σουρωτήρι της, της ακρόασης του Πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη για τον διορισμό του στη θέση του Διοικητή της ΕΥΠ, αλλά και τη διαστρέβλωση της απάντησής του.
Το σχόλιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέπεσε σήμερα σε διπλό ατόπημα. Η αγωνία του να εργαλειοποιήσει την υπόθεση Ανδρουλάκη, τον έσπρωξε στην παραβίαση του απορρήτου και στον ευτελισμό μιας εξόχως σημαντικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας όπως αυτή της ακρόασης του Πρέσβη κ. Δεμίρη για τον διορισμό του στη θέση του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με διαρροές από τη συνεδρίαση. Το μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδείχθηκε από τις διαρροές του σε φιλικά μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν αποσπάσματα τοποθετήσεων βουλευτών του ενώ η απόρρητη συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη, ήταν να κατασκευάσει ένα νοσηρό αφήγημα. Το δεύτερο σοβαρό ατόπημα, είναι ότι προκειμένου να υπηρετήσει το αφήγημά του, διαστρεβλώνει την απάντηση του Διοικητή της ΕΥΠ, καθώς ούτε η απάντηση του ούτε τα πρακτικά μπορούν να δημοσιοποιηθούν. Η κυβέρνηση μάλιστα έχει εκφράσει επί του θέματος σαφή θέση. Η προκλητική και πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά στάση του, τον καθιστά αναξιόπιστο συνομιλητή σε μια κορυφαία διαδικασία που αφορά τη θεσμική θωράκιση του πλαισίου λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενέκρινε τον Θεμιστοκλή Δεμίρη ως νέο Διοικητή της ΕΥΠ. Η κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης είναι αποφασισμένη να διορθώσει παθογένειες και διαχρονικές αδυναμίες και δεν πρόκειται να τη σταματήσουν κανενός είδους «πολακισμοί».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κώστας Τασούλας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση με αφορμή τη «συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και τις απαράδεκτες διαρροές που συνέβαιναν ακόμα και κατά τη διάρκειά της: «Όπως είναι γνωστό, η Βουλή των Ελλήνων, μέσω συγκεκριμένων προβλεπόμενων θεσμικών διαδικασιών ανέλαβε, πέραν της Δικαιοσύνης, ένα σοβαρό μέρος ελέγχου της υπόθεσης παρακολούθησης του τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Προβλέπεται συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων την Παρασκευή 26/8, συζήτηση και απόφαση της Ολομέλειας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής τη Δευτέρα 29/8, βάσει της νέας αναθεωρημένης συνταγματικής διάταξης του Νοεμβρίου του 2019 και ήδη σήμερα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εξέφρασε την απαιτούμενη θετική γνώμη της για το διορισμό του Πρέσβη κ. Δεμίρη, ως νέου διοικητού της ΕΥΠ. Όμως, η εν λόγω συνεδρίαση, παρά τον αυστηρά απόρρητο χαρακτήρα της, μεταδίδετο κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της επιλεκτικά σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης με αποτέλεσμα να μετατραπεί έτσι η όλη διαδικασία σε «σουρωτήρι», δίνοντας την εντύπωση πως η επίκληση των θεσμικών διαδικασιών είναι εντελώς προσχηματική και το μόνο που ενδιαφέρει τελικά είναι η αναπάντητη, άρα και ανεξέλεγκτη, δημοσιότητα, λόγω ακριβώς και του ότι οι υπεύθυνοι και επώνυμοι θεσμικοί φορείς αδυνατούν να απαντούν. Σημειώνω εδώ ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής οι συζητήσεις για την ΕΥΠ είναι απόρρητες και όσοι λαμβάνουν μέρος σε αυτές δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο και μετά τη λήξη της θητείας τους.
Η διενέργεια ελέγχων και η επιδίωξη διορθώσεων σε θέματα που αφορούν στην ΕΥΠ πρέπει να προχωρήσουν, αλλά και να διαφυλαχθούν από τη μετατροπή τους σε επιλεκτικό, παράνομο και εκτός ελέγχου καθημερινό ανάγνωσμα διαστρεβλώσεων, που αποβαίνει τελικά αδιέξοδο ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass