Ερευνα για συνεργούς, φυλάκιση 30 μηνών στην 52χρονη

Για την προστασία του υπαρχηγού της ΧΑ Χρ. Παππά που οδηγήθηκε στις φυλακές Δομοκού

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2021 9:06

ΑΘΗΝΑ
Προκαταρκτική έρευνα διεξάγεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο και άλλων προσώπων που τυχόν εμπλέκονται στην υπόθαλψη του Χρήστου Παππά.


Η Εισαγγελία διεξάγει προκαταρκτική εξέταση ώστε να ερευνηθεί αν η επί σειρά μηνών «εξαφάνιση» του καταδικασμένου σε κάθειρξη 13 ετών και 3 μηνών, Χρήστου Παππά, είχε συνδρομή από πρόσωπα που εξασφάλισαν στον «νούμερο 2» του ναζιστικού μορφώματος δυνατότητα να ξεφεύγει από τις Αρχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορμή για την έρευνα είναι καταθέσεις μαρτύρων που έχουν δοθεί στο παρελθόν, που αναφέρονται ονομαστικά σε άλλα πρόσωπα, πέραν της 52χρονης, τα οποία φέρονται να βοηθούσαν τον Χρ. Παππά να διαφύγει τη σύλληψη.
Επί εννέα μήνες ο χρυσαυγίτης Χρήστος Παππάς κρυβόταν. Το τελευταίο καταφύγιο που είχε επιλέξει για να μην τον βρει η αστυνομία ήταν το ισόγειο διαμέρισμα μιας 52χρονης χρυσαυγίτισσας, ουκρανικής καταγωγής, στου Ζωγράφου. Μπορεί για εννέα μήνες να ήταν άφαντος, ωστόσο οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, με μία καλοστημένη και άριστα συντονισμένη επιχείρηση, χρειάστηκαν μόλις 40 λεπτά για να τον συλλάβουν και να τον οδηγήσουν στη φυλακή.
Οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψης του Χρήστου Παππά αναζήτησαν, αρχικά, τα άτομα από το φιλικό του περιβάλλον που ήταν κοντά του και θα μπορούσαν να του είχαν προσφέρει κρησφύγετο. Όλες οι πληροφορίες που έφταναν στα χέρια τους περνούσαν από εξονυχιστική έρευνα. Ακόμα και αυτές που οδήγησαν τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας σε αναζήτηση του Παππά στη Σερβία, την Αλβανία, αλλά και στο Άγιο Όρος.
Στην πορεία των ερευνών διαπίστωσαν ότι το στενό φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον ήταν ήρεμο, δείγμα ότι ο Χρήστος Παππάς δεν βρισκόταν εκτός Ελλάδας. Γι’ αυτό και οι αστυνομικοί άνοιξαν τον κύκλο των ερευνών σε άτομα υπεράνω υποψίας και κυρίως σε περίπου 400 μέλη της Χρυσής Αυγής.
Στη συνέχεια, λειτουργώντας αφαιρετικά, κατέληξαν σε 100 πρόσωπα, και έτσι έφτασαν στο ισόγειο διαμέρισμα της οδού 28ης Οκτωβρίου, στου Ζωγράφου, όπου ξεκίνησε η παρακολούθηση που κατέληξε στον εντοπισμό και τη σύλληψη του υμνητή του Χίτλερ.
Το σπίτι της 52χρονης γυναίκας, ουκρανικής καταγωγής, η οποία είχε πάρει την ελληνική υπηκοότητα και μάλιστα βρέθηκε υποψήφια στο ψηφοδέλτιο του Ηλία Κασιδιάρη για τον δήμο της Αθήνας, τέθηκε σε 24ωρη παρακολούθηση από την Αντιτρομοκρατική. Το προφίλ της ταίριαζε για να μπορέσει να προσφέρει καταφύγιο στον Χρήστο Παππά. Ήταν χήρα, ζούσε με τη σύνταξη του νεκρού συζύγου της, ενώ το σπίτι που της είχε αφήσει στου Ζωγράφου δεν θα κινούσε υποψίες.
Το διάστημα που οι αστυνομικοί σάρωναν την περιοχή, ο Χρήστος Παππάς δεν εμφανίστηκε, καθώς δεν βγήκε ποτέ από το σπίτι, όμως τα στοιχεία έδειχναν ότι βρισκόταν μέσα. Μπορεί τα παντζούρια του σπιτιού να ήταν για μήνες ερμητικά κλειστά, ωστόσο οι αστυνομικοί είχαν «δέσει» την παρουσία του Παππά μέσα σε αυτό και το βράδυ της Πέμπτης 1 Ιουλίου η Αντιτρομοκρατική πραγματοποίησε επιχείρηση και τον συνέλαβε.

 

ΤΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΩΣΕ
Αυτό που κίνησε τις υποψίες για την 52χρονη ήταν ότι έκανε ψώνια για περισσότερα του ενός ατόμου. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε έρευνα ακόμα και στα οικιακά απορρίμματα από τους αστυνομικούς.
Από τις Αρχές εκτιμούν ότι ο Παππάς κρυβόταν εκεί και τους εννέα μήνες, αν και ο ίδιος μέσω του συνηγόρου του δήλωσε πως ήταν περαστικός από την οικία στου Ζωγράφου και ότι σκόπευε να παραδοθεί.
Οταν μπήκαν οι αστυνομικοί στο σπίτι στου Ζωγράφου είδαν τον Χρήστο Παππά με λίγο διαφορετικά χαρακτηριστικά. Είχε ξυρίσει το μούσι που διατηρούσε τα τελευταία χρόνια, είχε αφήσει μόνο μουστάκι, ενώ η 52χρονη του είχε κουρέψει τα μαλλιά. Ο χρυσαυγίτης, μάλιστα, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες κατά τη μεταγωγή του από τη ΓΑΔΑ, έχει πάρει και αρκετά κιλά.
Πλέον, όπως τόνισε και ο κ. Χρυσοχοΐδης, «η σύλληψη του φυγόποινου υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής κλείνει και την τελευταία εκκρεμότητα με την εγκληματική οργάνωση», καθώς το τελευταίο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης που έχει καταδικαστεί οδηγήθηκε στις φυλακές Δομοκού.

 

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ
Ο Περικλής Σταυριάνακης, δικηγόρος του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά, μίλησε αποκλειστικά στο MEGA. Ο δικηγόρος του διαψεύδει ότι έλαβε κάποιο γράμμα από τον Χρήστο Παππά.
«Το γεγονός σύλληψης ήταν αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών της αστυνομίας, η οποία κατάφερε να τον εντοπίσει στο συγκεκριμένο σημείο. Είναι μία επιτυχία», ανέφερε.
«Δεν είχε τις προσβάσεις προς τα έξω. Δεν γνώριζα που ήταν κρυμμένος και δεν ήθελα να γνωρίζω, γιατί φοβόμουν τη στιγμή αυτή. Δεν θα ήθελα να σκεφτεί κανένας ότι διέρρευσε από εμένα ο τόπος στον οποίο έμενε» είπε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήθηκε η διαδικασία, θα κρατηθεί στο κατάστημα κράτησης και αναμένει την καθαρογραφή της απόφασης και τον προσδιορισμό του Εφετείου.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, αναμένεται να βγει από τη φυλακή σε περίπου 5 χρόνια, εάν η πρωτόδικη ποινή μείνει ίδια στο Εφετείο.

 

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 52ΧΡΟΝΗ
Σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών, -εκ των οποίων θα εκτίσει τους τρεις και οι υπόλοιποι θα είναι με αναστολή- καταδικάστηκε από το αυτόφωρο μονομελές πλημμελειοδικείο η 52χρονη γυναίκα από την Ουκρανία. Η κατηγορούμενη για υπόθαλψη εγκληματία ζήτησε να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, με το δικαστήριο να το απορρίπτει, δίνοντας της όμως αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση. Κατά συνέπεια η 52χρονη μέχρι τη συζήτηση σε δεύτερο βαθμό δεν θα εκτίσει ποινή.
Κατά την απολογία της «στήριξε» τον ισχυρισμό του Χρήστου Παππά, ο οποίος δήλωσε «περαστικός» από το σπίτι της γυναίκας. Εκείνη είπε στο δικαστήριο πως επρόκειτο για μια κοινωνική-εθιμοτυπική επίσκεψη του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής στο σπίτι της, καθώς -σύμφωνα με όσα είπε- ήταν προσωρινή η παραμονή του στο διαμέρισμα και ούτε κοιμήθηκε ούτε διέμεινε ποτέ εκεί μόνιμα. «Γνώριζα ότι αναζητείται, έχω κοινωνική-φιλική σχέση μαζί του, γνωριζόμαστε από το 2017 μέσω του κινήματος. Πήγαινα στις ομιλίες του, ήμουν οπαδός του ως προς τις ομιλίες. Έχει έρθει κάποιες φορές, ήξερε πού ήταν το σπίτι.
Από τη στιγμή που καταδικάστηκε ήταν η πρώτη φορά που με επισκεπτόταν. Ξαφνιάστηκα που τον είδα. Ήθελε να φάμε και μετά να φύγει. Δεν ρώτησα ούτε σκέφτηκα να ειδοποιήσω τις αρχές.
Δεν περίμενα την επίσκεψη. Προφανώς κάποιος είδε τον άνθρωπο και ειδοποίησε τις αρχές. Ήθελε να τακτοποιήσει κάποια πράγματα που είχε σε μια βαλίτσα μαζί του» είπε στο δικαστήριο η 52χρονη και ακολούθησε ο εξής διάλογος.
Πρόεδρος: Αν ειδοποιούσατε τις αρχές θα κινδυνεύατε;
Κατηγορούμενη: Όχι, δεν το σκέφτηκα. Δεν το έκανα από φόβο αλλά από άγνοια.
Ήρθε σπίτι, χτύπησε το κουδούνι, φορούσε μάσκα και καπέλο. Άνοιξα πρώτα και μετά είδα ποιος είναι.
Πρόεδρος: Γιατί δεν ειδοποιήσατε τις αρχές;
Κατηγορούμενη: Το τηλέφωνο ήταν πάνω στο τραπέζι, δεν ήθελα να με δει να καλώ την αστυνομία. Ηταν έτοιμος να φάει και να φύγει. Ζήτησε να κάνει κάτι στον υπολογιστή, εγώ μαγείρεψα. Δεν μιλούσαμε στο μεσοδιάστημα.”
Στην πρότασή του ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή της 52χρονης για υπόθαλψη εγκληματία χωρίς ελαφρυντικά, πρόταση που έγινε δεκτή από το αυτόφωρο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass