Ο κορονοϊός χτύπησε και το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Νέα αυστηρή απάντηση Τσιόδρα στην «παραφιλολογία» για θανάτους

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2020 9:05

ΑΘΗΝΑ
Αυξηση κρουσμάτων κορονοϊού κατά 21 ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για την πανδημίας, καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

 

Όπως έκανε γνωστό, τα 11 από τα νέα κρούσματα καταγράφηκαν σε δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δομή στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσιόδρας είναι το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, από όπου αναμένεται και επίσημη ανακοίνωση εντός των επόμενων ωρών. Όπως προκύπτει από τις πρώτες πληροφορίες, ένας ασθενής ο οποίος νοσηλευόταν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό χωρίς πάντως να εμφανίζει συμπτώματα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος ασθενής μετέδωσε τον ιό σε άτομα που νοσηλεύονταν στον ίδιο θάλαμο, καθώς επίσης και σε άτομα από το συγγενικό του περιβάλλον.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έξι από τα έντεκα κρούσματα κοροναϊού βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ από τα πέντε κρούσματα που νοσηλεύονταν στο 401, τα τρία μεταφέρθηκαν στο ΝΙΜΤΣ.
ΝΕΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Εν τω μεταξύ για ακόμα μια μέρα ο Σωτήρης Τσιόδρας αναγκάστηκε να αφήσει στην άκρη την ενημέρωση επί του επιστημονικών εξελίξεων για τον κορονοϊό και να απαντήσει σε… θεωρίες συνωμοσίας, αναφορικά με την καταγραφή των θανάτων από φονικό ιό στη χώρα μας.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον φονικό ιό, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης, σχολίασε την παραφιλολογία, όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, σχετικά με τον τρόπο που η επιτροπή καταγράφει τα θύματα από την πανδημία.
Σχολιάζοντας το θέμα κατά την ενημέρωση για την πορεία της νόσου, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως ο αντικειμενικός τρόπος να καταγράφονται οι θάνατοι είναι όταν όποιος ασθενής, σε οποιοδήποτε περιβάλλον, είχε θετικό μοριακό πρόσημο και πέθανε. Όπως είπε, «έχεις θετική PCR, είσαι κρούσμα». Δεν υποκαταγράφουμε θανάτους, δεν τους κρύβουμε» είπε ο λοιμωξιολόγος. Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως οι οδηγίες του ΠΟΥ σχετικά με την ταξινόμηση των θανάτων με συγκεκριμένα κριτήρια είναι σαφείς. Οποιοσδήποτε θάνατος με θετική PCR (μοριακό έλεγχο για τον κοροναϊό) δεν θα πρέπει να αποδίδεται σε άλλη αιτία χωρίς ξεκάθαρη αιτιολόγηση.
«Ο θανατος ειναι
πολυπαραγοντικο φαινομενο»
Ο θάνατος είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο, τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Ωστόσο για να μην εμπίπτει στη λίστα των θυμάτων κορονοϊού κάποιος ασθενής θα πρέπει να βγει αρνητικός στον ιό, να περάσει καιρός και τότε ο θάνατός του να αποδοθεί σε άλλη αιτία. «Αν είχαμε το ελεύθερο να κρίνουμε κατά το δοκούν, τότε θα καταγράφαμε λιγότερους θανάτους και δεν θα τηρούσαμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες» επανέλαβε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Μάλιστα, ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης δεν ακολούθησαν το πρωτόκολλο αυτό, παρότι ο αριθμός των θανάτων γενικά παρουσιάζεται ασυνήθιστα αυξημένος. «Παρατηρούμε μεγάλες αυξήσεις των θανάτων, μεγάλο μέρος των οποίων αποδίδεται στον νέο ιό» είπε, χωρίς αυτό να μπορεί να διαπιστωθεί.
«Δεν πρόκειται για επινόηση δικιά μου. Η επιστημονική κοινότητα της χώρας ακολουθεί τις ευρωπαϊκές οδηγίες, την επιστημονική πρακτική, δεν εξυπηρετούμε καμιά σκοπιμότητα» σημείωσε κλείνοντας κ. Τσιόδρας.
Όπως είπε ωστόσο, το ποσοστό που αντιπροσώπευε τους θανάτους από τον ιό στην Ελλάδα και τα θύματα του οποίου παρουσίαζαν την τυπική εικόνα της είναι συντριπτικό.
Η πνευμονία και η αναπνευστική ανεπάρκεια ήταν κλινική εικόνα που παρουσίασαν σχεδόν όλοι οι θανόντες από τον κορονοϊό στην Ελλάδα.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass