Σίριαλ η κόντρα με τους Τούρκους αξιωματικούς

• Υπάρχει ενδεχόμενο να σταλούν στην Τουρκία μέσω τρίτης χώρας, δήλωσε ο Λοβέρδος

Δημοσίευση: 03 Ιαν 2018 19:16

ΑΘΗΝΑ

«Η κυβέρνηση, εδώ και εβδομάδες, δεν διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Ερντογάν, ότι ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε να δρομολογήσει την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Οι οκτώ αξιωματικοί που κατέφυγαν στην Ελλάδα δεν μπορούν να εκδοθούν στην Τουρκία υπό τις παρούσες συνθήκες. Το αποφάσισε αμετάκλητα ο Άρειος Πάγος», δήλωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.
Τόνισε ότι η διαδικασία για την παροχή ασύλου στους αξιωματικούς δεν έχει τελεσιδικήσει, αλλά η κυβέρνηση δίνει δείγμα γραφής των διαθέσεών της.
«Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται τυχοδιωκτικά σε μια πολύ ευαίσθητη υπόθεση, παραβλέποντας ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και μέλος της Ε.Ε.», καταλήγει.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Αφού ακούσει την τοποθέτηση της κυβέρνησης, να ξαναγράψει τη δήλωσή της, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σχετικά με τη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη, αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει: «Η κ. Σπυράκη δεν άκουσε την τοποθέτηση της κυβέρνησης. Η κ. Σπυράκη να ακούσει την τοποθέτηση της κυβέρνησης. Η κ. Σπυράκη αφού ακούσει την τοποθέτηση της κυβέρνησης να ξαναγράψει τη δήλωσή της».

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΠΥΡΑΚΗ
«Ο κ. Τζανακόπουλος θα ήθελε προφανώς να γράφει και να εγκρίνει ο ίδιος τις ανακοινώσεις της Αντιπολίτευσης. Του συστήνουμε να κάνει λίγη ακόμη υπομονή...», απάντησε η Μ. Σπυράκη στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

 

ΑΙΧΜΕΣ ΛΟΒΕΡΔΟΥ
Την πρακτική της έμμεσης έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, πιθανολογεί ότι εξετάζει η κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση να εξετάζει την έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών σε μια τρίτη χώρα και από εκεί να εκδοθούν τελικώς στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, επειδή ο κ. Ερντογάν έχει επανειλημμένα ζητήσει την έκδοση των στρατιωτικών, ενδεχομένως κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα να συμφωνήθηκε η λύση της έμμεσης έκδοσης.
Αναφερόμενος στο θέμα του ασύλου, είπε ότι την θεωρεί λογική λύση δεδομένου ότι με απόφαση του Αρείου Πάγου έχει απαγορευθεί η έκδοση των οκτώ στρατιωτικών. Ωστόσο, θετική εισήγηση για χορήγηση ασύλου υπάρχει μόνον για έναν εκ των οκτώ.
Αλλά η απόφαση της κυβέρνησης να προσβάλλει την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου την περασμένη εβδομάδα έχει δημιουργήσει πολιτική και δικαστική διαμάχη.
Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης έκανε λόγο για «δουλική σπουδή» της κυβέρνησης και συμπλήρωσε ότι, σύμφωνα με δικές του πληροφορίες, η έφεση κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου έγινε σε αστυνομικό τμήμα.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΙΤΣΑ
«Η Ελλάδα δεν είναι καμία χώρα η οποία υποθάλπει πραξικοπηματίες και έχει ξεκαθαριστεί ότι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί δεν πρόκειται να εκδοθούν», απάντησε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στο ρ/σ ALPHA 9.89.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι «εμείς εκτιμούμε ότι η υπόθεση, πέρα από τη δικαιοδοτική αρμοδιότητα που έχουν αυτές οι δύο επιτροπές, πρέπει να πάει στο επίπεδο πλέον της Τακτικής Δικαιοσύνης», προσθέτοντας ότι στο ζήτημα του ασύλου που αφορά χιλιάδες ανθρώπους, «έχουμε συχνά την περίπτωση να έχει απορριφθεί και από τις δύο επιτροπές η χορήγηση ασύλου και ο αιτών να προσφεύγει αυτός στο Διοικητικό Εφετείο».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων επί του θέματος σχολίασε ότι «ανέξοδοι παλικαρισμοί δεν ωφελούν, ούτε κανείς μπορεί να ανησυχήσει απ’ αυτούς».
«Η πολλή επιθετικότητα μερικές φορές βλάπτει και στο τέλος κάνει αυτόν ο οποίος φραστικά επιτίθεται, να μένει στο κενό γιατί δεν μπορεί να εκπληρώσει αυτό που λέει» ανέφερε.

 

ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Η αντιπολίτευση σε αυτό το θέμα είτε δεν ξέρει τι της γίνεται, είτε σκοπίμως επιμένει να λέει ανακρίβειες και να κατηγορεί την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στη δικαιοσύνη», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφορικά με τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης σχετικά με την αίτηση ακύρωσης εκ μέρους της κυβέρνησης κατά της απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών για τον έναν εκ των 8 Τούρκων αξιωματικών.
Σημείωσε ότι η δικαιοσύνη θα είναι ο τελικός κριτής σε όλες αυτές τις υποθέσεις και υπογράμμισε ότι όλα γίνονται στο φως και δεν υπάρχει κανένα σκοτεινό σημείο.
Επισήμανε ότι το ζήτημα της επιστροφής των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία έχει κλείσει μετά τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου που απαγόρευσε την έκδοσή τους μετά από το σχετικό αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης.
Επισήμανε ότι ο λόγος που απαγορεύτηκε η έκδοσή τους είχε να κάνει, μεταξύ άλλων, με τις επιφυλάξεις τις οποίες εξέφρασε το ανώτατο δικαστήριο σε σχέση με την τήρηση της αρχής της δίκαιης δίκης στη γείτονα.
Υπογράμμισε ότι αυτό το ζήτημα έχει ολοκληρωθεί ως νομική διαδικασία, «επομένως δεν επίκειται ούτε επιτρέπεται η έκδοση των οκτώ, ανεξαρτήτως της έκβασης των αιτήσεων ασύλου τους».
Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε κατόπιν αυτών ότι το ζήτημα του ασύλου είναι μια διαφορετική υπόθεση.
«Έχουμε αυτή τη στιγμή τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου που αποφάσισε αντίθετα με την Πρωτοβάθμια Επιτροπή, να χορηγήσει άσυλο σε έναν από αυτούς», είπε, για να τονίσει πως αυτό που εκτίμησε η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι με δεδομένο πως δεν πρόκειται για μια απόφαση της διοικητικής αρχής (όπως είναι η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου), θα πρέπει η συγκεκριμένη υπόθεση εξαιτίας των λεπτών νομικών ζητημάτων που αφορά, να φτάσει μέχρι και τον τελευταίο βαθμό, δηλαδή να κριθεί από το διοικητικό εφετείο που θα κρίνει επί της προσφυγής που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση.
«Άρα εδώ δεν υπάρχει τίποτα που να είναι κρυφό και σκοτεινό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass