ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ:

Μεταρρυθμιστικό κίνημα χωρίς λαϊκισμούς

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2016 2:10

 

ΑΘΗΝΑ

Την πρώτη της ανοιχτή εκδήλωση πραγματοποίησε η προσφάτως συσταθείσα «Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων» για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, που συστήθηκε με πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και των κινήσεων για την Κεντροαριστερά.

Πλήθος στελεχών όλων των πολιτικών φορέων που συγκροτούν τον χώρο συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα στο αμφιθέατρο του 9.84 στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, για να συζητήσουν τις «μεγάλες θεσμικές αλλαγές που είναι αναγκαίες για μια νέα αρχή στη χώρα».

Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης, οι καθηγητές Νικ. Διαμαντούρος, Γ. Σωτηρέλλης και Ξεν. Κοντιάδης

*Προσερχόμενη στην εκδήλωση-συζήτηση, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε « Είμαστε σήμερα εδώ, όλοι μαζί, σε ένα ακόμα κοινό βήμα για τη μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Σε πείσμα πολλών συνεχίζουμε» και πρόσθεσε σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κατηγορία που δέχονται οι συμμετέχοντες για «τακτικισμούς», «Το έχουν αγκαλιάσει οι πολίτες σε όλη την Ελλάδα και γι αυτό προχωράει. Είναι κρίμα από τη στιγμή που το έχουν αγκαλιάσει οι πολίτες, να στέκεται κανείς σε τέτοιου είδους αντιλήψεις και προσεγγίσεις».

*Κατά την προσέλευση του ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε: «Ξεκίνησαν 29, ο Γιάννης Τσαμουργκέλης πέθανε αλλά έχει αφήσει την παρακαταθήκη του. Και καθώς η κυβέρνηση πηγαίνει από λάθος σε λάθος είναι απαραίτητο να δώσουμε λύσεις και προτάσεις στον ελληνικό λαό. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη από την πρώτη μέρα που γεννηθήκαμε: η χώρα θέλει ένα δυνατό, μεταρρυθμιστικό, εκσυγχρονιστικό κίνημα με διάθεση για συγκρούσεις και χωρίς λαϊκισμούς -ούτε παλιούς λαϊκισμούς, ούτε νεολαϊκισμούς. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε».

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ανανέωσης. «Η δική μας διάθεση ήταν και είναι, οι αρχηγοί να κάθονται στα ορεινά και για να αφήνουν κάποιες θέσεις άδειες στην πρώτη σειρά» είπε και πρόσθεσε «Δεν θα γίνει από ανακύκλωση, χρειάζονται νέα πρόσωπα. Το καινούργιο, δεν μπορεί να είναι κυρίως οι υπουργοί του χθες, χρειάζεται να προστεθεί μια νέα ηγετική ομάδα. Και αυτό αν δεν συμβεί στην εκδήλωση, θα συμβεί στην πραγματικότητα. Για μας υπάρχει ένα εγχείρημα. Η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα δυνατό, εκσυγχρονιστικό, μεταρρυθμιστικό κίνημα».

*Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος πριν από έναν ακριβώς χρόνο εξελέγη πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σε μήνυμά του πιέζει για την συγκρότηση της ενιαίας κεντροαριστεράς. Γράφει χαρακτηριστικά:

«Πριν ακριβώς από ένα χρόνο πραγματοποιήθηκε το 4ο Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς που σηματοδότησε την ανανέωση και επανεκκίνηση, συνέδριο στο οποίο εκλέχθηκα Πρόεδρος του κόμματος. Γυρίζοντας σελίδα αποκτήσαμε ξανά διακριτό πολιτικό στίγμα, συμμετείχαμε σε ευρύτερες συνεργασίες, δεν μετρήσαμε το κομματικό κόστος, προσπαθήσαμε να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία. Είναι η πρώτη φορά που ελάχιστους μήνες μετά έγιναν πράξη οι διακηρύξεις μας. Η σύγκλιση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς ήταν ένα μεγάλο βήμα. Προχωρήσαμε στην «Δημοκρατική Συμπαράταξη» με την διατήρηση της πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας των χώρων. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ενθαρρυντικό. Δείξαμε τον δρόμο το καλοκαίρι όταν έγινε το πρώτο βήμα προς τα εμπρός. Στη συνέχεια έγιναν και άλλα βήματα όπως η Συνδιάσκεψη με στόχο την προγραμματική εμβάθυνση της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ.

Βεβαίως αρκετές φορές τα βήματα είναι σημειωτόν και δεν έχουν την κατεύθυνση και την ταχύτητα που θα θέλαμε. Τα πρώτα βήματα επίσης δεν είναι αρκετά αν δεν ακολουθήσουν τα επόμενα. Σήμερα, η συγκρότηση της Επιτροπής Διαλόγου για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ και άλλες δυνάμεις, είναι μία πολύ θετική εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό η πρώτη της δημόσια εκδήλωση ελπίζω να αποτελέσει το έναυσμα για την επίτευξη του στόχου της, την παράδοση στα κόμματα ενός κοινού πορίσματος προγραμματικών θέσεων. Στη συνέχεια απαιτείται η λήψη αποφάσεων από τα κόμματα, χωρίς περιχαρακώσεις, παραγοντισμούς, αμφισημίες και ταλαντεύσεις. Για έναν ισχυρό χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του μεταρρυθμιστικού κέντρου απέναντι στις αδιέξοδες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ. Για την αλλαγή των συσχετισμών. Η ιστορία δεν θα μας περιμένει. Ας κάνει ο καθένας ένα βήμα πίσω για να κάνει ο προοδευτικός χώρος άλματα προς τα εμπρός».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass