ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΤΕ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Τσίπρας: Αυτοβαυκαλίζεστε ως μεταρρυθμιστής

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2016 0:20

ΑΘΗΝΑ

Σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο και τον κόφτη. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι αυτοβαυκαλίσεται ως μεταρρυθμιστής, καθώς δεν τολμά να προτείνει κάποια ουσιαστική μεταρρύθμιση.

Ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβήτησε έντονα την πρόταση του προέδρου της ΝΔ για χαμηλότερα πλεονάσματα και υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης και έκανε λόγο για συνδυασμό θράσους και δειλίας.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ακραίο πολιτικό σουρεαλισμό αναφερόμενος στη θέση που διατύπωσε απόψε ο κ. Μητσοτάκης για πλεόνασμα 2% και ρυθμούς ανάπτυξης στο 4%. Τον συνεχάρη, δε, διότι έδωσε την «μαγική λύση».

«Αφιερώσατε το πρώτο μισό της ομιλίας σας στις γνωστές ύβρεις κύριε Μητσοτάκη. Με μεγάλη επιτυχία αν κρίνω από το χειροκρότημα. Το άλλο μισό της ομιλίας σας το αφιερώσατε προσπαθώντας να δώσετε στίγμα αντιπρότασης. Καθόλου επιτυχώς αν κρίνω από τα χειροκροτήματα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Πού ήσασταν τόσο καιρό κύριε Μητσοτάκη και δεν μας το λέγατε ότι έχετε το τρόπο το μαγικό τρόπο να πάτε το πλεόνασμα σταθερά στο 2% και την ανάπτυξη στο 4%; Που σας είχαμε τόσο καιρό και δε το ξέραμε; Γιατί οι κυβερνήσεις σας το ανάποδο καταφέρανε. Να φέρουν ύφεση, συνολικά 25% του ΑΕΠ» σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε για καταστροφική πολιτική τις κυβερνήσεις της ΝΔ και τόνισε: Δεν περνά καν από το μυαλό σας ότι αυτό που είπε με την ψήφο του ο κόσμος τον Σεπτέμβριο είναι ότι «αντέχουμε τις δυσκολίες, αρκεί να μην επιστρέψουν οι προηγούμενοι».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι λέει όχι σε μέτρα που υλοποιούν την συμφωνία που ψήφισε και η ΝΔ το καλοκαίρι. Απέδωσε, δε, την αλλαγή στάσης του προέδρου της ΝΔ, ειδικά σε ό,τι αφορά το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τα «κόκκινα» δάνεια στην παρέμβαση Σαμαρά, που τοποθετήθηκε με άκρως απαξιωτικό για το νέο Ταμείο τρόπο, κι έτσι δεν άφησε περιθώριο στον κ. Μητσοτάκη να υποστηρίξει κάτι διαφορετικό.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2019

Ο πρωθυπουργός έδωσε απάντηση και στο αίτημα του προέδρου της ΝΔ για εκλογές. «Μας είπατε ότι αυτές τις φοβερές ιδέες θα τις εφαρμόσετε από το 2017 ως το 2021. Τι έγινε κύριε Μητσοτάκη; Να μη φεύγουμε ακόμα; Να περιμένουμε ως το 2017;», είπε.

Και πρόσθεσε: «Βγήκε ο κ. Σταμάτης και σας έκαψε τα σενάρια και το αίτημα για εκλογές. Είπε την άνοιξη του 2017 θα γίνουν εκλογές. Μας έδωσε έναν ακόμη χρόνο. Σαν πολύ δε ξεχειλώθηκε αυτή η παρένθεση; Κ. Μητσοτάκη βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Στα έδρανα αυτά θα κάθεστε μέχρι το Σεπτέμβρη του 2019 και μετά για μια τουλάχιστον τετραετία. Όσο επιμένετε να άγεστε και να φέρεστε από τους ακραίους στο κόμμα σας και από τη διαπλοκή, δεν πρόκειται να καταφέρετε να μας κερδίσετε».

Κατηγόρησε, δε, τον κ. Μητσοτάκη για ταύτιση με τις χειρότερες θέσεις των δανειστών επισημαίνοντας πως η αναφορά του στο θέμα του χρέους απηχεί «την σταθερή θέση του κ. Σόιμπλε ότι το πρόβλημα δεν είναι το χρέος».

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν διαπραγματευόμαστε με έναν, αλλά με πολλούς και σε αυτό το πλαίσιο έχουμε από τη μία πλευρά έχουμε το ΔΝΤ να ζητάει πολύ σκληρές μεταρρυθμίσεις και επιπλέον μέτρα αλλά ταυτόχρονα να λέει ότι η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρέους. Και από την άλλη πλευρά έχουμε τους Ευρωπαίους εταίρους να λένε ότι είναι υπερβολικά τα μέτρα, που ζητάει το ΔΝΤ, και ότι χρειάζεται ελαστικότητα, να λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι επαρκείς αλλά δεν μπορούν να δώσουν διαγραφή χρέους. Αυτό είναι το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης», είπε.

«Το πρόβλημα με σας είναι ότι ταυτίζεστε με τις χειρότερες των θέσεων των δανειστών» ανέφερε, σημειώνοντας: «Θέλετε σκληρές μεταρρυθμίσεις αλλά δεν θέλετε διευθέτηση του χρέους. Είστε με το ΔΝΤ στις σκληρές μεταρρυθμίσεις και με τον κ. Σόιμπλε στο ζήτημα του χρέους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass