ΕΡΩΤΗΣΗ Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΧΡ. ΚΕΛΛΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Προσβολές εντόμων προκαλούν ζημιά σε κτηνοτρόφους

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2016 0:41

Για τις επιδημικές προσβολές εντόμων σε θαμνώδη βλάστηση οι οποίες προξενούν απώλεια εισοδήματος σε κτηνοτρόφους σε πολλούς νομούς της χώρας -μεταξύ των οποίων και της Λάρισας- και τα μέτρα που οφείλει να πάρει το αρμόδιο υπουργείο ζητούν να πληροφορηθούν οι βουλευτές Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος Κέλλας σε ερώτηση που συνυπογράφουν, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου με πρώτο υπογράφοντα τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος και βουλευτή Κοζάνης Γιώργο Κασαπίδη.

Οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνουν λόγο για εικόνες “αποκάλυψης”, σε βοσκότοπους διάφορων περιοχών της χώρας, - σε περιοχές του Δήμου Τυρνάβου, παρατηρείται έντονα το φαινόμενο - , από την προσβολή του εντόμου, με αποτέλεσμα να προκαλείται σημαντική μείωση της βοσκοϊκανότητας των κοπαδιών, κάτι που επιφέρει μείωση τόσο στην παραγωγή, όσο και στο εισόδημα των κτηνοτρόφων. Συγχρόνως ζητούν να ενημερωθούν, για τις ενέργειες στις οποίες προέβη το Υπουργείο για την άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, καθώς και αν θα υπάρξει αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Εικόνες αποκάλυψης σε ευρεία έκταση σε βοσκότοπους σε ολόκληρη την Ελλάδα, από την προσβολή της κάμπιας του εντόμου Lymantria dispar επί θαμνώδους βλάστησης, αντικρίζουν την περίοδο αυτή, τόσο οι κάτοικοι των τοπικών κοινωνιών όσο και οι επισκέπτες. Οι προσβολές είναι επιδημικής μορφής και αφορούν ολοσχερή καταβρόχθιση της φυλλώδους επιφάνειας (παλαιάς και νέας), κυρίως πρίνων αλλά και δρυών, από την προνύμφη του πολυφάγου εντόμου. Το λεπιδόπτερο αυτό ευνοήθηκε από τον ήπιο χειμώνα και τις συνθήκες που ακολούθησαν τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα να εμφανίσει πληθυσμιακές εξάρσεις σε πολλούς νομούς της χώρας.

Οι νομοί Κοζάνης, Λευκάδας, Σερρών, Ιωαννίνων, Λάρισας, Γρεβενών, Μαγνησίας, Δράμας, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας είναι ορισμένοι από τους νομούς της χώρας που έχουν πληγεί οι βοσκότοποί τους σε σημαντικό βαθμό.

Στους περισσότερους νομούς που εκδηλώθηκε η επιδημία αυτή γίνεται λόγος για εκτεταμένη προσβολή των βοσκοτόπων θαμνώδους βλάστησης χιλιάδων στρεμμάτων και σε ποσοστό που αγγίζει το 100% της φυλλικής τους επιφάνειας.

Οι άμεσα πληττόμενοι της φυσικής αυτής καταστροφής είναι οι αιγοπροβατοτρόφοι που ασκούν την πατροπαράδοτη κοπαδιάρικη κτηνοτροφία στους σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένους βοσκοτόπους,

Με την επικρατούσα οικονομική κατάσταση οι κτηνοτρόφοι αυτοί αδυνατούν να καταβάλλουν πρόσθετο κόστος για την προμήθεια ζωοτροφών και την τροφοδότηση των ποιμνίων τους.

Είναι το τρίτο κατά σειρά πλήγμα που πλήττει την ελληνική κτηνοτροφία τα τρία τελευταία έτη μετά την ευρεία προσβολή ζωονόσων την περσινή και προπέρσινη χρονιά.

Πλέον γίνονται ορατές οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στη διατάραξη των ευαίσθητων οικολογικών ισορροπιών σε παραγωγικά οικοσυστήματα που είναι σημαντικότατα για την εθνική μας οικονομία.

Τέτοιου είδους φυσικές καταστροφές και επιδημίες μπορούν είτε να προβλεφθούν είτε να αντιμετωπιστούν μετά από έγκαιρη διάγνωση εν τη γενέσει τους.

Οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από το κράτος για την έστω και μερική αποκατάσταση των ζημιών, που προκύπτουν από φυσικές καταστροφές βιολογικών παραγόντων, είναι πολλαπλάσιες των πόρων που απαιτούνται για την οργάνωση και συντήρηση ενός δικτύου παρακολούθησης για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση στα αρχικά στάδια παρόμοιων φυσικών καταστροφών.

Υπάρχουν μέσα και μεθοδολογίες για τη βιολογική καταπολέμηση εντόμων και άλλων παραγόντων που μπορούν να προκαλέσουν επιδημίες και εκτεταμένες προσβολές σε φυσικούς πόρους και στο περιβάλλον με τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο σε θιγόμενους-πληττόμενους πολίτες-επαγγελματίες και το δημόσιο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass