ΑΠΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ

Υπό σύσταση το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας

*Από το ομώνυμο υπουργείο-Ρόλος-κλειδί για την Περιφέρεια Θεσσαλίας - Ιδιαίτερη στήριξη στις νεοφυείς επιχειρήσεις

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2016 8:15
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κ. Φωτάκη, ο οποίος σύντομα θα έρθει στη Λάρισα προκειμένου να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για το ΕΛΙΕΚ Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κ. Φωτάκη, ο οποίος σύντομα θα έρθει στη Λάρισα προκειμένου να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για το ΕΛΙΕΚ

 

 

Της Μαρίνας

Αποστολοπούλου

Ρόλο- κλειδί στην περαιτέρω ενίσχυση της καινοτομίας σε όλο της το φάσμα που θα συμβάλει και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ετοιμάζεται να παίξει η Περιφέρεια Θεσσαλίας η οποία θα συμμετάσχει στο υπό σύσταση Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΕΚ) που προωθεί το υπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο φθινόπωρο. Ιδιαίτερη έμφαση δε , πρόκειται να δοθεί σε νεοφυείς επιχειρήσεις καθώς, όπως έχει παρατηρηθεί, στην πρώτη φάση της ζωής τους αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο βιωσιμότητας και ως εκ τούτου έχουν ανάγκη ενίσχυσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νέο ΕΣΠΑ προβλέπονται 61,9 εκ. ευρώ για την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα μέσω του προγράμματος RIS.

 Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, προτίθεται να καλέσει στη Λάρισα τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κ. Φωτάκη, με τον οποίο έχουν ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία και για το θέμα αυτό, προκειμένου να συζητήσουν διεξοδικά τις παραμέτρους του ζητήματος, ενώ θα κληθούν να συμμετάσχουν και οι ερευνητικοί και λοιποί φορείς που τους αφορά.

Όπως επισημαίνει ο κ. Αγοραστός σε κάθε Περιφέρεια θα δίνεται η δυνατότητα μέσω του ΕΛΙΕΚ να υπάρξει μία σύνθεση, ένα μίγμα δημοσίων και ιδιωτικών πόρων μέσω του νέου ΕΣΠΑ, με αναμενόμενα πολλαπλασιαστικά οφέλη, ευελιξία και διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος με συνέχεια και συνέπεια στις χρηματοδοτήσεις. Ενώ, όπως υπογράμμισε η υποστήριξη καινοτόμων επιχειρηματικών δράσεων, η ενίσχυσή τους αποτελεί επιλογή για την Περιφέρεια Θεσσαλία καθώς προσδίδει προστιθέμενη αξία στην αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλίας και συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΕΚ) δια των επιχορηγήσεων θα δίνει τη δυνατότητα στήριξης τόσο υποδομών όσο και του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και κοινοπραξιών στον αγροδιατροφικό τομέα, τον πολιτισμό και την ενέργεια. Ενώ μέσω της Τράπεζας Επενδύσεων και της Αναπτυξιακής Τράπεζας ενδεχομένως (το θέμα βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση) θα δίνεται και η δυνατότητα χρηματοδότησης επιλεγμένων έργων με χαμηλότοκο δανεισμό.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τη διετία 2016-17 το αντικείμενο ενασχόλησης έχει να κάνει με ερευνητικά προγράμματα (υψηλή ποιότητα, στήριξη επιστημονικής περιέργειας, θεματικά και τοπικά ανεξάρτητα), νέους επιστήμονες (προ και μετά διδακτορικού επιπέδου) στρατηγικές επιλογές (ακαδημαϊκοί ερευνητές).

Ενώ η υποστήριξη της καινοτόμου και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, της επιστήμης και της κοινωνικής καινοτομίας αποτελεί την κυρίαρχη επιδίωξη. Προς της κατεύθυνση αυτή βεβαίως, δηλαδή υποστήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ήδη δραστηριοποιηθεί μέσω του προγράμματος RIS.

Στόχος είναι να υποστηριχτεί η ανάπτυξη με βάση την έρευνα και την καινοτομία και να δημιουργηθεί μία κοινοπραξία ακαδημαϊκών ερευνητικών φορέων (ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΕΚ), όπου θα «υπάγονται» μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νέες καινοτόμες επιχειρήσεις και αναδυόμενες τεχνολογίες και επενδύσεις έχοντας έτσι τη δυνατότητα να αναπτύξουν διάφορες δράσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν και νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένας ενδιάμεσος φορέας αξιολόγησης και διαχείρισης που εν τέλει θα «οδηγεί» στη χρηματοδότηση από ένα μείγμα δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Δηλαδή μέσω του

 μέσω του νέου ΕΣΠΑ ( ΣΕΣ όπως αποκαλείται), επενδυτικών κεφαλαίων και χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ.

Στην πρόταση για τη μελλοντική ανάπτυξη του συστήματος, περιλαμβάνονται: η Θράκη, η Μακεδονία, η Θεσσαλία με τη Στερεά Ελλάδα, η Δυτική Ελλάδα, η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass