ΜΕΡΚΕΛ: ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Τζανακόπουλος: Ισως θετική εξέλιξη σήμερα

* Μοσκοβισί: Εφικτή η συμφωνία με καλή θέληση

Δημοσίευση: 07 Απρ 2017 8:20

ΑΘΗΝΑ

Με στόχο τη λύση στο Eurogroup εργάζεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. Τη σχετική διαβεβαίωση έδωσε η ίδια, σύμφωνα με πληροφορίες, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.


Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, αφού είχε ολοκληρωθεί η επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Αθήνα (και άρα είχαν γίνει γνωστά τα μηνύματα του πρωθυπουργού), η γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε να μιλήσει με τον ομόλογό της. Στην τηλεφωνική συνομιλία που ακολούθησε, η 'Αγγελα Μέρκελ δήλωσε προσηλωμένη στην κατεύθυνση της επίλυσης, πιο συγκεκριμένα ότι εργάζεται προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στο αυριανό Eurogroup.
Πρώτα ψαλίδι στις συντάξεις και εν συνεχεία περικοπές στο αφορολόγητο περιλαμβάνει η συμβιβαστική λύση που καλούνται να εγκρίνουν η κυβέρνηση με τους Θεσμούς.
Ο Δ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν υπάρχει σενάριο για παράταση της αξιολόγησης μέχρι τον Σεπτέμβρη, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" στον ΑΝΤ1 και εξέφρασε την πεποίθηση ότι πάρα πολύ σύντομα θα υπάρξει λύση.
"Θεωρώ ότι τα πράγματα είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν σε μια πολύ θετική εξέλιξη, αύριο. Νομίζω ότι όλοι έχουν συνειδητοποιήσει στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα έχει πετύχει εντυπωσιακά δημοσιονομικά αποτελέσματα. Για πρώτη φορά είμαστε σε πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος" τόνισε.
Η συμφωνία του Φλεβάρη που είναι το βασικό περίγραμμα εντός του οποίου γίνονται αυτή τη στιγμή διαπραγματεύσεις, έχει να κάνει με 1% αρνητικά και 1% θετικά μέτρα για το 2019 και 1% αρνητικά και 1% θετικά μέτρα για το 2020. Το ποια θα είναι αυτά θα ανακοινωθεί επισήμως όταν υπάρξει τελική συμφωνία. Επίσης, στα θετικά μέτρα θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε επίσημες ανακοινώσεις όταν κλείσει το πακέτο της συμφωνίας, τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι την τελευταία εβδομάδα κι ενώ βρισκόμασταν πάρα πολύ κοντά σε συμφωνία, υπήρξαν ενστάσεις που είχαν να κάνουν με το ότι διαφορετικοί θεσμοί είχαν διαφορετικές προβλέψεις για το δημοσιονομικό του 2019.
«Εμείς είχαμε λόγους να πιστεύουμε ότι η όλη συζήτηση ήταν προσχηματική, αλλά παρόλα αυτά κάναμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές και να βρεθεί μια αποτελεσματική λύση που θα σέβεται το περίγραμμα συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου» υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι είμαστε σε αυτόν τον δρόμο».
Αυτά που συζητάμε δεν τα λέει η κυβέρνηση μόνο, συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος, λέγοντας ότι βγήκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και είπε ότι η αξιολόγηση δεν κλείνει επειδή υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις πάνω στο τραπέζι.
Είναι σαφές ότι και η ίδια η Κομισιόν λέει πως την κύρια ευθύνη δεν την έχει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά κάποιοι από τους δανειστές, κατέστησε σαφές ο υπουργός.
Ο κ. Τζανακόπουλος άσκησε δριμεία κριτική σε ευρωβουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ που, όπως είπε, «έφτασαν σε σημείο να κατηγορήσουν την Κομισιόν ότι δεν επιρρίπτει τις ευθύνες για την καθυστέρηση στην κυβέρνηση και να την κατηγορήσουν ότι παίζει το παιχνίδι του Έλληνα πρωθυπουργού».
«Αν δεν είχε υπάρξει η πολιτική αλλαγή του 2015 πολλά θα ήταν πολύ χειρότερα για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία» υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ χαρακτήρισε την πολιτική πλατφόρμα της ΝΔ ως «σοκ και δέος».
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε μια στρατηγική συμπόρευση, εδώ και πάρα πολύ καιρό και καλώς κάνουν και συναντώνται και παρουσιάζουν την πολιτική πλατφόρμα τους ο καθένας στον λαό, ώστε ο λαός να μπορεί να κρίνει» πρόσθεσε
Ο Π. ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ
"Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών είναι εφικτή εάν όλα τα μέρη δείξουν καλή θέληση", αναφέρει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως Πιέρ Μοσκοβισί σε ανάρτησή του στο Twitter.
Ο κ. Μοσκοβισί προσθέτει επίσης ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πιέσει γι΄ αυτό, στο Eurogroup στη Βαλέτα".
Υπενθυμίζεται ότι ο Επίτροπος είχε επισημάνει στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη, απευθυνόμενους στους ευρωβουλευτές την πεποίθηση της Κομισιόν πως μια συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας είναι δυνατή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, προσθέτοντας πως μπορεί να δημιουργηθούν κίνδυνοι, αν η συμφωνία δεν επιτευχθεί γρήγορα.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως μια συμφωνία στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων μέσα στις επόμενες εβδομάδες δεν είναι μόνο δυνατή, αλλά και απαραίτητη για να περιοριστούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με μια καθυστέρηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass