ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ - ΧΟΙΡΙΝΟ - ΑΡΝΙ

Με τα... ρέστα του μερίσματος στα κρεοπωλεία

* Γ. Μπούρας (πρόεδρος Χοιροτρόφων): Δυστυχώς οι ελληνοποιήσεις συνεχίζονται

Δημοσίευση: 21 Δεκ 2017 22:09

Αυξημένη παρουσιάζεται από χθες η κίνηση στα κρεοπωλεία της Λάρισας, λίγο πριν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καθώς οι καταναλωτές έχοντας ρυθμίσει επείγουσες οικονομικές εκκρεμότητες με το κοινωνικό μέρισμα (όσοι το έλαβαν), τις συντάξεις που έχουν ήδη καταβληθεί και το δώρο των Χριστουγέννων (όσοι το έλαβαν πραγματικά), άρχισαν να σχεδιάζουν το …εορταστικό μενού. Η βολιδοσκόπηση για την επάρκεια των προϊόντων και η έρευνα στην αγορά για τις τιμές, έδωσε τη θέση της στις παραγγελίες, τουλάχιστον απ’ αυτούς που παρά την κρίση επιμένουν να αγοράζουν από τα κρεοπωλεία της γειτονιάς. Οι παραδοσιακές προτιμήσεις των Λαρισαίων παραμένουν το χοιρινό και το κοτόπουλο και σε δεύτερο βαθμό το αρνί. Όσον αφορά στη γαλοπούλα, αυτή έχει πιστούς πελάτες κάθε χρόνο, αρκεί να διαθέτουν γνώση για το μαγείρεμά της και να μην είναι στριμωγμένοι οικονομικά.


Σύμφωνα με τους Λαρισαίους κρεοπώλες οι τιμές σε όλα τα …χριστουγεννιάτικα είδη παραμένουν στα περσινά επίπεδα, ενώ στη γαλοπούλα καταγράφεται μια μικρή μείωση. Αναλυτικότερα οι τιμές κυμαίνονται στις ντόπιες γαλοπούλες (κυρίως από Μεγ. Ελευθεροχώρι και Θετίδιο Φαρσάλων) από 7,50-8,50 ευρώ/ κιλό, στο χοιρινό από 3,50-5,50 ευρώ/κιλό (ανάλογα το τμήμα του κρέατος, τη λιπαρότητα, κ.λπ.). Στο αρνί τα διαθέσιμα κιλά επηρεάζουν και την τιμή. Τα ολόκληρα, αλλά με λίγα κιλά (μέχρι 6κ) πωλούνται γύρω στα 6 ευρώ, μέχρι 10 κιλά 7-7,5 ευρώ\κιλό, ενώ τεμαχισμένο (χωρίς κεφάλι, συκωταριά) φθάνει και τα 9 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι οι εκτροφείς πούλησαν γαλοπούλα και οι κτηνοτρόφοι αρνί στα 4,5 ευρώ. Χθες λόγω ζήτησης η αγορά προμηθεύονταν γαλοπούλες και αρνιά έναντι 5-5,5 ευρώ.
* Γιάννης Μπούρας (πρόεδρος Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Ελλάδας)
«Δυστυχώς μέχρι και πριν από λίγες ημέρες η αγορά παρέμενε παγωμένη. Φαίνεται ότι οι περισσότεροι περίμεναν το μέρισμα για να ασχοληθούν με το χριστουγεννιάτικο τραπέζι». Αυτό δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Ελλάδας Γιάννης Μπούρας, σχολιάζοντας το κλίμα στην αγορά. «Δυστυχώς οι συγκυρίες δεν είναι ευνοϊκές. Από τη μία οι παράνομες εισαγωγές (ελληνοποιήσεις) συνεχίζονται, από την άλλη όλα όσα έχει υποσχεθεί η Πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση (π.χ. ισοζύγιο) δεν υλοποιούνται και η αγορά παραμένει άναρχη. Κάτι πάει να γίνει με τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ που τοποθετούν το καρτελάκι που φανερώνει τη χώρα προέλευσης, αλλά στα κρεοπωλεία το μέτρο δεν εφαρμόζεται μαζικά. Ακόμη και η αναγραφή στην ταμειακή μηχανή βρίσκεται εν αναμονή.
Όσον αφορά στις τιμές, αυτές πιθανότατα να σημειώσουν μια μικρή κάμψη. Έτσι το χοιρινό θα φύγει από τον παραγωγό σε τιμές 1,30-1,35 ευρώ/κιλό (πέρυσι πουλήθηκε 1,40 ευρώ/κιλό), με τον καταναλωτή να το αγοράζει από 3,5 ευρώ (κυρίως από σούπερ μάρκετ, που θα χρησιμοποιήσουν ως κράχτη, όπως γίνεται το Πάσχα με το αρνί) μέχρι και 6 ευρώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία που ποντάρουν στην προσωπική σχέση με τον πελάτη. Στα χοιρίδια γάλακτος (10-15 κιλών), η ζήτηση είναι περιορισμένη και ο παραγωγός ελπίζει να το πουλήσει στα 3,5 ευρώ/κιλό και τον καταναλωτή να το αγοράζει 8-9 ευρώ/κιλό.
Από τα παραπάνω συμπεραίνει κανείς ότι δεν ξαφνιάζει κανέναν η μείωση στον αριθμό χοιρομητέρων (περίπου 16.500) που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλία (κυρίως στον νομό Τρικάλων).
ΕΦΕΤ: ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
Με στόχο την προστασία των καταναλωτών στον τομέα της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων, καθώς και την προστασία τους από πρακτικές παραπλάνησης, ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) ενημερώνει τους καταναλωτές, ειδικά κατά την εορταστική περίοδο, να είναι προσεκτικοί στα παρακάτω:
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
* Κύρια σημεία προσοχής κατά την προμήθεια κρέατος:
 Η διάθεση του νωπού κρέατος πρέπει να γίνεται υπό ψύξη μεταξύ +2 βαθμούς Κελσίου και +5 βαθμούς Κελσίου, ενώ η διάθεση του κατεψυγμένου σε θερμοκρασία από -18 βαθμούς Κελσίου και κάτω. Το κρέας δεν πρέπει να διατίθεται εκτός ψύξης.
Ο καταναλωτής πρέπει να αναζητά τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που αποδεικνύουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο έλεγχο.
* Σημεία προσοχής κατά την προμήθεια κρέατος πουλερικών (όπως γαλοπούλες και κοτόπουλα) ή προϊόντων πτηνοτροφίας:
 Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε κατεψυγμένες.
 Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη μεταξύ +2 βαθμούς Κελσίου και +4 βαθμούς Κελσίου και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους. Οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη στους -18 βαθμούς Κελσίου ή σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
 Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), αποπτιλωμένες και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με τη μορφή σφραγίδας είτε, συνηθέστερα, σε καρτελάκι μιας χρήσης, κατάλληλα τοποθετημένο πάνω στο κρέας).
 Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).
 Τα κατεψυγμένα πουλερικά, τα οποία προέρχονται από ομαδική συσκευασία και πωλούνται ασυσκεύαστα, μπορούν να πωλούνται χωρίς ατομική ένδειξη, με την προϋπόθεση ότι οι ενδείξεις της δεύτερης συσκευασίας θα έχουν μεταφερθεί στην προθήκη του καταψύκτη πώλησης.
 Η διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (όπως πουλερικά ή αυγά ορνίθων) με ενδείξεις περί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. «ελευθέρας βοσκής», «εκτατικής εκτροφής», κ.ά.) πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό, κατά περίπτωση, σήμα που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. - «AGROCERT» για τις Ειδικές Πτηνοτροφικές Εκτροφές.
* Σημεία προσοχής κατά την προμήθεια κρέατος θηραμάτων:
 Κατά την αγορά σφαγίων άγριων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα να είναι εκσπλαχνισμένα και να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας τα θηράματα που διατίθενται ολόκληρα. Τυποποιημένα εισαγόμενα ή εγχώρια θηράματα πρέπει να φέρουν, επίσης, σήμανση καταλληλότητας και αναγραφή ημερομηνίας ανάλωσης.
* Σημεία προσοχής κατά την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων:
Τα συσκευασμένα τυριά θα πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης («οβάλ» σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, η ημερομηνία ανάλωσης θα πρέπει να αναγράφεται επάνω στη συσκευασία.
 Τα τυριά πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο.
 Τα προϊόντα που περιέχουν φυτικά λιπαρά (αντί ζωικού λίπους) είναι μη γαλακτοκομικά προϊόντα και πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.
* Σημεία προσοχής κατά την προμήθεια προϊόντων ζαχαροπλαστικής:
 Για την ασφάλεια ορισμένων προϊόντων ζαχαροπλαστικής, όταν αυτό απαιτείται, θα πρέπει τα προϊόντα αυτά να διατηρούνται στο ψυγείο στις ορθές θερμοκρασίες συντήρησης, για τις οποίες ο παρασκευαστής πρέπει να ενημερώνει τον καταναλωτή.
Ο παρασκευαστής πρέπει να ενημερώνει τον καταναλωτή για την ύπαρξη αλλεργιογόνων σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής.
Τέλος, ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει την ειδική γραμμή επικοινωνίας 11717, η οποία είναι στη διάθεση όλων των καταναλωτών και στην οποία μπορούν να αναφέρουν / καταγγέλλουν οιαδήποτε μη συμμόρφωση ή παράβαση της νομοθεσίας που μπορεί να υποπέσει στην αντίληψή τους.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass