Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε εντολή προς τις υπηρεσίες του Σώματος σε όλη τη χώρα να αυξηθεί στον ύψιστο βαθμό –βάσει των όσων προβλέπονται στο σχέδιο «Ηρακλής» που εφαρμόζεται σε περίπτωση έκτακτων αναγκών– ο βαθμός επιτήρησης για τον άμεσο εντοπισμό σκαφών που μεταφέρουν τούρκους στρατιωτικούς που θέλουν να φύγουν από τη γειτονική χώρα και να βρουν καταφύγιο στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι η εντολή συνέπεσε περίπου χρονικά με τη διακίνηση των πληροφοριών για κινητικότητα στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Σύμης με παρουσία σκαφών που μετέφεραν στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων προκαλώντας την κινητοποίηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του ελληνικού Λιμενικού Σώματος.
Παράλληλα με βάση το ίδιο σχέδιο αναπτύσσεται η διαδικασία της διακλαδικότητας και η στενή συνεργασία με τα άλλα Σώματα Ασφαλείας αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις.Η εντολή για εφαρμογή του σχεδίου με την κωδική ονομασία «Ηρακλής» έρχεται ως συνέχεια της οδηγίας που είχε δοθεί από το Σαββατοκύριακο για να βρίσκονται σε επιφυλακή όλες τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής.
Ειδικότερα στις οδηγίες ενημέρωναν το προσωπικό για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που παρουσιαστεί τούρκος στρατιωτικός που θα ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, μια κατάσταση αντίστοιχη με τα οκτώ στελέχη της τουρκικής Αεροπορίας Στρατού.Στελέχη των διωκτικών αρχών ανέφεραν πως ενδεχομένως συνάδελφοι των οκτώ αξιωματικών να αναμένουν να δουν την εξέλιξη που θα έχει η υπόθεση τους και αναλόγως να πράξουν ή ενδεχομένως να κινηθούν και πριν τις τελικές αποφάσεις για την υπόθεση στην Αλεξανδρούπολη.