ΑΠΟ ΤΡΙΕΤΙΑΣ Η ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΑΦΤΙΣΗ

Κι όμως, το όνομα δεν το δίνει ο νονός…

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2016 11:25

Η βάφτιση δεν σημαίνει και ονοματοδοσία, άρα δεν είναι ο νονός πλέον αυτός που δίνει το όνομα στο παιδί αλλά οι γονείς του. Οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν στο Ληξιαρχείο ακόμη και διαφορετικό όνομα από αυτό που ακούστηκε στην εκκλησία.

Μπορεί η πεθερά να άκουσε το όνομα αυτό όμως δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι το παιδί θα δηλωθεί με αυτό. Καθώς με νόμο του υπουργείου Εσωτερικών, από το 2013, το έγγραφο που παίρνουν οι γονείς μετά τη βάφτιση του παιδιού τους στην ενορία δε σημαίνει πρακτικά τίποτε για την Πολιτεία, παρά μόνο τον ορισμό του θρησκεύματος. Τα ονόματα των παιδιών μπορούν να δοθούν ακόμα και πριν τη βάφτιση. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία για το όνομα θα πρέπει να συμφωνούν και οι δυο γονείς αφού είναι απαραίτητη η παρουσία και των δύο στα Ληξιαρχεία κατά την καταγραφή της ονοματοδοσίας των τέκνων.

Αν για παράδειγμα ο νονός έχει απαντήσει στην ερώτηση του ιερέα:

-…και το όνομα αυτού;

-Βρασίδας

Τότε αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί θα παραμείνει «Βρασίδας», κάλλιστα μπορούν οι γονείς στο ληξιαρχείο να το δηλώσουν ως «Κωνσταντίνο». Ή και να το είχαν κάνει πριν τα βαφτίσια.

Ειδικότερα το δικαίωμα της ονοματοδοσίας (πρόσδοσης ονόματος) τέκνου- όπως προκύπτει από τις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 344/1976 σε συνδυασμό με εκείνες των άρθρων 1510, 1512 του Α.Κ.- ανήκει αποκλειστικά στους δύο γονείς που έχουν τη γονική μέριμνα, οι οποίοι το ασκούν από κοινού.

Η ονοματοδοσία του τέκνου, είτε είναι βαπτισμένο είτε αβάπτιστο, πραγματοποιείται με κοινή δήλωση του κυρίου ονόματος του τέκνου προς τον αρμόδιο Ληξίαρχο, ο οποίος είναι από τον νόμο το μόνο αρμόδιο όργανο του κράτους προς το οποίο απευθύνεται η σχετική δήλωση των γονέων. Η βάπτιση έχει ως αποτέλεσμα την κτήση θρησκεύματος και όχι την απόκτηση κυρίου ονόματος.

Λάδι βάζει ο νονός στο βαφτιστήρι του, δεν χρειάζεται όμως να πέσει λάδι και στη φωτά που έχει ανάψει μεταξύ Εκκλησίας και υπουργείου Παιδείας. Την ονοματοδοσία των παιδιών στο Ληξιαρχείο, δεν την καθιέρωσε «κανένας Φίλης», δεν πρόκειται για «ένα ακόμη μέτρο του ΣΥΡΙΖΑ κατά της θρησκείας». Πρόκειται για νομοθέτημα της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, του υπουργείου Εσωτερικών το 2013.

Η ονοματοδοσία – δηλαδή η πρόσδοση κυρίου ονόματος- γίνεται λοιπόν, από τριετίας, μόνο με τη δήλωση στην οποία προβαίνουν και οι δύο γονείς από κοινού ή από τον ένα γονέα με έγγραφη εξουσιοδότηση του άλλου, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής.

Ως εκ τούτου, οι ενδιαφερόμενοι γονείς, οι οποίοι θέλουν να δηλώσουν τη βάπτιση του παιδιού τους πρέπει να προσέρχονται και αμφότεροι στο Ληξιαρχείο προκειμένου να υπογράψουν τη δήλωση του κυρίου ονόματος.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass