ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΑΠΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Μισθός σ’ όλους τους αντιδημάρχους, αποζημίωση για «λίγους» δημοτικούς συμβούλους

* Ποιες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στα 140 άρθρα του πολυνομοσχεδίου για την αυτοδιοίκηση

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2017 22:50
Αποζημίωση με βάση τη χιλιομετρική απόσταση από τον τόπο κατοικίας θα λαμβάνουν δημοτικοί σύμβουλοι. Ενώ οι αντιδήμαρχοι θα λαμβάνουν αντιμισθία Αποζημίωση με βάση τη χιλιομετρική απόσταση από τον τόπο κατοικίας θα λαμβάνουν δημοτικοί σύμβουλοι. Ενώ οι αντιδήμαρχοι θα λαμβάνουν αντιμισθία

Θέτοντας «κόφτη» τα 10 χιλιόμετρα (απόσταση κατοικίας από την έδρα του δήμου), το υπουργείο Οικονομικών ανέτρεψε την ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών κι έτσι στο πολυνομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται ότι μόνο λίγοι δημοτικοί σύμβουλοι θα λαμβάνουν αντιμισθία για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου κι έως τέσσερις φορές το μήνα (υπολογίζεται σε 29 ευρώ – καθαρά – για κάθε συνεδρίαση).

Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζει το συνολικό κόστος από τη ρύθμιση αυτή για όλους τους δήμους στα 6.730.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Αντίθετα, στην τελική μορφή του πολυνομοσχεδίου διατηρήθηκε η διάταξη για παροχή αντιμισθίας σ’ όλους τους αντιδημάρχους, διάταξη που θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των δήμων με 11 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση (σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το πολυνομοσχέδιο, το κόστος θα το επιβαρυνθούν οι ίδιοι οι ΟΤΑ).

«Η απάλειψη της συνάρτησης της παροχής αντιμισθίας με το πληθυσμιακό κριτήριο αποσκοπεί στην αποκατάσταση της αρχής της ισότητας, ενώ ταυτόχρονα ευνοεί τη συμμετοχή ικανών προσώπων, χωρίς οικονομική δυνατότητα, σε σημαντικές θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου και προστίθεται:

«Εξάλλου, η τροποποίηση αυτή θα έχει ελάχιστη αν όχι μηδενική επιβάρυνση στους προϋπολογισμούς των δήμων καθώς με βάση την ισχύουσα διάταξη τα αιρετά όργανα που δεν δικαιούνται αντιμισθίας λαμβάνουν τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής τους θέσης. Συνεπώς, με βάση το ισχύον καθεστώς, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν από τον προϋπολογισμό τους το μισθό της οργανικής θέσης των αντιδημάρχων που δεν λαμβάνουν αντιμισθία».

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Με το πολυνομοσχέδιο εισάγεται η υποχρεωτική αποζημίωση των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων, εφόσον δεν λαμβάνουν αντιμισθία, για τη συμμετοχή τους σε ένα μέγιστο όριο συνεδριάσεων κάθε μήνα, το οποίο ορίζεται σε τέσσερις. Η αποζημίωση αυτή, η οποία θα βαρύνει τους προϋπολογισμούς των επιμέρους Δήμων, δεν αποτελεί αμοιβή, αλλά καταβάλλεται με σκοπό την κάλυψη βασικών δαπανών σχετικών με τη συμμετοχή των συμβούλων στα δημοτικά συμβούλια.

Δικαιούχοι της καταβολής αποζημίωσης είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι των οποίων η κατοικία τους βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των δέκα χιλιομέτρων από την έδρα του δήμου, έστω κι αν η δημοτική ή η τοπική κοινότητα στην οποία διαμένουν βρίσκεται εντός της δημοτικής ενότητας που φιλοξενεί την έδρα του δήμου.

Εξαιρούνται του δικαιώματος λήψης της αποζημίωσης οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγονται σε δημοτικές ενότητες δήμων που βρίσκονται στις πέντε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, ήτοι στην Α΄ και Β΄ Αθηνών, Α΄ και Β΄ Πειραιά και Α΄ Θεσσαλονίκης. Επίσης εξαιρούνται εκείνοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγονται στους λοιπούς δήμους της χώρας, εφόσον η κατοικία τους απέχει λιγότερο από δέκα χιλιόμετρα από την έδρα του δήμου.

Αντιθέτως λαμβάνουν την αποζημίωση οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγονται στους νησιωτικούς δήμους των περιφερειών Α΄ και Β΄ Πειραιά.

Επιπρόσθετα, εισάγεται το δικαίωμα άρνησης λήψης της σχετικής αποζημίωσης ή αντιμισθίας, καθώς και η δυνατότητα παραχώρησης αυτής προς κοινωνικό σκοπό.

ΜΕ 140 ΑΡΘΡΑ

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 140 άρθρα με ρυθμίσεις για θέματα της Αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις.

Ειδικότερα στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται:

-Στο Α΄ΜΕΡΟΣ (πρώτα 14 άρθρα) ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΔΕΥΑ.

-Στο Β΄ΜΕΡΟΣ (άρθρα από 15 έως 140) ρυθμίσεις που αφορούν την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων τους. Μεταξύ αυτών:

-Διαδημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού για τη λειτουργία ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού,

-Ρυθμίσεις για τα ΔΗΠΕΘΕ,

-Αντιμισθία Αντιδημάρχων – Αποζημιώσεις δημοτικών συμβούλων

-Διαχείριση πάγιας προκαταβολής,

-Μεταφορά μαθητών,

-Ρυθμίσεις οφειλών προς ΟΤΑ α΄ βαθμού

-Κάλυψη οργανικών θέσεων σε Ο.Τ.Α. α’ βαθμού από προσωπικό που κατατάχθηκε σε προσωρινούς πίνακες διοριστέων του Α.Σ.Ε.Π. και απασχολήθηκε, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 21 παρ. 4 του ν. 3584/2007

-Επιλογή προϊσταμένων ΟΤΑ α΄ βαθμού

-Μέσα Ατομικής Προστασίας και μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.

-Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

-Θέματα Δημοτικών Αστυνομικών – Με Άρση δυσμενών συνεπειών από τη διαθεσιμότητα και την υποχρεωτική κινητικότητα

-Διορισμός καταταγέντων σε πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ σε περίπτωση κατάργησης ή λύσης των νομικών προσώπων ΟΤΑ στα οποία έχουν κατανεμηθεί.

-Διορισμοί βάσει πινάκων οριστικών αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ που έχουν εκδοθεί από 1.1.2009 έως 31.12.2015

-Παροχή κινήτρων σε εργαζόμενους από Ο.Τ.Α. παραμεθόριων και νησιωτικών περιοχών

-Παύση πειθαρχικών διώξεων δημοτικών υπαλλήλων και αρμοδίων προς διορισμό οργάνων των ΟΤΑ για μη χορήγηση στοιχείων εργαζομένων

-Μετατάξεις και αποσπάσεις προσωπικού στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α.

-Χρήση «Τερματικών συσκευών ασφαλών πληρωμών» στους ΟΤΑ

-Ρυθμίσεις οφειλών προς Ο.Τ.Α. α’ Βαθμού

-Μεταβίβαση σχολικών ακινήτων στους Δήμους

-Παύση πειθαρχικών διώξεων δημοτικών υπαλλήλων και αρμοδίων προς διορισμό οργάνων των ΟΤΑ για μη χορήγηση στοιχείων εργαζομένων.

 

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass