Ερντογάν: Δεν βάζουμε στην άκρη την ελληνική σημαία

• ΚΚΕ: Η επίσκεψή του αναβάθμισε τις διεκδικήσεις της Τουρκίας

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2017 15:17

ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Το μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κομοτηνής επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά την προσευχή στο τζαμί της πόλης, Κιρ Μαχαλέ.

Ο κ. Ερντογάν περπάτησε από το τζαμί ως το σχολείο, και στη διάρκεια της διαδρομής μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας είχαν συγκεντρωθεί στις δυο πλευρές του δρόμου, προκειμένου να τον δουν από κοντά και να τον χειροκροτήσουν.
Χαιρέτισε πολλούς από αυτούς και είχε σύντομη συνομιλία μαζί τους, ενώ δέχθηκε και δώρα.
Στην είσοδο του σχολείου τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, που έχει την ευθύνη να τον συνοδεύει καθ' όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Αχμέτ Ιλχάν. Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της προσευχής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επισκεφθεί το σχολείο, όπου χαιρέτισαν τους μαθητές, οι οποίοι τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.
 Στο σχολείο ο κ. Ερντογάν συνομίλησε με μαθητές και καθηγητές στην αυλή, όπου, εκτός από μαθητές είχαν συγκεντρωθεί και μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας, όπως και έξω από αυτό.
Ο Ερντογάν εκφώνησε ομιλία στο προαύλιο του μειονοτικού σχολείου Τζελαλ Μπαγιάρ: «Είχαμε σημαντικές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις στην Αθήνα, οι οποίες ελπίζουμε ότι θα καρποφορήσουν. Είστε πολίτες της Ελλάδας και πρέπει να εργαστείτε για το καλό της».
Ο ίδιος ευχήθηκε να επισκεφθεί ξανά την Ελλάδα ως πρόεδρος της Τουρκίας και δήλωσε: «Η Ελλάδα χρωστά πολλά στην Τουρκία και η Τουρκία στην Ελλάδα». «Δώσατε αγώνα επιβίωσης τόσα χρόνια και σας συγχαίρω για αυτό. Θα προσπαθήσουμε για περισσότερη συνεργασία με την Ελλάδα», πρόσθεσε. Αποκάλεσε επανειλημμένως «ομοεθνείς» και «συμπολίτες» τους συγκεντρωμένους, ζητώντας να παραμείνουν «γέφυρα φιλίας» μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Επαναλαμβάνοντας αρκετά από σημεία του που είχε θέσει και στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό, επισήμανε πως στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης δόθηκαν αποζημιώσεις για «τα λάθη του παρελθόντος».
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Κανένα διπλωματικό επεισόδιο δεν υφίσταται, σχολίασαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, σχετικά με ρεπορτάζ της Καθημερινής, ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης, επεσήμανε προς τον Τούρκο πρόεδρο ότι δεν προβλέπεται στη συμφωνία των δύο μερών να εκφωνήσει λόγο από μικροφώνου στα παιδιά του μειονοτικού σχολείου της Κομοτηνής. «Όλα πηγαίνουν βάσει του συμφωνηθέντος προγράμματος», συμπλήρωσε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος. Το ρεπορτάζ για το μίνι διπλωματικό επεισόδιο, ανέφερε: Μίνι διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε στην είσοδο του σχολείου Τζελάλ Μπαγιάρ. Τούρκος πρόεδρος ζήτησε ένα μικρόφωνο να μιλήσει, και τότε ο υφυπουργός εξωτερικών Γ. Αμανατίδης του είπε χαρακτηριστικά: «Άλλα έχουμε συμφωνήσει κ. Πρόεδρε».Ο Ερντογάν αντέδρασε και στη συνέχεια κατέβηκε σε αίθουσα του σχολείου, όπου ανέφερε σε μια μαθήτρια ότι ζήτησε μικρόφωνο και δεν του το έδωσαν, με αποτέλεσμα -σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες- η κοπέλα να βάλει τα κλάματα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ
Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία, δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του σε αίθουσα ξενοδοχείου της Κομοτηνής.
Απευθυνόμενος σε μειονοτικούς της περιοχής, είπε ότι όπως η Τουρκία έχει "μία σημαία" έτσι και εδώ στην Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία. Δεν μιλάμε για αφομοίωση, αλλά για ενσωμάτωσή σας στην Ελλάδα.  
Στον τελευταίο του σταθμό στην Κομοτηνή, είπε ότι όποιες εθνικές καταγωγές και να υπάρχουν στην Τουρκία, όλες μαζί αποτελούν αυτόν τον έναν λαό. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Όποιες εθνικές καταγωγές και αν υπάρχουν, όλες μαζί αποτελούν τον ένα λαό.
Σημείωσε επίσης ότι όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της, αυτό ισχύει καθ' ολοκληρίαν και για την Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναχώρησε στις 16:55 από την Κομοτηνή για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με προορισμό την Τουρκία.
ΤΟ ΚΚΕ
«Η επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν στη χώρα μας, σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαίωσε το κλίμα που, τις προηγούμενες μέρες, με αμετροέπεια, καλλιεργούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη επίσκεψη ως "ιστορική"» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ. «'Αλλωστε, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, την ώρα, που μόνο μέσα στο 2017, μετριούνται σε χιλιάδες οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων από την Τουρκία, ενώ λίγο πριν την επίσκεψη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, σε συνέντευξή του επανέφερε όλες τις γνωστές προκλήσεις και διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας, με αποκορύφωμα το αίτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης».
Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι η επίσκεψη Ερντογάν, έδωσε επιπλέον την ευκαιρία στην τουρκική ηγεσία, «που κατέχει το 40% της Κύπρου και τώρα έχει εισβάλει και κατέχει και συριακά εδάφη, να θέσει το συνολικό πλαίσιο των τουρκικών διεκδικήσεων, μέσα από την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης, να προβάλλει τις εμμονές της για "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο, να παρέμβει στη Θράκη, επιδιώκοντας την αξιοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας, που είναι Έλληνες πολίτες, προς όφελος των συμφερόντων της τουρκικής αστικής τάξης, σύμφωνα και με την πρακτική που ακολουθεί σε άλλες περιοχές των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής».
«Στην πράξη, η επίσκεψη που προετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αναβάθμισε τις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και το οδυνηρό αυτό αποτέλεσμα δεν μπορεί να "ξεπλυθεί" με τη διαφήμιση οικονομικών συμφωνιών, ανάμεσα σε τμήματα του ελληνικού και τουρκικού κεφαλαίου, απ' τις οποίες οι λαοί δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ κι αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως η ένταξη και η σύνδεση των δύο χωρών στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κάθε άλλο παρά βοηθά στην ειρήνη και στην ασφάλεια των λαών. Η κυβέρνηση, όπως και τα άλλα αστικά κόμματα, που στηρίζουν τον ευρω-νατοϊκό και καπιταλιστικό μονόδρομο της χώρας, έχουν ευθύνες γιατί παραπλανούν το λαό μας, ότι μέσα σ' αυτές τις ενώσεις και γύρω από στρογγυλά τραπέζια και επιχειρηματικές μπίζνες θα λυθούν τα προβλήματα προς όφελος των λαών» προσθέτει το ΚΚΕ και συμπληρώνει:
«Ο λαός μας δεν πρέπει να εφησυχάζει, με τα παραμύθια που του αραδιάζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, πως δήθεν με επιδέξιους διπλωματικούς χειρισμούς, πότε με "ζεμπεκιές" και "κουμπαριές" και πότε με την ανάπτυξη των διάφορων επιχειρηματικών σχεδίων, θα ξεπεραστούν σχεδιασμοί που είναι συνδεδεμένοι με βαθύτερες αιτίες και ισχυρά ανταγωνιστικά συμφέροντα» τονίζει το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας πως «ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, που διεξάγεται για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων είναι, όπως κι οι οικονομικές κρίσεις, "νύχι-κρέας" με αυτό το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα».
«Χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη των λαών κι από τις δυο μεριές του Αιγαίου, για να αντιπαλέψουμε τον εθνικισμό, κάθε επιδίωξη αλλαγής συνόρων, κάθε αλλαγή διεθνών συνθηκών, που οδηγεί στην αιματοχυσία των λαών. Να δυναμώσει η πάλη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα βάλουν μια και καλή ένα τέρμα στις αιτίες που δημιουργούν τον πόλεμο» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.
Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Η επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν δεν οδήγησε σε κανένα θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, το αντίθετο, δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, μιλώντας σε συγκέντρωση οικονομολόγων.
 Μετά την επίσκεψη Ερντογάν βελτιώθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι απλό το ερώτημα και δυστυχώς η απάντηση καθαρή, όχι, ανέφερε η κ. Γεννηματά
 Τα ελληνικά συμφέροντα και οι εθνικές θέσεις υπέστησαν δεινό πλήγμα, υπογράμμισε και τόνισε πως «οι απροκάλυπτα αναθεωρητικές τοποθετήσεις Ερντογάν, η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, η ανάδειξη ανύπαρκτων μειονοτικών θεμάτων όχι μόνο δεν συνέβαλαν στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων - όπως θα θέλαμε και για την οποία η Παράταξή μας εργάζεται - αλλά το αντίθετο, τις οδήγησαν πολλά βήματα πίσω».
 «Η ανύπαρκτη προετοιμασία της επίσκεψης [και το κακό της timing] από πλευράς κυβέρνησης έβλαψε καίρια τα ελληνικά συμφέροντα, επισήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέροντας πως «για μια ακόμη φορά μετά το μεγαλειώδες φιάσκο της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ έχουμε ένα νέο φιάσκο που προκαλείται από τους κυβερνητικούς ερασιτεχνισμούς, που δυστυχώς όμως έχει βαθύτατα ζημιογόνες συνέπειες για τα πάγια και διαχρονικά συμφέροντα της χώρας μας».

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Η Συνθήκη της Λωζάνης ισχύει και έχει διάρκεια

Μετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την Κομισιόν θέση για τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με την «ανάγκη επικαιροποίησης» της συνθήκης της Λωζάνης, πήρε χθες και το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.
«Η Συνθήκη της Λωζάνης ισχύει και έχει διάρκεια» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Μαρία Άντεμπαρ, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας για το θέμα.
*Το γεγονός της επίσκεψης Τούρκου Προέδρου ύστερα από 65 χρόνια έχει ένα ειδικό βάρος, με δεδομένο ακριβώς το ότι επενδύθηκαν πολλά, τόσο επικοινωνιακά όσο και πολιτικά, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον Alpha Κύπρου.
Και πρόσθεσε ότι τα πράγματα πήγαν πολύ καλά, καθώς η κυβέρνηση δεν έμεινε μόνο στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.
Στη συνέντευξή του ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως η ελληνική Κυβέρνηση πήρε μια τολμηρή πρωτοβουλία να προσκληθεί ο Τούρκος Πρόεδρος, καθώς όπως πρόσθεσε, «είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να παίξουμε τον ρόλο του πυλώνα σταθερότητας σε μια ευρύτερη περιοχή που βιώνει πολλαπλές και επικαλυπτόμενες κρίσεις».
Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε την ανάγκη η χώρα μας να τείνει χείρα φιλίας προς τη γείτονα, «ώστε να αναβαθμίσουμε τη σχέση μας πράγμα που μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για τις δυο χώρες αλλά και για την ευρύτερη περιοχή». Μια αναβαθμισμένη πολιτική και διπλωματική σχέση Ελλάδας-Τουρκίας μπορεί να παίξει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή, τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε πως αυτή η επιδίωξη αφορά και τις δυο χώρες, και ως προς αυτήν την κοινή επιδίωξη τα πράγματα πάνε ακριβώς σύμφωνα με τον προγραμματισμό και των δύο κυβερνήσεων.
«Ο τρόπος που τοποθετήθηκαν οι δύο ηγέτες ήταν απολύτως ειλικρινής και ανοιχτός, δεν κρύφτηκαν οι διαφωνίες. Αυτό στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι τα σημεία σύγκλισης», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναφέρθηκε στη δέσμευση υλοποίησης της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό αλλά και στη δέσμευση για επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό.
Παρά το γεγονός ότι τονίστηκαν οι διαφορετικές οπτικές σε συγκεκριμένα ζητήματα, η επίσκεψη αυτή θα παίξει σημαντικό ρόλο στο άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των δύο χωρών, υπογράμμισε εξάλλου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για τις διαφορετικές θέσεις που εκφράστηκαν σε ορισμένα θέματα από τους δύο ηγέτες τόνισε ότι είναι θετική η συζήτηση επί των θεμάτων που υπάρχουν διαφωνίες, ώστε να αρχίσουν σιγά σιγά να επιλύονται. Και συμπλήρωσε πως «αυτή η πρωτοβουλία λοιπόν στέφεται με επιτυχία. Οι κυβερνήσεις δεν είναι για να ανταλλάσουν φιλοφρονήσεις όταν τα πράγματα πάνε καλά αλλά να παίρνουν και πρωτοβουλίες ώστε να βελτιώνονται οι σχέσεις μεταξύ των κρατών», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος.
Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη Θράκη, αυτή είναι συμφωνημένη και απολύτως θεμιτή και εύλογη. Δεν υπάρχει ανησυχία, άλλωστε ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, επεσήμανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass