«Eπεσαν» υπογραφές για την αναβάθμιση των F-16

• Θα είναι συνολικά 85, θα παραδίδονται 12 ετησίως και θα κοστίσουν περίπου 1,256 δισ. ευρώ

Δημοσίευση: 02 Μαϊ 2018 9:00

ΑΘΗΝΑ

Η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων ανακοίνωσε χθες πως υπογράφτηκε η επιστολή προσφοράς και αποδοχής της σύμβασης με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των 85 αεροσκαφών F-16.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση: «Σε εφαρμογή απόφασης του ΚΥΣΕΑ και κατόπιν εξουσιοδοτήσεως του κ. ΥΕΘΑ ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ υπέγραψε την 30ή Απριλίου 2018 την επιστολή προσφοράς και αποδοχής (Letter of Offer & Acceptance) που αφορά στη σύμβαση με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε F-16V». Σύμφωνα με το onalert.gr, το επόμενο βήμα είναι οι διαπραγματεύσεις των επιτελών του Ελληνικού Πενταγώνου με την Αμερικανική Πλευρά για το ουσιαστικό, τεχνικό μέρος του προγράμματος.“Θα το υπογράψουμε με ορισμένες αιρέσεις ότι θα δεχτούν κάποια πράγματα” μεταδίδει το OnAler που επικαλείται υψηλόβαθμη πηγή. Όπως ανέφερε η ίδια πηγή ενημέρωσης, οι επιτυχείς παρεμβάσεις, που έγιναν, έως τη Σαββατιάτικη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ήταν καθοριστικές, για να μειωθεί το ύψος των δόσεων από τα 248 εκατομμύρια, στην περιοχή περίπου των 150 εκατομμυρίων, με την μετακύλιση μέρους των αποπληρωμών για μετά το 2022.
Πρόσθεσε ότι για την ενεργοποίηση της σύμβασης θα καταβληθούν άμεσα 45 εκατομμύρια ευρώ. Προς ώρας το προσδιορισμένο κόστος είναι στα 1,256 δισ. ευρώ. Ωστόσο πρόκειται για ποσά καθαρά προϋπολογιστικά όπως διευκρινίζεται και όχι τα τελικά.
Σε κάθε περίπτωση τόνιζε ότι παρά το κλείσιμο της συμφωνίας λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, το βασικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, διατηρείται.
“Δεν είναι μόνο τα 84 αεροπλάνα. Είναι και τα 50άρια(F-16 Block 50) που θα αναβαθμίσουμε από μόνοι μας. Δηλαδή συνολικά το πρόγραμμα αφορά 123 αεροσκάφη. Δεν θα είναι όλα Viper. Θα υπάρχει κι ένα άλλο πρόγραμμα πιο εσωτερικό” ανέφερε και πρόσθετε με νόημα: “Δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη συμμετοχή αλλά θα πρέπει να τα πιστοποιήσουν αυτά που κάνουν”.
ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ F-16
Πάντως μετά την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και απαιτήσεων της Ελλάδας στις τεχνικές συζητήσεις, εκτιμάται βάσιμα ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος του 1,256 δισ. θα μειωθεί περαιτέρω, ακόμη και κάτω από την περιοχή του 1,1 δισ. ευρώ που είχε τεθεί ως “ταβάνι”, για την υλοποίηση του προγράμματος. Ακολούθως Αμερικανοί ειδικοί που θα έρθουν στην Ελλάδα, μετά από δοκιμές στο έδαφος, θα προχωρήσουν στην επιλογή του αεροσκάφους που θα αποτελέσει το πρωτότυπο.Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος προβλέπει ότι από την άφιξη του μαχητικού, που θα επιλεγεί, στην Αμερική θα απαιτηθούν 15 έως και 20 μήνες για την ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης.
Μεγάλη επιδίωξη πάντως και ταυτόχρονα μεγαλύτερη επιθυμία, είναι οι εργασίες στο πρωτότυπο να τελειώσουν εντός του 2020 και όχι το 2021. Άλλωστε η πρόοδος των εργασιών είναι μια παράμετρος της συμφωνίας που συνδέεται και με τις καταβολές των δόσεων. Δηλαδή όπως εξηγούσε στο OnAlert καλά ενημερωμένη πηγή, το πλάνο των δόσεων θα είναι τριμηνιαίο αλλά οι χρηματοροές αποπληρωμής μπορεί να πάνε και με τον μήνα ή ανα 45 ημέρες.
Μετά τη δημιουργία του πρωτοτύπου, το ελληνικό F-16 Viper θα ταξιδέψει πίσω στη χώρα μας. Ταυτόχρονα θα ολοκληρώνεται και το στήσιμο της γραμμής παραγωγής στην ΕΑΒ. Βάσει των έως τώρα σχεδιασμών, θεωρείται εφικτή η παράδοση σε ετήσια βάση τουλάχιστον 12 F-16 Viper.
ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΚΥΣΕΑ ΓΙΑ ΤΑ F-16
Να σημειωθεί πως το Σάββατο, 28 Απριλίου, το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε εκτάκτως, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Στην συνεδρίαση αυτή πάρθηκε η οριστική απόφαση για την αναβάθμιση των F-16.
Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ενημέρωσε το ΚΥΣΕΑ πως η πλευρά των ΗΠΑ έκανε, καταρχήν δεκτή, την αναθεωρημένη πρόταση της Ελλάδας. Μια πρόταση που λάμβανε υπόψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της Ελλάδας.
Μετά το αμερικανικό ΟΚ, το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε ομόφωνα το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 85 αεροσκαφών, με τον Πάνο Καμμένο να εκφράζει την ικανοποίησή του
Πηγές: ΑΠΕ- ΜΠΕ, onalert.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass