ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ:

Να εργαστούμε για ένα νέο όραμα για την ανθρωπότητα

Συναντήσεις με Ερντογαν, Μέρκελ, Βαρθολομαίο

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2016 8:26

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

«Δεν μπορούμε να αναπτύξουμε ένα νέο όραμα για την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης σε όλα τα πεδία, χωρίς να συζητήσουμε ένα νέο όραμα για την ανθρωπότητα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ.

Στην ομιλία του, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολυδιάστατης ανθρωπιστικής πρόκλησης, μετά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης και σκληρών, άδικων μέτρων λιτότητας, την ίδια στιγμή που η χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή πρωτοφανών προσφυγικών ροών.

Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ευρώπη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, και έθεσε τρεις δεσμεύσεις για το μέλλον, που απορρέουν από αυτήν την εμπειρία και για τις οποίες θα πρέπει όλοι να παλέψουν:

Α) Μια ατζέντα ανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής δικαιοσύνης και ανοχής.

Β) Επίδειξη αλληλεγγύης και διαμοιρασμού της ευθύνης στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Γ) Επένδυση στη διπλωματία για να διασφαλιστεί ειρήνη, καθώς και σεβασμός στο ανθρωπιστικό δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτού του τρίτου σκέλους, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει προωθήσει ενεργά αυτή την ατζέντα, ενισχύοντας τους δεσμούς της με όλα τα κράτη της περιοχής.

Τόνισε ιδιαίτερα ότι «παρ' όλες τις δυσκολίες, έχουμε προωθήσει -σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο- τον διάλογο και την συνεργασία με τη γειτονική μας Τουρκία», κάνοντας λόγο για «μια επιτυχημένη, αμφίπλευρη συνεργασία η οποία συνεισέφερε σημαντικά στη δραστική μείωση των θανάτων στο Αιγαίο Πέλαγος και στην μείωση των προσφυγικών ροών από 7.000 σε λιγότερο από 100 την ημέρα».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η εμπειρία των τελευταίων τριών ετών μας δίδαξε τις δεσμεύσεις μας για το μέλλον.

Ειδικότερα:

- «Πρώτον: Θα πρέπει όλοι να παλέψουμε για μια ατζέντα ανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής δικαιοσύνης και ανοχής».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι μπορεί να υπάρξουν οπισθοχωρήσεις και ήττες, αλλά ότι όμως «αν δεν συνεχίσουμε αυτήν τη μάχη, οι κοινωνικές εντάσεις, η φτώχεια και ο ρατσισμός θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερες ανθρωπιστικές και οικονομικές κρίσεις».

-«Δεύτερον: Ως κράτη, θα πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη και να μοιραστούμε την ευθύνη στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Όπως ακριβώς και η αλληλεγγύη που επέδειξαν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες παρόλες τις δυσχέρειες».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «όσο περισσότερο προσπαθούμε να αποφύγουμε την από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων υψώνοντας τοίχους, τόσο πιο αδύναμοι είμαστε στο να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά». Επιπλέον, ότι «όσο περισσότερο μιλάμε για μια Ευρώπη όπου οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι, αντί να αυξάνουμε την ανθρωπιστική βοήθεια και να διασφαλίζουμε ισχυρές δομές και νομικές οδούς για την μετεγκατάστασή τους, τόσο το λιγότερο έχουμε δικαίωμα να μιλάμε για μια Ευρώπη του Ανθρωπισμού».

Προσέθεσε ότι χρειάζεται επιπλέον η ενδυνάμωση του συντονισμού μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στο ανθρωπιστικό έργο. Αναφερόμενος στην εμπειρία της χώρας επ' αυτού, είπε ότι παρ' όλες τις καθυστερήσεις, εάν οι ελληνικές δημόσιες αρχές δεν είχαν καταφέρει να συνεργαστούν με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την προσφυγική πρόκληση, σήμερα ο ρατσισμός θα είχε κερδίσει στην Ελλάδα.

-«Τρίτον: θα πρέπει να επενδύσουμε στη διπλωματία για να διασφαλίσουμε ειρήνη, καθώς και σεβασμό στο ανθρωπιστικό δίκαιο».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Eκτενής συζήτηση για τα θέματα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, έγινε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, που διήρκησε 45 λεπτά. Το κλίμα της συνάντησης ήταν πολύ θερμό και εγκάρδιο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ειδικότερα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση της Αθήνας για την μέχρι σήμερα υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς έχουν ελαττωθεί οι ροές, έχουν αντιμετωπιστεί αρκετά οι διακινητές και η συμβολή του ΝΑΤΟ είναι καθοριστική, ωστόσο υπάρχουν ακόμα κάποια προβλήματα «που πρέπει και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε».

Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν ήταν, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η κατάσταση στο Αιγαίο. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για την εντεινόμενη τουρκική παραβατική δραστηριότητα στο Αιγαίο και συμφώνησαν να ενεργοποιηθούν οι διπλωματικοί δίαυλοι άμεσα με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Στην συνάντηση τέθηκαν, επιπλέον, θέματα ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε διάφορους τομείς, στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε ανοίξει κατά την πραγματοποίηση του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στην Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο.

Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ήταν για τα ενεργειακά, αλλά και για τον τομέα του τουρισμού και των μεταφορών (μεταξύ άλλων, σύνδεση Κωνσταντινούπολης - Θεσσαλονίκης, απευθείας σύνδεση Σμύρνης - Αθήνας, σύνδεση Άγκυρας - Αθήνας).

Οι Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν επίσης το Κυπριακό, εκφράζοντας την υποστήριξη τους στις συνομιλίες των Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

* Την Τετάρτη οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης θα έχουν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον Κύπριο πρόεδρο για την συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο.

ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ

Στη συνάντηση διάρκειας περίπου 40 λεπτών που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, αντικείμενο της συζήτησης ήταν το προσφυγικό.

Παράλληλα, εκφράστηκε και αισιοδοξία ότι σημερα  η συνεδρίαση του Eurogroup θα έχει θετική έκβαση σε όλα τα ζητήματα.

Συναντήσεις με Αντόνιο Κόστα και Μάικλ Χίγκινς

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είχε σύντομη συνάντηση με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς, «με έναν παλιό φίλο της Ελλάδας», όπως έγραψε σε σχετική ανάρτηση του στο Twitter.

*Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη είχε ο Αλέξης Τσίπρας

Στο επίκεντρο η ελληνική μειονότητα και η επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης. Για την ελληνική μειονότητα και την επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης, συνομίλησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του πρωθυπουργού στο Twitter.

"Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, συνομιλήσαμε για την ελληνική μειονότητα και την επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης", είναι η ανάρτηση του πρωθυπουργού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass