Τοίχος ανοσίας σε 60 ημέρες

Στοίχημα για κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους η αύξηση των εμβολιασμένων και τα σενάρια για θέσπιση προνομίων

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2021 10:04

ΑΘΗΝΑ
Στην πιο κρίσιμη καμπή της βρίσκεται πλέον η επιχείρηση του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία».

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έκκληση σε όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σπεύσουν να «θωρακιστούν» καθώς η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, γνωστή και ως «Ινδική μετάλλαξη» είναι πολύ πιο επιθετική και μεταδοτική, με τους ειδικούς μάλιστα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι θα έχει επικρατήσει μέχρι τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα εκτιμούν πως το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» είναι αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων, ώστε να χτιστεί μέσα σε διάστημα περίπου 60 ημερών το «τείχος ανοσίας» έναντι της Covid-19.
Κι αυτό, για να αποφύγει η χώρα να βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπη από το προσεχές φθινόπωρο με ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας, το οποίο θα διαταράξει αφενός την ομαλή κίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, αφετέρου θα δημιουργήσει, για ακόμη μία φορά, μια ασφυκτική κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ωστόσο και αυτή η προοπτική απαιτεί στοχευμένα βήματα, ιδίως από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να πεισθούν ακόμη και οι πλέον διστακτικοί ότι οι εμβολιασμοί έναντι του κορονοϊού συνιστούν τη μόνη λύση.

 

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΙΝΗΤΡΩΝ
Σε αυτό το πλαίσιο, τα κίνητρα για να εμβολιαστούν εκείνοι που μέχρι τώρα δεν το έχουν πράξει, πρόκειται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Ήδη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς έχει ανακοινώσει ότι από αύριο Δευτέρα 28 Ιουνίου οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, δεν θα έχουν πλέον την υποχρέωση να διενεργούν self test για να προσέλθουν στην εργασία τους.
Από την υποχρέωση διενέργειας self test από αύριο Δευτέρα 28 Ιουνίου θα εξαιρεθούν και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια. Για την επιβεβαίωση του εμβολιασμού, αρκεί το σχετικό πιστοποιητικό.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περαιτέρω κίνητρα που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση θα σχετίζονται κυρίως με την εστίαση, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.
Ειδικότερα, εξετάζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πλήρως εμβολιασμένων σε πολιτιστικά γεγονότα, αθλητικούς χώρους, καθώς και σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων και χώρων εστίασης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη διαδικασία αυτή αναμένεται να υπάρξει ενεργή συμμετοχή των επιχειρηματιών. Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης θα μπορούν να επιλέγουν να έχουν ως θαμώνες μόνο πλήρως εμβολιασμένους πολίτες. Σε αυτήν την περίπτωση, η επιχείρηση θα μπορεί να λειτουργεί στο 100% της πληρότητάς της και οι θαμώνες να αισθάνονται πιο ασφαλείς. Το ίδιο μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωση κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιών, γηπέδων ή άλλων παρόμοιων επιχειρήσεων.
Για το ενδεχόμενο αυτό έχει προϊδεάσει και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Σε νεότερες δηλώσεις του το Σάββατο, αυτή τη φορά στο Mega, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Επικρίνομαι όταν λέω κάτι πρώτος και τελικά εφαρμόζεται. Δεν υπάρχει ζήτημα προνομίων. Υπάρχει ζήτημα λογικής. Όταν αποφασίζεις να μην εμβολιάζεσαι κινδυνεύεις περισσότερο. Εφόσον εσύ έχεις αποφασίσει να μην εμβολιάζεσαι οφείλουμε να έχουμε μέτρα που θα σε προστατεύουν από την επιλογή σου. Δεν είναι ζήτημα προνομίων. Θα υπάρξουν τη Δευτέρα σχετικές ανακοινώσεις για κλειστούς χώρους. Ο εμβολιασμένος θα μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα το χειμώνα. Δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν επιχειρηματία. Όταν όμως στο κλειστό χωρό θα μπαίνουν οι εμβολιασμένοι, οι επιχειρηματίες θα κινηθούν προς το συμφέρον τους. Αν στο εστιατόριο βρεθεί κρούσμα θα πρέπει να κλείσει. Δεν είναι ζήτημα διάκρισης. Ανάλογα με την επιλογή μας θα έχουμε συνέπειες», ανέφερε.
«Αν ο ρυθμός διατηρηθεί όλο το καλοκαίρι θα πάμε καλά. Αν τα 4.300.000 γίνουν 7 εκατομμύρια θα έχουμε φτάσει στο επίπεδο που θέλουμε. Δεν ξέρουμε όμως αν αυτός ο ρυθμός θα κρατηθεί. Το κίνημα του αντιεμβολιασμού δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο», πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

 

Ο ΒΑΣ. ΚΙΚΙΛΙΑΣ
Την ίδια ώρα, εκκληση να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίζεται πλέον και στην χώρα μας απηύθυνε προς τους πολίτες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι κυβέρνηση και ειδικοί είναι επί ποδός για το ζήτημα της μετάλλαξης και τόνισε: «Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Από τη στιγμή που η Επιστήμη έχει δώσει όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είναι κρίμα να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των συνανθρώπων μας και αυτή η μετάλλαξη πράγματι αποτελεί έναν κίνδυνο.»
Ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε επίσης για το ενδεχόμενο τοπικών lockdown εφόσον κριθεί αναγκαίο, για να απαντήσει ότι δεν του αρέσει να προτρέχει και προκρίνεται η κοινωνική υπευθυνότητα και αλληλεγγύη.
Υπογράμμισε, ότι «από εκεί και πέρα όμως, από τη στιγμή που σου δίνει η οργανωμένη Πολιτεία εδώ και σε όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να εξασφαλίσεις εμβολιαζόμενος τη ζωή σου, την υγεία σου, της οικογένειάς σου, αυτή είναι μια ευκαιρία που πρέπει να την αρπάξεις» και κατέληξε, τονίζοντας: «Δεν μπορούμε μόνιμα να ζούμε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας. Δεν μπορεί μόνιμα να μην υπάρχει κοινωνική ζωή, οικονομική δραστηριότητα, να μην υπάρχει τουρισμός που είναι η βαριά μας βιομηχανία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass