ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΝΩ Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΣΤΕΙΛΕ ΦΡΕΓΑΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ

Ας μην γαβγίζει πολύ η Τουρκία για την Κυπριακή ΑΟΖ

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2017 16:15

ΑΘΗΝΑ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία αναφορικά με την κυπριακή ΑΟΖ.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και με αφορμή τις τουρκικές απειλές για τις γεωτρήσεις της Λευκωσίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Αποτελεσματικός σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει».
«Η φιλία και η σταθερότητα χρειάζεται όλες οι χώρες -και είναι απαραίτητη προϋπόθεση- να σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό. Θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαίτερα ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που πολλές φορές αρέσκεται να μη σέβεται την ουσιώδη προϋπόθεση για ειρήνη, σταθερότητα, συνεργασία.
Το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό. Παραμένουμε στην προσπάθεια τις διαφορές να τις λύνουμε άμεσα από τον διάλογο, αλλά και αποφασιστικά προκειμένου να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας. Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι όποιος έχει σχέσεις στρατηγικής δημιουργεί ερείσματα, δεν αλλάζει θέσεις σαν τα πουκάμισα, διαπραγματεύεται αλλά ταυτόχρονα έχει καταφέρει να δημιουργεί ερείσματα και δυνατότητες να πετυχαίνει. Μπορεί να μην πετύχαμε τη λύση του Κυπριακού τώρα, αλλά θα παραμείνουμε στην επιδίωξη να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου. Στην εξωτερική πολιτική αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει. Αποτελεσματικός φύλακας είναι αυτός που δεν γαβγίζει. Εμείς δεν βγάζουμε μεγάλες κορόνες. Δεν γαβγίζουμε πολύ. Ας κρατήσουν και αυτή τη ρήση και οι γείτονές μας. Οταν φωνάζεις πολύ και δημιουργείς φασαρία, δεν κάνεις καλό ούτε στα σχέδιά σου, ούτε μπορείς να πετύχεις πολλά πράγματα. Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει βασικός πυλώνας στην περιοχή».
ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ
ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΦΡΕΓΑΤΑ
Εν τω μεταξύ κάτω από τουρκικό μάτι συνεχίζονται οι εργασίες του «West Capella» προκειμένου να αρχίσει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως ανακοίνωσε χθες το Γενικό Επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων η φρεγάτα TCG Gökçeada (F 494) παρακολουθεί το σκάφος που πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο ανοικτά των ακτών της Κύπρου.
«Η φρεγάτα εκπληρώνει το καθήκον της στην ανατολική Μεσόγειο παρακολουθώντας το West Capella το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Έχει σημασία να αναφέρουμε ότι κοντά στο σημείο που σταθεροποιείται το πλωτό γεωτρύπανο West Capella βρέθηκε και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush.
 Μέχρι χθες το μεσημέρι , το αμερικανικό αεροπλανοφόρο έπλεε βορειοδυτικά του γεωτρύπανου και αργότερα βορειοδυτικά, εντός του FIR Λευκωσίας και της Κυπριακής ΑΟΖ, πάντα σε σχετικά κοντινή απόσταση από το γεωτρύπανο.
Το «West Capella», που έχει ναυλωθεί από τη γαλλική Total και την ιταλική Eni, έλαβε θέση από την Τετάρτη για την έναρξη ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανοικτά της Κύπρου, στο πλαίσιο της απόφασης της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκήσει κυριαρχικά της δικαιώματα.
ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ
Η Τουρκία θα λάβει μέτρα μετά την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο από την ελληνοκυπριακή πλευρά, προειδοποίησε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Πρόσθεσε παράλληλα ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα σε αυτά τα κοιτάσματα. Ο Τσαβούσογλου εξήγησε πως τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Τουρκίας συνεργάζονται για να καταρτίσουν ένα σχέδιο με τα μέτρα που θα ληφθούν σε απάντηση στις «μονομερείς», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της ελληνικής πλευράς.
Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι η αποστολή ενός πλοίου γεωτρήσεων δείχνει την «ανειλικρίνεια» της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass