Πρόβλεψη-σοκ για ύφεση 9,7% και 160.000 ανέργους

Τι υποστηρίζει το ΥΠΟΙΚ * Τσίπρας: Πρωταθλήτρια σε ύφεση και απολύσεις η Ελλάδα

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2020 9:14
Τους λόγους για τους οποίους οι χθεσινές προβλέψεις της Κομισιόν είναι δυσμενέστερες για την ελληνική οικονομία από αυτές της Αθήνας εξηγούν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών. 
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου  οι μεγάλες διαφορές σχετικά με την ύφεση εφέτος, μεταξύ των εκτιμήσεων του υπουργείου (4,7% στο βασικό σενάριο και 7,9% στο δυσμενές) και των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ύφεση 9,7% οφείλονται σε δύο λόγους:
1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει διαφορετικές προβλέψεις για τον χρόνο ανοίγματος της οικονομίας, και
2. Λαμβάνει υπόψη μόνο μέρος των μέτρων που υλοποιούνται. Δεν λαμβάνει υπόψη τη ρευστότητα ύψους 7 δισ. ευρώ με τα εγγυοδοτικά προγράμματα.
ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 
Δεν συμμερίζονται οι Ευρωπαίοι τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά στο βάθος της ύφεσης, υπολογίζοντας ότι αυτή θα φτάσει στο 9,7%.
Σύμφωνα με τις Εαρινές Προβλέψεις της Κομισιόν, η ελληνική οικονομία θα χτυπηθεί τόσο, λόγω της μεγάλης σημασίας του Τουρισμού στο ΑΕΠ αλλά και της πληθώρας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι ιδιαιτέρως ευάλωτες. Ειδικά όσον αφορά στον Τουρισμό, το γεγονός ότι το 70% των εισπράξεων σημειώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες παίζει καταλυτικό ρόλο στο εύρος των επιπτώσεων.
Κατά την Κομισιόν, οι επενδύσεις θα μειωθούν κατά 30%, η ιδιωτική κατανάλωση κατά 9% και οι εξαγωγές κατά 21,4%, ενώ υπολογίζει ότι παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων, η ανεργία θα αγγίξει το 20%, με περίπου 160.000 νέους ανέργους.
ΑνΑπτυξη 7,9% το 2021
Η Κομισιόν προβλέπει ανάκαμψη με ρυθμούς 7,9% το 2021, ωστόσο σημειώνει ότι υπάρχουν υψηλά ρίσκα στις προβλέψεις καθώς οι επιπτώσεις στον τομέα των υπηρεσιών και τις μικρομεσαίες μπορεί να αποδειχθούν μεγαλύτερες.
Στο δημοσιονομικό πεδίο, με δεδομένο ότι έχουν ληφθεί μέτρα στο 6,9% του ΑΕΠ και έχουν υιοθετηθεί παρεμβάσεις για τη ρευστότητα στο 1,9% του ΑΕΠ, υπολογίζεται ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (όχι το πρωτογενές) θα φτάσει στο 6,25% φέτος, για να περιοριστεί γύρω στο 2% το 2021, αν δεν γίνουν παρεμβάσεις. Όσον αφορά στο Χρέος, εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 196% του ΑΕΠ.
Ως δημοσιονομικούς κινδύνους η Κομισιόν αναδεικνύει τις εκκρεμείς αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, τις εκκρεμείς υποθέσεις για την ΕΤΑΠ, τα πιθανά κονδύλια για την αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ αλλά και το τελικό κόστος των μέτρων για τις επιπτώσεις του κορονοϊού.
ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΣΙΠΡΑ 
Ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο facebook, επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια της Ευρώπης στην ύφεση και τις απολύσεις.
«Η Κομισιόν σήμερα επιβεβαιώνει αυτό που επισημαίνουμε από τη πρώτη στιγμή: Ότι η Ελλάδα εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα είναι δυστυχώς η πρωταθλήτρια της Ευρώπης στην ύφεση και τις απολύσεις», αναφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως «η ανευθυνότητα της κυβέρνησης που δεν είναι σε θέση ούτε καν μια σοβαρή πρόβλεψη να κάνει για την ύφεση το τρέχον έτος, είναι προφανής».
«Ωστόσο το χειρότερο είναι πως η στρατηγική της ανεπαρκούς στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις δεν οφείλεται στην ανικανότητα των υπουργών του κ. Μητσοτάκη αλλά στην προσωπική του επιλογή», συνεχίζει ο Αλ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως «αν και κυνική, είναι συνειδητή του επιλογή, να αντιμετωπισθεί η πανδημία ως ευκαιρία για ένα νέο γύρο αναδιάρθρωσης της οικονομίας».
«Για να σαρωθούν η αγορά εργασίας και οι μισθοί και να αναγκαστούν σε λουκέτο χιλιάδες μικρομεσαίοι που μέχρι χθες τους υμνούσε, αλλά σήμερα οι υπουργοί τους αποκαλούν "ζόμπι" και "μπαταχτσήδες". Και στο τέλος να επιβιώσουν, να χρηματοδοτηθούν και να αναπτυχθούν μόνο οι μεγάλοι και ισχυροί, καταλαμβάνοντας το χώρο των μικρών και των μεσαίων που θα έχουν πια βγει εκτός αγοράς και δίνοντας μισθούς πείνας στους εργαζόμενους», υπογραμμίζει και καταλήγει: «Αυτό είναι το σχέδιο Μητσοτάκη. Αντί "Μένουμε όρθιοι", "Μένουμε με την ελίτ…"».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass