Πέθανε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σταύρος Τσακυράκης

«Η δημόσια σφαίρα έχασε μια μαχητική φωνή, στρατευμένη στην υπόθεση της ελευθερίας»

Δημοσίευση: 22 Ιουλ 2018 18:08
Εμβληματική μορφή της Γενιάς του Πολυτεχνείου, γραμματέας του «Ρήγα», ο Στ. Τσακυράκης, τον περασμένο Απρίλιο παρέδωσε το τελευταίο μάθημά του στη Νομική Σχολή Αθηνών, σε μία κατάμεστη αίθουσα Εμβληματική μορφή της Γενιάς του Πολυτεχνείου, γραμματέας του «Ρήγα», ο Στ. Τσακυράκης, τον περασμένο Απρίλιο παρέδωσε το τελευταίο μάθημά του στη Νομική Σχολή Αθηνών, σε μία κατάμεστη αίθουσα

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Σταύρος Τσακυράκης έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, στα 67 του χρόνια. Ο γνωστός καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, στις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Η κηδεία του θα γίνει στις 5 το απόγευμα της Κυριακής, από την εκκλησία της Αγίας Κυριακής στο Μόλυβο.

Είχε σημαντική δράση κατά της Χούντας, ενώ είχε συλληφθεί και βασανίστηκε στα υπόγεια της ΕΑΤ-ΕΣΑ. Τον περασμένο Απρίλιο παρέδωσε το τελευταίο μάθημά του στη Νομική Σχολή Αθηνών, σε μία κατάμεστη αίθουσα.

Ο Σταύρος Τσακυράκης είχε γεννηθεί στη Μήθυμνα Λέσβου το 1951. Γιος γιατρού, βρέθηκε στην Αθήνα ως οικότροφος του Κολεγίου Αθηνών, μαζί με τον αδελφό του.

Μπήκε στη Νομική και δραστηριοποιήθηκε πολιτικά, φτάνοντας στη θέση του Γραμματέα της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Σπουδαστών (ΚΟΣ) του ΚΚΕ Εσωτερικού. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη φιλοσοφία του δικαίου στο Πανεπιστήμιο Ρώμης, ενώ το 1990 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του συνταγματικού δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών υπήρξε μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου και στη μεταπολίτευση κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος. Ηταν υποψήφιος με το Ποτάμι στις ευρωεκλογές του 2014, ενώ στο παρελθόν υπήρξε ακαδημαϊκός επισκέπτης στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Κολούμπια και Νέας Υόρκης.

*«Εφυγε μια εμβληματική μορφή της γενιάς του Πολυτεχνείου», γράφει ο Γιάννης Βούλγαρης, αποχαιρετώντας τον Σταύρο Τσακυράκη. Η δημόσια σφαίρα έχασε μια μαχητική φωνή στρατευμένη στην ελευθερία και οι φίλοι του την ευθύτητα και την ανιδιοτέλεια, σημειώνει μεταξύ άλλων ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, στο κείμενό του για τον Σταύρο Τσακυράκη

Αναλυτικά έγραψε: Εφυγε μια εμβληματική μορφή της Γενιάς του Πολυτεχνείου. Ο Σταύρος Τσακυράκης, Γραμματέας της νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού στα χρόνια του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, συνταγματολόγος καθηγητής της Νομικής Αθηνών, αργότερα αφοσιωμένος στην υπόθεση των δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Πολίτης με όλη τη σημασία της έννοιας, σε διαρκή εγρήγορση για την τύχη αυτού του τόπου και της Ευρώπης, για την ποιότητα της Δημοκρατίας, αντίπαλος της δημαγωγίας και των εύκολων λόγων. Η δημόσια σφαίρα έχασε μια μαχητική φωνή στρατευμένη στην υπόθεση της ελευθερίας που στάθηκε η καθοδηγητική αξία της ζωής του. Οι φίλοι του χάσαμε την ευθύτητα, την ανιδιοτέλεια, την ανατρεπτικά παιγνιώδη διάθεσή του. Οι πολιτικά απανταχού ρηγάδες και ρηγίτισσες θα αναπολήσουν την ατομική και συλλογική τους διαδρομή, και τον σιωπηλό δεσμό που κρατάει ακόμα. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα θυμούνται έναν Δάσκαλο συμπαραστάτη.

Γιάννης Βούλγαρης, Καθηγητής Παντειου Πανεπιστημίου, Γραμματέας Ρήγα Φεραίου 1974-1976».

*Στα γνωρίσματα του Σταύρου Τσακυράκη, που τον έκαναν ξεχωριστό αναφέρθηκε ο Κώστας Σημίτης, στη δήλωσή του για τον θάνατο του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου. «Ενα βαθιά ουμανιστικό και ανυπότακτο πνεύμα, με μια σκέψη που αναζητούσε την ορθότητα έξω από τα στερεότυπα, ήταν νομίζω τα απολύτως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Σταύρου Τσακυράκη. Και αυτά, μαζί με τη συνέπεια λόγων και έργων ήταν τα γνωρίσματά του, που τον έκαναν ξεχωριστό και θα μας λείψουν μαζί του», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass