Σύντομα η εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ *ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑ, ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2021 9:10

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
«Στο ζήτημα του κορονοϊού εκφράστηκε ικανοποίηση για την πρόοδο των εμβολιασμών σε όλη την ΕΕ. Υπήρξε αναγνώριση πως ως Ευρώπη καλύψαμε το χαμένο έδαφος και μπορέσαμε να προμηθευθούμε επαρκείς δόσεις ώστε όλοι οι ενήλικοι πολίτες να μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα σκευάσματα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.


«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στη δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς» συνέχισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στη χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν».
«Είναι απολύτως εφικτός ο στόχος να μην υπάρξει πισωγύρισμα, να μην ξανακάνουμε lockdown λόγω των μεταλλάξεων, αλλά αυτό εξαρτάται από όλους μας» τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο νέων περιορισμών λόγω των μεταλλάξεων του κορονοϊού.

ΓΙΑ ΜΕΡΚΕΛ-ΤΑΜΕΙΟ-ΤΟΥΡΚΙΑ
«Πράγματι η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στο ότι υπάρχουν χώρες που δέχονται το Σπούτνικ και άλλες που δεν το δέχονται. Καλυπτόμαστε ως Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό κανονισμό, εάν η Γερμανία είχε αντιρρήσεις θα τις έθετε κατά την οριοθέτηση του κανονισμού» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση κατά τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, σχετικά με τα εμβόλια που γίνονται δεκτά από τη χώρα μας σε περιπτώσεις ξένων τουριστών.
«Δεν υπάρχει πλειοψηφία στην ΕΕ για περαιτέρω περιορισμούς σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» συνέχισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι «Κάνουμε επίσης επιπρόσθετους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σύνορά μας. Ο μόνος ασφαλής τρόπος για την αντιμετώπιση μεταλλάξεων είναι ο εμβολιασμός. Η μετάλλαξη τύπου Δέλτα αντιμετωπίζεται από τον πλήρη εμβολιασμό».
Σε ερώτηση για τυχόν διευκολύνσεις σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε «Λίγη υπομονή έως την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα προσεγγίσουμε πιο έξυπνα όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να εμβολιαστούν» είπε και συμπλήρωσε: «Τα σχετικά ποσοστά πάντως αυξάνονται».
Αναφερόμενος στη συνέχεια στην ατζέντα της συνεδρίασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην οικονομία, σημειώνοντας πως είναι «θετική η γενικότερη εκτίμηση για την ευρωπαϊκή οικονομία» συμπληρώνοντας με νόημα ότι «το ίδιο πιστεύω και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» και εξηγώντας ότι πολύ σύντομα θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις από το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης, ίσως και στα τέλη Αυγούστου. «Πολύ θετικό θα είναι το αποτύπωμα ιδίως σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός
Σχετικά με την Τουρκία: «Είμαι ικανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία. Υπενθυμίζω πως ο πυρήνας της διττής προσέγγισης προς την Τουρκία εμπερικλείεται στο εδάφιο, όπου γίνεται λόγος για προώθηση της θετικής ατζέντας με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Για εμάς επίσης είναι απαράβατη γραμμή να μην εργαλειοποιεί η Τουρκία το μεταναστευτικό αλλά και να προβεί σε κινήσεις καλής θέλησης όπως το να δεχθεί τα 1.450 άτομα των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα».
«Μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία σε πνεύμα καλής θέλησης. Συγκεκριμένες οι προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ για τους πόρους στην Τουρκία για το μεταναστευτικό» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, μας καλύπτει επίσης το κείμενο συμπερασμάτων» είπε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: Καλύπτονται πλήρως οι ανησυχίες Ελλάδας και Κύπρου. Ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο μέσα στο οποίο μπορεί να βρεθεί λύση» είπε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν νοείται λύση του Κυπριακού πέρα από το πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ».

ΤΟ ΚΙΝΑΛ
Eπικρίσεις κι αιχμές κατά του πρωθυπουργού από το Κίνημα Αλλαγής για τη θέση που κράτησε η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, για την Τουρκία. «Για την Ελλάδα μια ακόμα ευκαιρία χάθηκε. Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαιώνουν ότι η θετική ατζέντα για την Τουρκία προχωρά.
Οι διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ξεκινούν, ανοίγει ο δρόμος για νέους πόρους προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής. Το Κίνημα Αλλαγής στρέφει τα βέλη του στον κ. Μητσοτάκη καθώς υποστηρίζει ότι «δεν ζήτησε και επομένως δεν έλαβε κάποια πρόσθετη εγγύηση για τα Ελληνικά συμφέροντα. Δεν τέθηκαν καν προς την Τουρκία οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τη διακοπή της επιθετικότητάς της. Για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός αρκέστηκε στον ρόλο του άβουλου παρατηρητή».
Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής ακόμη και η γενικόλογη και αόριστη πρόβλεψη στα συμπεράσματα ότι η εφαρμογή θετικής ατζέντας είναι «σταδιακή, ανάλογη και αντιστρέψιμη» κι είχε αποφασισθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου. «Κατά τα άλλα ο κ. Ερντογάν ετοιμάζει νέα «παράσταση» στα κατεχόμενα», καταλήγει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass