Φλέγεται η Αττική

Τουλάχιστον 2 νεκροί -και πληροφορίες για άλλους 3- και 25 εγκαυματίες Κάηκαν δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα - Ευρωπαϊκή συνδρομή ζητά η Ελλάδα

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2018 1:28

AΘHNA
Δύσκολη ήταν η νύχτα στην Αττική, καθώς μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες σε Κινέτα και ανατολική Αττική, με την Πυροσβεστική να δίνει μάχη με το χρόνο για την κατάσβεσή τους.
Ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Νίκος Παπαευσταθίου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ παρέλαβαν δύο εγκαυματίες που έχασαν την ζωή τους, οι οποίοι μεταφέρονται στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο.


Από χθες, αργά το βράδυ, 25 εγκαυματίες νοσηλεύονται στον Ευαγγελισμό, στο ΚΑΤ και το Σισμανόγλειο, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που πρόσκεινται στο Υπουργείο Υγείας. Από τους τραυματίες οι 6 είναι σε σοβαρή κατάσταση και είναι διασωληνωμένοι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για τουλάχιστον τρεις ακόμα νεκρούς.
Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει, λόγω των δυνατών ανέμων, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής. Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιές σε αρκετά σπίτια στις περιοχές Νταού Πεντέλης, Μάτι και Νέος Βουτζάς, ενώ νωρίτερα απομακρύνθηκαν παιδιά από κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Παράλληλα, πολλοί κάτοικοι των περιοχών απομακρύνθηκαν, με δική τους πρωτοβουλία. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι, ενώ η πυρκαγιά έχει πολλά μέτωπα. Χθες το βράδυ αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα, ενώ γύρω στις 11 τη νύχτα επιχειρούσαν στην ευρύτερη περιοχή του Νέου Βουτζά 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα και ομάδες εθελοντών με δικά τους οχήματα.
Λόγω της μεγάλης έκτασης και έντασης των πυρκαγιών και της επικινδυνότητάς τους η χώρα μας υπέβαλε αίτημα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για διεθνή συνδρομή σε εναέρια και επίγεια μέσα.
Εν τω μεταξύ, στη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας καταπλέουν η φρεγάτα «Έλλη» και το αρματαγωγό «Ικαρία» του πολεμικού ναυτικού, προκειμένου να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό κατοίκων που έχουν αποκλειστεί σε παραλίες της περιοχής λόγω των πυρκαγιών.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΕΤΑ
Ειδικότερα, η πυρκαγιά στην Κινέτα ξεκίνησε χθες το μεσημέρι από πευκόφυτη έκταση στα Γεράνεια Όρη και επεκτάθηκε ταχύτατα, κατακαίγοντας στο διάβα της σπίτια και οχήματα, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν οικισμοί. Ειδικότερα, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2, στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας.
Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, είναι κλειστές η νέα και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου και στα δύο ρεύματα, από το 39ο έως το 57ο χλμ, ενώ οι πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει πολλές περιοχές της Αττικής. Το έργο της Πυροσβεστικής δυσχεραίνουν οι πολύ ισχυροί άνεμοι έντασης 7 μποφόρ που πνέουν στο σημείο.
Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής στην περιοχή είναι τεράστια. Αρχικά κινητοποιήθηκαν 15 οχήματα με 35 πυροσβέστες, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ άμεσα οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και συνολικά επιχειρούσαν στις 18:00 47 οχήματα με 110 πυροσβέστες, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 αεροσκάφη Canadair CL-415, 1 αεροσκάφος Canadair CL-215, 2 ελικόπτερα CH-47 Chinook, 3 ελικόπτερα Sikorsky S-64 και 2 ελικόπτερα Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος.
Προς ενίσχυσή των δυνάμεων, μετέβησαν άλλα 17 οχήματα με 45 πυροσβέστες από όμορες Πυροσβεστικές Διοικήσεις, καθώς και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα από Θεσσαλονίκη.
Χαρακτηριστικά των πυρκαγιών του 2007 αλλά με χαμηλότερες θερμοκρασίες έχει η πυρκαγιά στην Κινέτα σύμφωνα με τον Γενικό Γ Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη. «Αυτή η πυρκαγιά είναι από τα χειρότερα σενάρια που απευχόμασταν να αντιμετωπίσουμε φέτος» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καπάκης.

ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Μεγάλη φωτιά ξέσπασε εξάλλου χθες  το απόγευμα στην Καλλιτεχνούπολη, στην Πεντέλη Αττικής, ενώ η πυρκαγιά σύντομα επεκτάθηκε και στην περιοχή του Νέου Βουτζά, καθώς και στον Άγιο Ανδρέα και το Μάτι.
Στο σημείο έσπευσαν 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα, ενώ, από πλευράς εναέριων μέσων, συνδράμουν στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
Πυρκαγιά ξέσπασε και στον Κάλαμο Αττικής στη θέση Πανόραμα, σε περιοχή με πυκνή βλάστηση.

ΚΑΗΚΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
Για 100 σπίτια και 200 οχήματα που παραδόθηκαν στις φλόγες έκανε λόγο ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς, μιλώντας στον Alpha.
Ο κ. Μπουρνούς μίλησε για εικόνα «καθολικής καταστροφής», καθώς η φωτιά «έχει κατακάψει ολόκληρο τον οικισμό του Ματιού από τη λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι κάτω τη θάλασσα».
Επιβεβαίωσε εξάλλου ότι δόθηκε εντολή εκκένωσης των κατασκηνώσεων στον Άγιο Ανδρέα και ανέφερε πως κάποιοι άνθρωποι, λίγοι ευτυχώς, έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε σπίτια.
Στο Μάτι, όπως είπε, «είδα με τα μάτια μου πάνω από 200 οχήματα που καίγονται, πάνω από 100 σπίτια που καίγονται, χωρίς να έχω γυρίσει ολόκληρο τον οικισμό», ενώ ανέφερε ότι μεγάλη είναι η καταστροφή και στην πρώτη είσοδο του Νέου Βουτζά.

ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
Εκκενώθηκαν τα θερινά θέρετρα της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι και του Στρατού Ξηράς στον Αγιο Ανδρέα, όπως επίσης και οι παιδικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα, για προληπτικούς λόγους, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου τις περιφερειακές ενότητες ανατολικής και δυτικής Αττικής, παράλληλα, συνέδραμε παρέχοντας κάθε μέσο (λεωφορεία, υδροφόρες, μηχανημάτα, κ.α.) που της ζητήθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα.
Την ίδια στιγμή, η κ. Δούρου μετέχει στο Συντονιστικό που βρίσκεται σε εξέλιξη, στο κέντρο επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας ενώ ενημερώνεται από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές στην Αττικής.
Νωρίτερα, το απόγευμα, συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας της Ανατολικής Αττικής.

ΤΟΣΚΑΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΕΣ
«Όλος ο κυβερνητικός και κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα, για να μη θρηνήσουμε θύματα και να περιορίσουμε όσο γίνεται τις ζημιές από την εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά στην Κινέτα», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι, όπου συμμετέχει σε διαρκή σύσκεψη για τις ενέργειες των δυνάμεων Πυρόσβεσης και τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και των δυνάμεων, που ενισχύονται συνεχώς.
Ο κ. Τόσκας, άφησε να εννοηθεί ότι η μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέτα μπορεί να είναι και έργο εμπρησμού, κάτι ωστόσο που θα διερευνηθεί από την Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού, η οποία βρίσκεται ήδη στην περιοχή για την έναρξη των ερευνών, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.
«Δεν είναι και τόσο αθώες αυτές οι πυρκαγιές», υπογράμμισε ο κ. Τόσκας και συνέχισε: «Χθες το βράδυ και πάλι στα Γεράνεια, στην ίδια περίπου περιοχή που εκδηλώθηκε η σήμερα η πυρκαγιά, είχαμε άλλες δύο πυρκαγιές, οι οποίες όμως τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο. Σήμερα το απόγευμα και ενώ η φωτιά στην Κινέτα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, εκδηλώθηκε και άλλη πυρκαγιά πάνω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Και αυτή αντιμετωπίστηκε γρήγορα, όμως όλα αυτά δεν μπορεί να μην μας βάζουν σε σκέψεις».

Επέστρεψε εσπευσμένα ο Τσίπρας

fotiaTsipras
Επέστρεψε εσπευσμένα στην Ελλάδα από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λόγω των εξελίξεων με τα πύρινα μέτωπα στην Αττική και αργά το βράδυ συμμετείχε στη σύσκεψη του Συντονιστικού της Πυροσβεστικής. Νωρίτερα, σε δηλώσεις του από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα τρία πύρινα μέτωπα στην Αττική, υπογραμμίζοντας όμως πως «παρά τις αντίξοες συνθήκες θα καταφέρουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να τεθούν σε έλεγχο».
«Είμαι σε ανοιχτή επικοινωνία με τους υπουργούς. Όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν. Θέλω να πιστεύω ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες θα καταφέρουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να τεθούν σε έλεγχο», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Με προβληματίζουν τα παράλληλα τρία μέτωπα, οι παράλληλες εστίες, η σκέψη μου είναι εκεί» ολοκλήρωσε.

* Για σήμερα στις 8 το βράδυ είχε προγραμματιστεί η καθιερωμένη δεξίωση για την 44η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ολα αυτά μέχρι που ξέσπασαν οι πυρκαγιές οι οποίες πήραν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Ο Προκόπης Παυλόπουλος επέστρεψε από τη Μονεμβασιά (εγκλωβίστηκε μάλιστα και από ένα μέτωπο) ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να επιστρέψει από το Μόσταρ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία για να αποφασίσουν αν θα αναβάλλουν τη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, όμως, θεωρείται σίγουρο ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί.

ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυρ. Μητσοτάκης, επικοινώνησε αργά χθες με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, προκειμένου να ενημερωθεί για τα μέτωπα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε οι δυνάμεις της πυροσβεστικής να θέσουν τις επόμενες ώρες τις πυρκαγιές υπό έλεγχο, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, και του ζήτησε να επικοινωνήσει μαζί του άμεσα, αν κρίνει ότι μπορούν να συνδράμουν εθελοντές, ενημερώνοντάς τον ότι το σύνολο των εθελοντών της ΝΔ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να συνδράμει στις προσπάθειες κατάσβεσης των μεγάλων πυρκαγιών.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass