Ημερίδα πολιτικού προβληματισμού στη μνήμη του καθηγητή Ζ. Παπαδημητρίου στη Θεσσαλονίκη

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2016 16:00

"Περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη;", "Έχει η Ευρώπη του σήμερα μεγάλη σχέση με την ενωμένη Ευρώπη των Λαών, όπως τουλάχιστον την οραματίστηκαν οι πρώτοι που συνέλαβαν αυτήν την ιδέα;", "Προς τα πού πορεύεται η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση;" Και, τελικά, "Ευρώπη-Quo Vadis?".


Παρόμοιους προβληματισμούς ανέπτυξε με σειρά μελετών και άρθρων του ο καθηγητής Ζήσης Παπαδημητρίου (1939-2015), στη μνήμη του οποίου διοργανώνεται, την ερχόμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, ημερίδα μνήμης με τίτλο: "Ευρώπη -Qvo Vadis?- Η Ευρώπη στο σταυροδρόμι κρίσιμων αποφάσεων".
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί από τις 9:30πμ έως τις 9:00μμ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Στην ημερίδα θα αναπτυχθούν από ειδικούς, Έλληνες και ξένους, επιστήμονες (οικονομολόγους, πολιτειολόγους, κοινωνιολόγους) θέματα όπως "Στρατηγικές για την έξοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την κρίση", "Παγκοσμιοποίηση και εθνική κυριαρχία", "Ευρωπαϊκή διακυβέρνηση: μια εναλλακτική ανάγνωση της πολιτικής και κοινωνικής κρίσης", "Το 'δημοκρατικό έλλειμμα' στην ΕΕ και τρόποι αντιμετώπισής του για μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη", "Σκέψεις για μια πολιτική απάντηση στην οικονομική και κοινωνική κρίση", "Η Ευρώπη του 21ου αιώνα: Έκρηξη ανισοτήτων, Έκρηξη Ρατσισμών, Ή We Are All Refugees", "Η υποκρισία των ευρωπαϊκών ελίτ στο προσφυγικό: αίτια και αποτελέσματα", "Κυβερνητικές πολιτικές, ο ρόλος των ΜΚΟ και των αλληλέγγυων στο προσφυγικό" κ.ά, με αναφορές στο έργο του Ζήση Παπαδημητρίου.
"Ευρώπη - Quo Vadis?" λοιπόν. Ευρώπη πού πάς, κατά πού τραβάς; σε ελεύθερη μετάφραση και ..."ζωντανό" το θεμελιώδες πλέον ερώτημα για το "τι μπορούμε να κάνουμε, πώς μπορούμε να αντισταθούμε σ' αυτή τη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού".
Ο καθηγητής Ζήσης Παπαδημητρίου γεννήθηκε στους Γόννους της Λάρισας, στις 17 Ιουλίου του 1939. Ολοκλήρωσε τις βασικές του σπουδές στη Λάρισα και μετανάστευσε το 1957 για να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Δυτικού Βερολίνου. Τελειώνοντας τις σπουδές του, επέστρεψε το 1962 στην Ελλάδα για τη στρατιωτική του θητεία, όπου υπηρετούσε δυόμιση χρόνια μαζί με την τιμωρία ως δηλωμένος κομμουνιστής. Ακολούθησε νέες σπουδές Οικονομικών και Κοινωνιολογίας στο Αμβούργο της Γερμανίας και στα 1974 έγινε δεκτός στη Φρανκφούρτη ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Έρευνας, γνωστή ως «Κριτική Σχολή της Φρανκφούρτης».
Το 1985 εκλέχτηκε καθηγητής Γενικής και Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο ΑΠΘ, όπου -ύστερα από είκοσι ένα χρόνια- έκλεισε την πανεπιστημιακή του πορεία, το 2006, ανακηρυσσόμενος επίτιμος καθηγητής. Ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tohoku της Ιαπωνίας (1992), στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας (1993-1996) και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, τον απασχόλησε η πορεία της Ευρώπης μέσα στη χρηματοοικονομική κρίση, η οποία "χτύπησε" όλες τις περιφερειακές χώρες της ΕΕ και έγραψε μαζί με τον παλαιό του σύντροφο, τον Καρλ Χάιντς Ρωτ, ένα μανιφέστο με τον τίτλο: "Να αποφύγουμε την καταστροφή: Μανιφέστο της οικονομικής ισότητας".
Πέθανε την 1η Οκτωβρίου του 2015.
Στην ημερίδα της Παρασκευής, πλην των ειδικών επιστημόνων, θα μιλήσουν η σύζυγός του, Κριστιάνε Παπαδημητρίου ("Ο δικός μου Ζήσης") και ο γιος του Αλέξης (θα εκφωνήσει την ομιλία του στην κηδεία του Ζήση Παπαδημητρίου, που έγινε στη Φρανκφούρτη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass