ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ, ΔΑΠΑΝΕΣ, ΥΠΕΤΙΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΖΗΜΙΩΣΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Τσίπρας: Εξεταστική για το "πάρτι" στην Υγεία

* Λεβέντης: Ο κόσμος είναι ανάστατος με τα νοσοκομεία

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2017 9:46

ΑΘΗΝΑ

Πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής «για τα σκάνδαλα στην Υγεία» θα καταθέσουν τις επόμενες ημέρες βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, μετά την ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων.


Όπως ανέφερε, ο κ. Τσίπρας, το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει τα σύννεφα στον χώρο της Υγείας, με δημοσιεύματα, δικογραφίες, εισαγγελικές παρεμβάσεις, «το ένα σκάνδαλο πίσω από το άλλο».
Διευκρίνισε πως μιλάει για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, το «μαύρο» χρήμα, όπως είπε, που πήγαινε υπό μορφή διαφημίσεων σε κολλητούς και ημετέρους και ρώτησε «γιατί δεν έλεγαν τίποτα τα ΜΜΕ επί πέντε χρόνια».
Αναφέρθηκε επίσης στην υπόθεση της Novartis, καθώς και σε υπερτιμολογήσεις.
«Το πάρτι που έγινε στην Υγεία τα προηγούμενα χρόνια θα έρθει στην επιφάνεια μέχρι και το τελευταίο δεκαδικό ψηφίο και οι ευθύνες όπου υπάρχουν θα αποδοθούν είτε είναι πολιτικές είτε ποινικές» διεμήνυσε.
Πρόσθεσε μάλιστα πως «δεν μας ενδιαφέρει το θέμα της παραγραφής, είναι ένας άθλιος νόμος που πρέπει να αποφασισουμε όλοι να αλλάξει». «Δεν είναι η ρεβάνς το θέμα, αλλά να αποδοθεί Δικαιοσύνη» συμπλήρωσε.
«Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του, και τα χαμογελάκια και οι μαγκιές όχι στα τηλεπαράθυρα, αλλά εδώ… και κάποιοι μπορεί να χάσουν τα χαμόγελά τους» συνέχισε.
Όπως είπε, πρέπει να να δούμε πού πήγαν αυτά τα χρήματα, πώς ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση για διαλεύκανση όλων των σκοτεινών υποθέσεων, όπως τις χαρακτήρισε.
Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά και στην πρόταση που έχουν ήδη καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά επί Γιάννου Παπαντωνίου. «Μόνο ο Τσοχατζόπουλος τα έχει κάνει όλα; (...) «Δεν πρέπει ο λαός να δει, να μάθει;» διερωτήθηκε, ενώ, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως ο γιος του κ. Παπαντωνίου είναι σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη.
«Εγώ θα είχα πρόβλημα, υπουργοί μου να πηγαίνουν σε προανακριτικές (…) δεν θα πήγαινα στο Μαντείο των Δελφών να το παίζω σοφός» πρόσθεσε, κλείνοντας τη σχετική αναφορά ο Πρωθυπουργός.
Για σημαντικές και ορατές διαφορές στο σύστημα υγείας κατά τη διετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.
ΗΘΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά «για ηθικοποίηση του συστήματος», καθώς η ηθικοποίηση «είναι προϋπόθεση για να γίνει σταθερό και αποδοτικό».
«Δεν είμαστε δεμένοι με κανένα συμφέρον έχουμε βάλει ανθρώπους με τεχνοκρατική επάρκεια. Οι δύο υπουργοί είναι άνθρωποι της υγείας και με εντιμότητα», συνέχισε, ενώ δεσμεύθηκε ότι το έργο που θα επιδείξει η κυβέρνηση τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι ασύγκριτο σε σχέση «με την κατεδάφιση της υγείας» την περίοδο που κυβερνούσαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.
Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι δεν τον παραξενεύει «το γεγονός ότι η δαπάνη ήταν ακόμη χαμηλότερη από ό,τι τα ίδια τα μνημόνια προέβλεπαν όταν εκείνη την περίοδο υπήρχε ένας διαγκωνισμός για το ποιοι θα πάρουν τη δόξα των "μεταρρυθμίσεων" οι δανειστές ή οι υπουργοί».
Όπως είπε, η κυβέρνηση άσκησε προσεκτική και επίμονη πολιτική εξοικονόμησης, «εκεί που για ολόκληρες δεκαετίες γινόταν ένα μεγάλο πάρτι στις προμήθειες, στις δαπάνες, στις υπερτιμολογήσεις».
«Παρά την πιεστική δημοσιονομική κατάσταση καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα χρέη στα δημόσια νοσοκομεία. Έχουν σταματήσει να δημιουργούνται νέα χρέη, τα παλιά χρέη αποπληρώνονται κανονικά και τον Δεκέμβρη του 2016 τα νοσοκομεία μας είχαν πλεόνασμα 36 εκατ. ευρώ», συμπλήρωσε.
Ο κ. Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε ένα σύστημα με τρομακτικά κενά στα νοσοκομεία, καθώς δεν είχε γίνει καμία πρόσληψη από το 2010 έως και το τέλος του 2014. «Είχαμε μόνο απολύσεις για πέντε χρόνια, για κάποιους είναι πολύ εύκολο να βαφτίζουν τις περικοπές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.
Ακόμη, είπε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχουν ήδη καλυφθεί πάνω από 6.000 θέσεις προσωπικού και πως προγραμματίζεται να καλυφθούν στο προσεχές διάστημα άλλες 12.000, εκ των οποίων οι 8.000 θέσεις είναι μόνιμου προσωπικού.
ΛΕΒΕΝΤΗΣ :ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ
Στα προβλήματα στον χώρο της Υγείας αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του προς τον Πρωθυπουργό.
Ανησυχούμε για αυτά που συμβαίνουν με την οικονομία, ενόσω δεν τελειώνει η διαπραγμάτευση, αλλά και στο θέμα της υγείας ο κόσμος είναι ανάστατος, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.
«Φτάνουν στο γραφείο μου άνθρωποι και μου λένε να βάλουμε μέσον για να μπουν σε εντατική. Χρειάζεται μέσον εν έτει 2017 για να μπει κάποιος στην εντατική;» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης.
Αναφερόμενος στη λίστα φαρμάκων ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων διερωτήθηκε: «Μειώσαμε τα φάρμακα. Μήπως όμως στη λίστα των φαρμάκων υπάρχουν φάρμακα που χρειάζονται στους ασθενείς;. Έγινε σωστή αξιολόγηση στη λίστα φαρμάκων;».
Ο κ. Λεβέντης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση για την διαπραγμάτευση.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναρωτήθηκε αν ενεργούν από μόνα τους όσα κυβερνητικά στελέχη μιλούν για την ανάγκη υπερψήφισης των μέτρων από ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή. «Ενεργούν από μόνοι τους ή έχουν τη συγκατάθεσή σας;» είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό. «Αν έχουν τη συγκατάθεσή σας σημαίνει ότι μέσα σας δεν έχει ωριμάσει η άποψη ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να είναι επιτυχής» πρόσθεσε.
Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ σημειώνοντας: «Εγώ δεν θα πω αυτά που λέει η Ν.Δ., δηλαδή 'Υπογράψτε γρήγορα, αλλά δεν ψηφίζω'».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Λεβέντης σημείωσε σχετικά με τα εργασιακά:
«Επειδή χρειάζονται ιδιωτικοποιήσεις κ. Τσίπρα αφαιρέστε από το νου σας το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, για να διευκολύνετε τη διαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει περίπτωση οι ξένοι να κάνουν πίσω στα εργασιακά. Υποχωρήστε γιατί αν μείνετε ανένδοτος, μπορεί σύντομα να έχουμε και εκλογές».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass