Πώς βρέθηκαν οι δύο κλεμμένοι πίνακες της Εθνικής Πινακοθήκης

«Ο δράστης έδειξε ειλικρινή μεταμέλεια» ανέφερε ο συνήγορός του

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2021 9:20

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αποκάλυψαν λεπτομέρειες για την ανάκτηση των δύο κλεμμένων έργων από την Εθνική Πινακοθήκη.


Το βράδυ της Δευτέρας μετά από συνδυαστική μελέτη των στοιχείων που είχαν συγκεντρωθεί όλα αυτά τα χρόνια συνελήφθη 49χρονο από το Τμήμα Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής για την κλοπή δύο έργων ανεκτίμητης αξίας.
Ο 49χρονος, ομολόγησε τη συμμετοχή του στην κλοπή και υπέδειξε στους αστυνομικούς το σημείο που έκρυβε τους δύο πίνακες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πίνακες βρέθηκαν στην Κερατέα σε σημείο μέσα σε ρεματιά συσκευασμένοι και προστατευμένοι για να μην υποστούν φθορές .
«Eύχομαι όλα τα έργα στην πατρίδα μας να βρουν τη θέση που τους αρμόζει» ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
«Ο πίνακας έχει ιδιαίτερη αξία για τον ελληνικό λαό καθώς τον αφιέρωσε ο ίδιος ο ζωγράφος με ιδιόχειρη αφιέρωση στον ελληνικό λαό για την αγώνα του. Ήταν αδύνατον ο πίνακας αυτός να πουληθεί ή να εκτεθεί πουθενά. Ήταν σαφές ότι ήταν προϊόν κλοπής. Η Πινακοθήκη έκλεισε λίγο μετά την κλοπή για να ξεκινήσει το μεγάλο έργο της ανακαίνισής της» εξήγησε από τη μεριά της η υπουργός Πολιτισμού.
«Η Πινακοθήκη επουλώνει το μέγιστο τραύμα της. Το έργο επιστρέφει σε ένα νέο μουσείο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα του εξωτερικού. Από το 2012 η αστυνομία δεν σταμάτησε την έρευνα για τον εντοπισμό του πίνακα. Και προσωπικά και εκ μέρους της Εθνικής Πινακοθήκης ευχαριστώ πολύ» συνέχισε η κ. Μενδώνη.
Εκτός από τους δύο πίνακες που βρέθηκαν, από την Εθνική Πινακοθήκη είχε κλαπεί ένα ακόμα έργο και συγκεκριμένα ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης του Ιταλού Γουλιέλμο Κάτσια για το οποίο δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα από την αστυνομία.
*Η αγάπη του 49χρονου ελαιοχρωματιστή για την τέχνη είναι η αιτία της κλοπής των έργων του Πικάσο και Μοντριάν, που έκαναν φτερά από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012, σύμφωνα με τον δικηγόρο του δράστη.
Ο δικηγόρος του 49χρονου, Σάκης Κεχαγιόγλου, μιλώντας στο Mega, είπε πως «η αιτία της κλοπής είναι η αγάπη του για την τέχνη. Είναι μία περίεργη, όντως, αγάπη για την τέχνη να αφαιρείς παρανόμως αριστουργήματα που ανήκουν στο ελληνικό κράτος, αλλά δεν επιχείρησε να τα πουλήσει ούτε στο εξωτερικό ούτε στην Ελλάδα». Σημείωσε, επίσης, πως ο εντολέας του υπέδειξε πού είναι τα έργα, ομολόγησε και συνεργάστηκε με τις αρχές, τονίζοντας πως «εάν δεν υπεδείκνυε ο ίδιος στην αστυνομία που ήταν τα έργα τέχνης, δεν θα γνώριζαν πού θα ήταν».
Πρόσθεσε ακόμα ότι ο δράστης έδειξε μεταμέλεια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass