Πιο εμφανείς οι μεταμνημονιακές διαφορές ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Ποιοι οι στόχοι της κυβέρνησης για το 2018 και το διαφαινόμενο αφήγημά της για το εκλογικό 2019

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2018 22:08

Ολική επαναφορά της οικονομίας επιθυμεί να πετύχει η κυβέρνηση το 2018 με ορίζοντα εκλογών, τουλάχιστον επισήμως, το 2019. Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι παράλληλα με τον στόχο εξόδου από το Μνημόνιο το 2018, να οικοδομήσει μέτρα στήριξης της οικονομίας εξασφαλίζοντας -όσο είναι δυνατόν- αναπτυξιακή πορεία, αλλά και ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων και δη της πολύπαθης μεσαίας τάξης, που κλήθηκε να πληρώσει το μεγαλύτερο κόστος της οικονομικής κρίσης από την αρχή μέχρι και σήμερα.

Της Αλεξάνδρας Φωτάκη

Κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2018 στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησαν για τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό που ψηφίζει το ελληνικό κοινοβούλιο, με τον ΥΠΟΙΚ μάλιστα να αναγνωρίζει -έστω και έμμεσα- ότι είναι ένας προϋπολογισμός που εξακολουθεί να εμπεριέχει αδικίες, λόγω οικονομικού προγράμματος.
Η έξοδος από το μνημόνιο το 2018 θεωρείται ως μία ευκαιρία για αναγέννηση της οικονομίας που θα πρέπει να οικοδομήσει το νέο αναπτυξιακό - παραγωγικό μοντέλο στη χώρα για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της και την αποφυγή νέων αντίστοιχων περιπετειών.

ΣΤΟΧΟΣ ΠΡΩΤΟΣ: Ανάπτυξη και νέο παραγωγικό μοντέλο
«Το 2017 είναι το πρώτο έτος ουσιαστικής ανάπτυξης στον τόπο μετά από επτά χρόνια ύφεσης» τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αλλαγή των οικονομικών δεικτών κατά το 2017, αφού οι εξαγωγές στο πρώτο εννιάμηνο αυξήθηκαν κατά 7,6% και οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν 69% στην ίδια περίοδο, ενώ παράλληλα σημειώνεται ανάκαμψη σε όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας και του λιανικού εμπορίου.
Στους στόχους ανάπτυξης της οικονομίας περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής και δη του αγροτικού τομέα καθώς επίσης και του δευτερογενούς τομέα της μεταποίησης.
Η αξιοποίηση του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος και της ποικιλομορφίας της χώρας που αποδίδουν ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, εξαιρετικό κλίμα και ανθρώπινο δυναμικό υψηλής κατάρτισης και γνώσης, τέθηκε στο επίκεντρο του διαλόγου που ξεκίνησε η κυβέρνηση το 2017 με τα αναπτυξιακά συνέδρια σε όλη την Ελλάδα.
Το 2018 θα πρέπει να καταρτιστεί ένα ρεαλιστικό αναπτυξιακό σχέδιο κάθε περιφέρειας αξιοποιώντας τις επιμέρους δυνατότητες της κάθε περιοχής και να συνθέσει το νέο παραγωγικό μοντέλο, το αναπτυξιακό σχέδιο για ολόκληρη τη χώρα.
Μία διαδικασία η οποία όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη αποτελεί την εγγύηση ότι δεν θα επαναληφθούν τα τραγικά λάθη και θα ξεπεραστούν οι παθογένειες του παρελθόντος. Η ενίσχυση της παραγωγικής βάσης και η αποκατάσταση της θέσης της στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού που στοχεύει να πετύχει σύνδεση και συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων μερών που αναπτύσσουν και υλοποιούν δράσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη και σύνδεση της αγροδιατροφής και της μεταποιητικής βιομηχανίας με τον τουρισμό, με την κεντρική κατεύθυνση και τον συντονισμό της πολιτείας και σε Περιφερειακό επίπεδο εκτιμάται ότι θα δώσει νεα δυναμική στην ελληνική οικονομία, δημιουργώντας παράλληλα επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά και θέσεις εργασίας.
Η κυβέρνηση επιθυμεί επίσης την προσέλκυση ξένων επενδύσεων που στη βάση μίας αξιόπιστης και σταθερής οικονομίας θα μπορούσαν να δώσουν νέα ανάσα στη χώρα. Όπως δήλωσαν στην «Ελευθερία της Δευτέρας» κυβερνητικές πηγές το 2018 θα πρέπει να είναι έτος διατήρησης και ενίσχυσης της αναπτυξιακής δυναμικής που καταγράφει η ελληνική οικονομία, καθώς επίσης και του πολύ μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Παράλληλα η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την προώθηση φοροελαφρύνσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τον πρωθυπουργό να κάνει μάλιστα τη σχετική αναφορά κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας σημειώνοντας: «εγώ πιστεύω ότι μπορούμε και περισσότερο... Ξεπερνάμε στόχους, και πιστεύω ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο να προβούμε στις αναγκαίες μειώσεις στη φορολογία».

ΣΤΟΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ: Υποδομές
Την ίδια στιγμή η εικόνα της χώρας και η ζωή των πολιτών βελτιώνεται και με την ολοκλήρωση οδικών έργων, με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη να ανακοινώνει και εξοικονόμηση 750 εκατομμυρίων ευρώ από επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων, ενώ την ίδια στιγμή προχωρά ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά – αναλογικά διόδια, με το μέτρο να εφαρμόζεται μέχρι το τέλος του 2018, με αρχή την Εγνατία οδό. Παράλληλα προχωρούν οι διεργασίες για το μετρό της Θεσσαλονίκης, την επέκταση του μετρό της Αθήνας, αλλά και έργων υποδομής, που θα θωρακίσουν αποτελεσματικά τη χώρα απέναντι σε φυσικές καταστροφές.
Η βελτίωση των υποδομών είναι στους βασικούς στόχους της κυβέρνησης, αφού αποτελεί κρίσιμο σκαλοπάτι για την επίτευξη αναπτυξιακών στόχων.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΡΙΤΟΣ: Μείωση της ανεργίας και αύξηση του κατώτατου μισθού
Στα θετικά του 2017, καταγράφεται και η μείωση της ανεργίας στο 20% καθώς και το ότι το 2017 σε σχέση με το 2014, προκύπτει αύξηση της απασχόλησης κατά 293.258 θέσεις εργασίας ή ποσοστό 19,15%. Ποσοστά τα οποία η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει με στόχο δραστική μείωση της ανεργίας, με κίνητρα στους εργοδότες για να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις προσωπικού.
Τη δέσμευσή της επίσης για την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2018 και την εξεύρεση λύσης για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, που έχασαν το Ε.Κ.Α.Σ., εξέφρασε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Σε συνέντευξή της τις προηγούμενες μέρες η υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε τονίζοντας ότι στους στόχους της κυβέρνησης για το νέο έτος είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς και η ενίσχυση εκείνων οι οποίοι έχασαν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου «καθώς το ασφαλιστικό σύστημα στέκεται στα πόδια του, αφού πλέον έχουμε έναν πλεονασματικό ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης, καθημερινά μπορούμε να διορθώνουμε αδικίες και σιγά - σιγά θα βρεθεί μια λύση και για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και αυτό εκ μέρους της κυβέρνησης είναι δέσμευση».
Την ίδια στιγμή επιχειρείται να δοθούν κίνητρα στους εργοδότες προκειμένου να προχωρήσουν σε προσλήψεις ασφαλίζοντας τους εργαζόμενους τους και μεταξύ των κινήτρων που εξετάζονται είναι ακόμα και η μείωση προστίμων κατά 50% που τους έχουν επιβληθεί για ανασφάλιστη εργασία, υπό συγκεκριμένες πάντα προϋποθέσεις.
Κομβικό σημείο της αναπτυξιακής στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ουσιαστική επαναφορά του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα, οι βασικές αρχές του οποίου θα επανέλθουν σε ισχύ τον Σεπτέμβρη του 2018, σύμφωνα και με δηλώσεις της υπουργού Εργασίας.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟΣ: Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους
Όπως επισημαίνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου στην «ΕτΔ» στόχος είναι όσο βαδίζουμε έξω από το μνημόνιο να επιτευχθεί η περαιτέρω επούλωση των πληγών που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση με πρώτιστο μέλημα την ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους και την ενίσχυση του κόσμου της εργασίας.

ΣΤΟΧΟΣ ΠΕΜΠΤΟΣ: Eξοδος στις αγορές
Η έξοδος από το μνημόνιο με επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος έχει σαν στόχο και τη διαρκή και απρόσκοπτη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές χρήματος. Ήδη τα ιστορικά χαμηλά που καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων προεξοφλούν –όπως συνομολογούν όλοι - την επιτυχή έξοδο, από το μνημόνιο και την πρόσβαση στις αγορές.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του τέως προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος στις 7/12/2017 δήλωσε: «Τα πρώτα χρόνια έγιναν λάθη και στα πρώτα προγράμματα αυτοσχεδιάσαμε. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τις τράπεζες ήταν δαπανηρός και μη αποτελεσματικός. Είναι αλήθεια ότι στόχος ήταν να σωθούν οι επενδυτές εκτός Ελλάδας και γι’ αυτό είμαι υπέρ των κανόνων για το bail-in, έτσι ώστε να μην διασωθούν επενδυτές με χρήματα φορολογουμένων». Την ίδια στιγμή ο κ. Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας σημειώνοντας: «Πρόκειται για πολύ θετικές εξελίξεις που θα βοηθήσουν στην έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018».
Αξίζει να τονίσουμε επίσης ότι την έξοδο από το μνημόνιο και τη δυνατότητα εξόδου στις αγορές επιβεβαιώνει και η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να επιστρέψει στα επίπεδα του 2006. Στις 15 Δεκεμβρίου 2017, το 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου διαπραγματευόταν με απόδοση 4,065%. Δηλαδή κοντά στο επίπεδο του 4,015% στο οποίο είχε υποχωρήσει η απόδοση του ομολόγου τον Μάρτιο του 2016. Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα το περιθώριο - η διαφορά απόδοσης - από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο να υποχωρήσει κάτω από το 4% και συγκεκριμένα στο 3,765%. Ιστορικά, κάτω από το 4% το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων δεν είχε βρεθεί από τον Ιούλιο του 2006.
Η θετική πορεία των ομολόγων σε αντίθεση με αυτή του Χρηματιστηρίου επισημάνθηκε σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, με σχετικό ρεπορτάζ των Fianancial Times να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι σε αντίθεση με το Χρηματιστήριο το οποίο από την αρχή του έτους έχει υποχωρήσει κατά περίπου 16% με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2015, οι αποδόσεις των ομολόγων στο ίδιο διάστημα, έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 3% (σ.σ. ή στις αρχές του 2017 η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαινόταν στο 7%.).

ΠΙΟ ΕΜΦΑΝΕΙΣ ΟΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
Στο πλαίσιο που διαμορφώνεται σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, η πορεία εξόδου από τη μνημονιακή επιτροπεία και η κανονικότητα στην οποία εισέρχεται η χώρα και η οικονομία θα καταστήσει ακόμα πιο εμφανείς τις διαφορές και τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δύο πολιτικών προγραμμάτων που συγκρούονται, ανάμεσα στην παρούσα κυβέρνηση και την πρόταση της ΝΔ, σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες. Σημειώνουν δε ότι το μοντέλο που πρεσβεύει η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι αυτό της νεοφιλελεύθερης αντίληψης περί ανάπτυξης που βασίζεται στη συντριβή του κοινωνικού κράτους και την πλήρη ισοπέδωση της αγοράς εργασίας και συγκρούεται με αυτό της δίκαιης ανάπτυξης που έχει στο επίκεντρο την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και τη διοχέτευση των ωφελημέτων της ανάπτυξης στον κόσμο της εργασίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

ΤΣΙΠΡΑΣ: GREECE IS BACK
«Η Ελλάδα επέστρεψε» («Greece is back»). Αυτή η φράση - που χρησιμοποίησαν πρώτοι οι Έλληνες ομογενείς στο Σικάγο – και χρησιμοποίησε κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο Α. Τσίπρας, επιχειρείται να γίνει το μότο της κυβέρνησης, που θέλει να δημιουργήσει τη βεβαιότητα στους πολίτες ότι η Ελλάδα επέστρεψε και άφησε πίσω, όχι μόνο την κρίση αλλά και το μοντέλο που οδήγησε σε αυτή. Μία «πρωτοφανή οικονομική κρίση» με «μεγάλες κοινωνικές συνέπειες» που όμως βρίσκεται πια πίσω καθώς ο «λαός αντεπεξήλθε, με θυσίες» και «δίνοντας μια μάχη για ένα καλύτερο μέλλον», όπως έχει επαναλάβει αρκετές φορές ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης το 2017 κλείνει επιτυχώς ως προς τους στόχους που είχε θέσει και το 2018 ο πήχης μπαίνει ακόμα πιο ψηλά, με την έξοδο από το Μνημόνιο μετά από οκτώ χρόνια σκληρής λιτότητας να θεωρείται ότι θα αλλάξει τη ζωή των πολιτών και την εικόνα της χώρας. Μία έξοδος που η κυβέρνηση θέλει να ελπίζει ότι θα είναι και το επίτευγμα που θα επισκιάσει τα όποια λάθη και παραλείψεις έγιναν κατά τη θητεία της και θα την οδηγήσει σε μία νέα νίκη στην εκλογική αναμέτρηση του 2019...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass