Υπερψηφίστηκε με ονομαστική ψηφοφορία

«Ναι» επί της αρχής από 158 γαλάζιους και 56 «Οχι» από την αντιπολίτευση

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2020 13:50

AΘHNA
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων του, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την εναρμόνιση της με το κοινοτικό δίκαιο.

Ναι επί της αρχής ψήφισαν και οι 158 βουλευτές της ΝΔ ενώ 56 βουλευτές της Αντιπολίτευσης καταψήφισαν. Είχαν προηγηθεί ονομαστικές ψηφοφορίες που είχαν ζητήσει ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποχωρήσει από τη διαδικασία. Το ΚΙΝΑΛ είχε καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί σειρά άρθρων του νομοσχεδίου ενώ το ΚΚΕ ζήτησε να διεξαχθεί και επί της αρχής του. Σημειώνεται ότι με επιστολική ψήφο ψήφισαν συνολικά 141 βουλευτές.
Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και στις κατηγορίες του για τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, υπεραμύνθηκε του τρόπου λειτουργίας της Βουλής επικαλούμενος και τις ομόφωνες αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων. Ο κ. Τασούλας απέρριψε τις αιτιάσεις για παραβίαση του συντάγματος ενώ μίλησε για μια «αμήχανη» κοινοβουλευτική διαδικασία που ξεκίνησε λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και για τον καλύτερο συνδυασμό που έγινε ώστε και η Βουλή να μην κλείσει και οι βουλευτές να μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο.
Παράλληλα επεσήμανε, ότι στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη με πλήρη σύνθεση θα γίνει καλύτερος συνδυασμός όλων των παραγόντων για να είναι πιο εκτεταμένη η λειτουργία της Βουλής.
«Οι αποφάσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής ήταν αμήχανες. Δεν ήμασταν συνηθισμένοι, ούτε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοιες πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η αμηχανία έπρεπε να αντικαταστήσει την πολυμηχανία, με προτεραιότητα την υγειονομική προστασία των εργαζομένων αλλά και μιας κοινωνίας που τα είχε χαμένα. Έπρεπε να εκπέμψουμε και ένα μήνυμα σε αυτή τη κοινωνία που τα είχε χαμένα, κρατώντας τη Βουλή ανοιχτή», υπογράμμισε ο κ. Τασούλας.
Ο πρόεδρος της Βουλής, υπεραμύνθηκε της απόφασης για την ψήφιση νομοσχεδίων με επιστολική ψήφο, διευκρινίζοντας ότι, «αποφασίστηκε να μην γίνει χρήση του συντάγματος που επιτρέπει να νομοθετούν οι επιτροπές.
«Το σύνταγμα επιτρέπει να νομοθετούν οι επιτροπές. Αυτή τη δυνατότητα την αποποιηθήκαμε. Είπαμε ότι για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής και τις ονομαστικές ψηφοφορίες θα υπάρχει το τεκμήριο να ψηφίζουν οι εισηγητές για τα νομοσχέδια και αν τεθεί θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας να γίνεται με ανοικτό σύστημα και συμπληρωματικά να βάλουμε την επιστολική ψήφο κατά αναλογία», τόνισε και πρόσθεσε: «Το σύνταγμα δεν ορίζει επιστολική ψήφο, αλλά τον τρόπο ψηφοφορίας των βουλευτών που βρίσκονται στο εξωτερικό. Εμείς διευρύναμε την επιστολική ψήφο και προσθέσαμε στο Κανονισμό της Βουλής και το δικαίωμα και άλλων κατηγοριών βουλευτών να ψηφίζουν, όπως οι εγκυμονούσες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass