ΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

Δώρο στο ΚΚΕ συμφωνία Κρητικής Οργάνωσης με ΕΑΜ

Δημοσίευση: 07 Απρ 2017 12:54

ΑΘΗΝΑ

Ένα έγγραφο συμφωνίας από το 1943, από το χέρι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, έκανε δώρο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Πρόκειται για μία συμφωνία μεταξύ της ιδρυθείσας με αγγλική πρωτοβουλία και φιλοβασιλικής Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης και του ΕΑΜ.

Στη συνάντηση που είχαν ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως χαρίζει αυτό το έγγραφο που προέρχεται από το "Αρχείο Κωνσταντίνου Μητσοτάκη" στον ΓΓ του ΚΚΕ, καθώς - όπως είπε - "δεν θα υπάρχει στο αρχείο του κόμματος".
Δήλωσε πως πρόκειται για την "Συμφωνία της Θερίσσου", η οποία - όπως είπε - είχε σαν αποτέλεσμα την αποτροπή του Εμφυλίου στην Κρήτη. Ο κ. Κουτσούμπας είδε με ενδιαφέρον το έγγραφο και απάντησε πως αν δεν υπάρχει στο αρχείο του κόμματος, θα τοποθετηθεί εκεί.
Η συμφωνία
Η συμφωνία υπογράφηκε την 7η Νοεμβρίου 1943 στο χωριό Μεσκλά, λίγο μακρύτερα από το Θέρισσο μεταξύ των οργανώσεων ΕΟΚ και ΕΑΜ. Πρωτεργάτης της υπογραφής της συμφωνίας ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος και συνέταξε το σχετικό χειρόγραφο.
Τη συμφωνία διαπραγματεύθηκαν και υπέγραψαν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από την πλευρά της ΕΟΚ και ο Μιλτιάδης Πορφυρογένης από την πλευρά του ΕΑΜ.
Η συμφωνία του Θερίσσου συμπληρώθηκε με την συμφωνία της Τρομάρισσας, η οποία υπεγράφη την 15 Σεπτεμβρίου 1944.
Η ΕΟΚ
Σύμφωνα με μελέτη του ιστορικού Γιάννη Σκαλιδάκη, την 1η Οκτωβρίου 1942, ο επικεφαλής της Βρετανικής Συμμαχικής Αποστολής στην Κρήτη ταγματάρχης Tom J. Dunbabin, ανακοίνωσε την ίδρυση της ΕΟΚ, που επιτεύχθηκε φέρνοντας σε επαφή παράγοντες από διαφορετικά μέρη της Κρήτης, ενσωματώνοντας την παλιότερη οργάνωση ΑΕΑΚ (Ανωτάτη Επιτροπή Αγώνος Κρήτης) και εξασφαλίζοντας τη συνεργασία των οπλαρχηγών Μπαντουβά και Πετρακογιώργη.
Για τους Βρετανούς, η νέα αυτή οργάνωση "ήρθε την κατάλληλη στιγμή", ως εναλλακτική στο αναπτυσσόμενο ΕΑΜ.
Τον Μάρτιο του 1943, ο Dunbabin μαζί με τον επικεφαλής του Τομέα Κρήτης της SOE Καΐρου, επίσης ταγματάρχη Jack Smith-Hughes και τους Απόστολο Κατεχάκη και Αριστείδη Καστρινογιάννη επισκέφτηκαν τον πρωθυπουργό Εμμανουήλ Τσουδερό στο Κάιρο, ο οποίος αναγνώρισε εκ μέρους της κυβέρνησης τη νέα οργάνωση και τους τοπικούς στρατιωτικούς αρχηγούς της".

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass